/Βιβλιοκριτική: Ο Σκορπιός (Χάρης Καραθύμιος)

Βιβλιοκριτική: Ο Σκορπιός (Χάρης Καραθύμιος)

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μανίκας, συγγραφέας

Διαβάζεις με λαχτάρα αστυνομική λογοτεχνία; Βρίσκεις εξαιρετικά ενδιαφέρουσα τη σκανδιναβική οπτική; Τότε “Ο Σκορπιός” του Χάρη Καραθύμιου από τις εκδόσεις , θα σε κερδίσει από τις πρώτες γραμμές, τις πρώτες περιγραφές, τις πρώτες στάλες μυστηρίου και καταδιωκτικής αγωνίας.

Ένα απομακρυσμένο χωριό μέσα σε χιονισμένο τοπίο. Κάτοικοι, εν δυνάμει ύποπτοι για μια σειρά δολοφονιών, ένας αστικός μύθος υπερφυσικής διάστασης κι ένας ιδιωτικός ερευνητής άπιστος απέναντι στο ανεξήγητο που έρχεται να λύσει τον γόρδιο δεσμό.

Διαρκής ένταση, ρυθμός, εναλλαγές συναισθημάτων κι ευρήματα στην πλοκή, μια απόκοσμη ατμόσφαιρα,

συνιστούν μερικά από τα βασικά συστατικά της επιτυχημένης συνταγής του Χάρη Καραθύμιου.

Ο Σκορπιός, όμως δεν είναι μόνο αυτό. Δεν μένει σε μια στείρα αναπαραγωγή αστυνομικών κλισέ. Η σκιαγράφηση των χαρακτήρων είναι αριστοτεχνική. Από τον ερευνητή που αρνείται την τραγική προσωπική του αλήθεια έως τους υποψήφιους δολοφόνους, φιγούρες εγκλωβισμένες σε ένα μέρος στερημένο από όνειρα.

Ο μύθος του Σκορπιού μπορεί να αποτελεί μια δεισιδαιμονία αλλά δεν παύει να λειτουργεί κι ως μια προσωπική καταφυγή τις στιγμές της απελπισίας.

Ο Σκορπιός είναι αυτή η δύναμη μέσα μας που δηλητηριάζει τις επιλογές μας, τη συνείδηση μας και γεννά απρόβλεπτες αντιδράσεις σπρώχνοντας μας στα όρια ανάμεσα στο νόμιμο και το ηθικό.

Στο πρώτο του συγγραφικό βήμα, ο Καραθύμιος παραδίδει μαθήματα ψυχολογικού μυστηρίου, υψηλής τεχνικής. Αποκαλύπτει ένα, ένα τα πέπλα των προσωπικοτήτων και σταδιακά αναδεικνύει τα κίνητρα, τα απωθημένα, τις εμμονές όσων καταλήγουν να υπερβούν την κόκκινη γραμμή του νόμου.

Με γλαφυρότητα αλλά χωρίς ακραίους συναισθηματισμούς. Με σταθερή εξελικτική πορεία δίχως υπερβολές κι ανεπίτρεπτες συμπτώσεις. Με λόγο ευθύ αλλά ταυτόχρονα και λογοτεχνικά εύρωστο. Ένα άξιο δείγμα, σύγχρονου αστυνομικού μυθιστορήματος.