/Βιβλιοκριτική: Ο φρουρός (Νίκος Καλπάκης)

Βιβλιοκριτική: Ο φρουρός (Νίκος Καλπάκης)

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μανίκας, συγγραφέας

Πόσο κόστος είμαστε έτοιμοι να καταβάλουμε για να αποκτήσουμε ή να διατηρήσουμε την πρόσβαση στην εξουσία; Τι τίμημα αντέχουμε να πληρώσουμε για να συντηρήσουμε τα πάθη μας; Ποιες είναι οι αντιστάσεις μας απέναντι στη διαφθορά; Αυτά και πολλά όλα ερωτήματα ηθικής υπόστασης έρχεται να θέσει, σε διλημματική μορφή, το μυθιστόρημα του Νίκου Καλπάκη “Ο φρουρός” από τις Εκδόσεις Πηγή.

Η πολιτική σήψη είναι ικανή να θυσιάσει τα πάντα, να τραφεί από τα πάντα, να διαστρεβλώσει τα πάντα, για να διατηρήσει και να αυξήσει την ισχύ της. Έτσι κι ο ήρωας μας ο υφυπουργός Αλεξιάδης που στοχεύει στην κορυφή με κάθε μέσο.

Ο εθισμός είναι ικανός να σε θέσει σε αδύναμη θέση, σε κατάσταση ελέγχου από τις προθέσεις τρίτων. Έτσι κι ο άλλος μας ήρωας ο Αχιλλέας, ο φρουρός. Οι έξεις του τον μετατρέπουν σε πιόνι μιας συνωμοσίας που εξελίσσεται σε έγκλημα.

Ο άδικος πόνος το κίνητρο για την εκδίκηση κι ας χρειαστεί να θυσιάσουμε τα πάντα. Έτσι κι ο Ζαμπέτης, ένας άνθρωπος της παρανομίας, διεκδικεί ένα μερίδιο εξιλέωσης με τον πιο άγριο τρόπο.

Τις κρίσιμες στιγμές σε τι δίνουμε προτεραιότητα; Ποιος ηθικός φραγμός κατανικά τα βασικά μας ένστικτα; Αρκούν να ψυχικά μας αποθέματα για να αλλάξουμε το ρου μιας ιστορίας;

Ο φρουρός, σκιαγραφεί την σύγχρονη κοινωνία από όλες τις οπτικές της. Η πολιτική δύναμη που κινεί τα νήματα κατά το συμφέρον της. Ο νόμος και τα ΜΜΕ που προσαρμόζονται στις επιταγές των αρχόντων. Ατελείς χαρακτήρες που παραδίδονται στις παρορμητικές ορέξεις τους, στο κυνήγι του εύκολου πλούτου.

Ένα ψυχογράφημα μιας εποχής παραδομένης στα λάθη της. Με γραφή που δεν φοβάται την ευθύτητα, που δεν αποκρύπτει την αλήθεια, τα μελανά μας σημεία, τις αμφιβολίες και τα στραβοπατήματα μας. Ο Νίκος Καλπάκης μάς παραδίδει ένα μυθιστόρημα με έντονη αστυνομική πλοκή, μυστήριο, ανατροπές. Όμως δεν μένει αποκλειστικά σε αυτό.

Η εγκληματική πλευρά του έργου του είναι το όχημα μιας κοινωνιολογικής ενδοσκόπησης.

Η ολοκλήρωση της ανάγνωσης θα σε αφήσει με την γλυκόπικρη αίσθηση της δικαίωσης ή με την αναπάντητη απορία για τα όρια της ανθρώπινης συμπεριφοράς; Αξίζει να αναζητήσετε, μέσα στις σελίδες του, την απάντηση.