/Βιβλιοκριτική: Ντεφιλέ (Παναγιώτης Ι.Μαργώνης)

Βιβλιοκριτική: Ντεφιλέ (Παναγιώτης Ι.Μαργώνης)

Γράφει ο Γιώργος Δόλγυρας, συγγραφέας – αρθρογράφους

Από τις εκδόσεις Γκοβόστη κυκλοφορεί το Ντεφιλέ του Παναγιώτη Ι.Μαργώνη. Πρόκειται για ένα βιβλίο που εξιστορεί τα εσώψυχα του ένας διάσημος και πλούσιος σχεδιαστής μόδας. Αλήθεια αναρωτήθηκε ποτέ κανείς τι προβλήματα μπορεί να κουβαλάνε οι διάσημοι και πλούσιοι; Ποιες τραυματικές εμπειρίες και πάθη τους κυνηγάνε και διώκουν εσαεί; Ότι ίσως δεν ήταν πάντοτε πλούσιοι αλλά ξεκίνησαν από χαμηλά στην κοινωνική πυραμίδα μέχρι να ανέλθουν;

Τα ταμπού και τις προκαταλήψεις απέναντι στην μόδα που στοιχειώνουν τους άντρες;

Χαρακτηριστική η άρνηση του πατέρα όπως μας τη δίνει ο συγγραφέας: «εγώ τον γιο μου πούστη δε θα το κάνω», όταν εκείνος του ανακοίνωσε τα σχέδια του για το μέλλον. Εξαιρετικό εύρημα όπου μέσα σε μία πρόταση εκφράζεται η ομοφοβία που στοιχειώνει πολλούς πατεράδες.

Η πρωτοπρόσωπη αφήγηση που με μαεστρία επιλέχθηκε από τον συγγραφέα στοχεύει να αναδείξει έντεχνα το υπερεγώ του σχεδιαστή μόδας και το πόσο περιχαρακωμένη και ερμητικά κλειστή ζωή έχει ο ίδιος. Απόμακρος από την υπηρέτρια του, απόμακρος ακόμα και από τον άνθρωπο που του παίρνει συνέντευξη, ουσιαστικά μιλάει μόνος του, όπως μόνος του βρίσκεται και στη ζωή. Μία ζωή σκέτο παραλήρημα. 

Η μοναξιά είναι μία σκληρή πραγματικότητα για πολλούς ανθρώπους αλλά για τους διάσημους αγγίζει προφανώς καταστάσεις αδιανόητες για τους υπόλοιπους «κοινούς θνητούς». Όλοι στη ζωή τους έχουν γίνει πια σκιές, μαριονέτες, ξύλινα αλογάκια. Υπάρχουν μόνο σαν δεδομένο και όχι πραγματικά (data). Έτσι λοιπόν και ένας τόσο πλούσιος και διάσημος σχεδιαστής μόδας δεν μπορεί παρά να καταλήξει να μονολογεί αναφανδόν αντί να έχει έναν δημιουργικό διάλογο με τον συνομιλητή του. Ρωτάει και απαντάει μόνος του διαρκώς μέσα στη νουβέλα. Mε αρωγό τις εννέα πιο σημαντικές φωτογραφίες της ζωής του, απογυμνώνεται από αναστολές και ενοχές και σε πρώτο πρόσωπο, αποκαλύπτεται διεξοδικά σαν να βρίσκεται στο ντιβάνι ενός ψυχαναλυτή.

Πόσο βαθιά μπορεί να βυθιστεί ένας άνθρωπος στην προσωπική μοναξιά του άραγε και να βαλτώσει στη ζωή του;

Η Virginia Wolf είχε πει κάποτε: «Μάταια και τιποτένια καθώς δείχνουν τα ρούχα, λένε, πως έχουν πιο σημαντικά αξιώματα από το να μας κρατούν ζεστούς. Αλλάζουν την εικόνα που έχουμε για τον κόσμο και την εικόνα που έχει ο κόσμος για εμάς». Την φράση της αυτή ο συγγραφέας της δίνει σάρκα και οστά εξιστορώντας την ιστορία ενός διάσημου σχεδιαστή μόδας μέσα από μία αψεγάδιαστη οδό σαν να πρόκειται για ψυχανάλυση. Η επιλογή είναι δική σας αν θα θελήσετε να τον ακολουθήσετε στην καλοστημένη νουβέλα που έγραψε, εξερευνώντας τα βάθη της ψυχής ενός διάσημου και πλούσιου σχεδιαστή μόδας αλλά τόσο μόνου στη ζωή του…