/Βιβλιοκριτική: Εμείς που χάσαμε το όνομά μας (Γιώργος Κοζανιτάς)

Βιβλιοκριτική: Εμείς που χάσαμε το όνομά μας (Γιώργος Κοζανιτάς)

Γράφει ο Γιώργος Δόλγυρας, αρθρογράφος – συγγραφέας

Το νέο βιβλίο του Γιώργου Κοζανιτά είναι ένα δυστοπικό μυθιστόρημα το οποίο μπορεί να εκληφθεί σε μεγάλο βαθμό ως προοικονομία για το ζοφερό μέλλον που μας περιμένει.

Ο συγγραφέας θέλοντας προφανώς να τονίσει ακριβώς αυτό, δεν προσδιορίζει την τοποθεσία όπου εκτυλίσσονται τα γεγονότα. Έτσι λοιπόν συναντάμε τους ήρωες να κινούνται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας σε μια σύγχρονη πόλη που έχει μετατραπεί σε κολαστήριο ψυχών. Τρία κοινωνικά στρώματα υπάρχουν: οι «Μεσίτες», οι οποίοι αποτελούν την ανώτερη άρχουσα τάξη και ηγούνται του νέου καθεστώτος της «Ανασυγκρότησης». Οι επαναστάτες στην «Αλληλεγγύη» όντας αντικαθεστωτικοί και τέλος όσοι δέχονται παθητικά τη μοίρα τους και έχουν μετατραπεί σε σκιές, ανθρώπους χωρίς ζωή, βουτηγμένοι στο προσωπικό τους τέλμα και τα ναρκωτικά.

Δολοφονίες, ίντριγκες, υπονόμευση, κινηματογραφικά δοσμένα πλάνα και εικόνες με γρήγορη ροή διαδέχονται η μία την άλλη όσο προχωράει η ανάγνωση, καθιστώντας το βιβλίο ιδιαίτερα ενδιαφέρον από άποψη πλοκής.

Οι έντονοι αφηγηματικοί διάλογοι και οι σκέψεις των ηρώων όπως τις αποδίδει ο συγγραφέας δυναμιτίζουν ακόμα περισσότερο το ήδη εκρηκτικό μείγμα με την σκιαγράφηση των χαρακτήρων όπου εμφανίζονται στο έργο να είναι άρτια.

Η γλώσσα απλή, μεστή, κατανοητή χωρίς βερμπαλισμούς, καθιστά το ανάγνωσμα προσιτό και ευκολοδιάβαστο.

Εν κατακλείδι, το βιβλίο έχει δυο τρόπου ανάγνωσης. Τον επιφανειακό όπου καθίσταται απλά μία περιπέτεια και ένα αναγνωστικό ταξίδι που θα σας συναρπάσει και έναν πιο βαθυστόχαστο όπου τότε διαπιστώνει κανείς πόσους προβληματισμούς προσπαθεί να θέσει ο συγγραφέας με κυριότερο ότι στη ζωή τίποτα δεν είναι δεδομένο, ούτε καν η δημοκρατία, οι ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα που απολαμβάνουμε καθημερινά, ως κεκτημένες αξίες του δυτικού πολιτισμού. Άλλωστε μαίνεται ένας πόλεμος στην Ουκρανία…

Ο νέος εκδοτικός οίκος Φιλύρα ο οποίος απαρτίζεται από ανθρώπους μπαρουτοκαπνισμένους στα εκδοτικά, προσφέρει λίγα βιβλία στο κοινό αλλά όλα είναι προσεγμένα και αποτελούν δέλεαρ για τον ψαγμένο αναγνώστη που επιθυμεί να ξεφύγει διαβάζοντας κάτι ιδιαίτερο σε σχέση με τους πιο εμπορικούς και γνωστούς τίτλους μεγάλων εκδοτικών.