/Βιβλιοκριτική: Εδώ είν’ ο παράδεισος κι η κόλαση εδώ (Γιώργος Πολυχρονίδης)

Βιβλιοκριτική: Εδώ είν’ ο παράδεισος κι η κόλαση εδώ (Γιώργος Πολυχρονίδης)

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μανίκας, συγγραφέας

Σαφής από τον τίτλο του ο Γιώργος Πολυχρονίδης “Εδώ είν’ ο παράδεισος κι η κόλαση εδώ”. Το νέο του μυθιστόρημα, από τις εκδόσεις Φίλντισι, μας αποδεικνύει ότι αυτή η φαινομενικά κοινότοπη φράση εκφράζει την ουσία της ζωής των περισσοτέρων ανθρώπων.

Ο βίος μας μπορεί να βρίσκεται αντιμέτωπος με πολλές ευκαιρίες, νέοι δρόμοι να ανοίγονται κι άλλοι να κλείνουν. Μόνο που οι ευκαιρίες δεν έχουν όλες την ίδια δυναμική και δεν εμφανίζονται πάντα στο πιο κατάλληλο χρόνο.

Κάποιοι μένουν να παλεύουν με τις ατυχείς συγκυρίες και να καταλήγουν δέσμιοι τους.

Έτσι κι ο κεντρικός μας ήρωας. Κατηγορείται, όντας παιδί για ένα έγκλημα που δεν διέπραξε ποτέ και ο εγκλεισμός του στο αναμορφωτήριο αλλάζει τη ζωή του για πάντα. Το στίγμα της φυλάκισης, του κατάδικου, θα το κουβαλά για πάντα, σε μια κοινωνία που δεν συγχωρεί, αποτρέποντας τον από ένα θετικό άλμα, βυθίζοντας το όλο και πιο βαθιά στο έγκλημα, την ανηθικότητα, τη σκοτεινή πλευρά του εαυτού του.

Ακόμη όμως κι όταν αφεθεί στα πλοκάμια της εγκληματικότητας, οι ευαισθησίες του θα παραμένουν ισχυρές, και στο πρόσωπο ενός μικρού συγχωριανού θα βρει τον αντικατοπτρισμό των δικών του ανεκπληρωτων πόθων.

Η Κόλαση κι ο Παράδεισος βρίσκονται εκεί όπου βρίσκεται η ψυχή μας.

Όσες υλικές απολαύσεις και να κατακτήσεις, έρχονται εκείνες οι μοναχικές ώρες που σε θέτουν σε αντιπαράθεση με το έλλειμμα όσων δίνουν πραγματικό νόημα στη ζωή.

Ο Γιώργος Πολυχρονίδης με ευθύ λόγο, παραστατικότητα και ωμές λεπτομέρειες, ζωγραφίζει την Κόλαση των ηρώων του, στην οποία καταλήγουν αδυνατώντας να γευτούν κάτι από τον Παράδεισο. Στην Κόλαση που ίσως συμβάλλαμε σημαντικά ώστε να καταλήξουν εκεί. Την Κόλαση που κι εμείς περιτριγυρίζουμε αλλά προτιμούμε να τη δαιμονοποιούμε από να την αποτρέπουμε.