/Βιβλιοκριτική: Χωρίς ρεζέρβα (συλλογή διηγημάτων)

Βιβλιοκριτική: Χωρίς ρεζέρβα (συλλογή διηγημάτων)

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μανίκας, συγγραφέας

Πόσο ενδιαφέρον μπορεί να έχει μια συλλογή που προέρχεται από διηγήματα σπουδαστών σε ένα εργαστήρι δημιουργικής γραφής; Για κάποιους, ίσως ανέλπιστα τρομερό ενδιαφέρον. Γιατί τα κείμενα που επέλεξε η υπεύθυνη του σεμιναρίου, Ειρήνη Δερμιτζάκη κι κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις Εύμαρος, διαθέτουν σε εξαιρετικό βαθμό διό πολύ βασικά στοιχεία για μια συλλογή φαινομενικά ετερόκλητων γραπτών.

Ένα κοινό σημείο αναφοράς, που εδώ είναι το πράσινο Φιατάκι, και γίνεται ταυτόχρονα το φίλτρο μέσα από το οποίο προκύπτει το απόσταγμα των ιστοριών αλλά και ο καμβάς όπου πάνω του αποτυπώνονται οι εμπειρίες των ηρώων.

Ήρωες με διαφορετικές αφετηρίες, βλέψεις και συναισθήματα. Ήρωες που βιώνουν τον έρωτα, την απώλεια, την εξομολόγηση, τη συνειδητοποίηση. Ήρωες που, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, βρίσκουν την προσωπική τους εξιλέωση σε ένα κυριολεκτικό, ή και όχι, ταξίδι.

Είναι αξιοσημείωτη η τεχνική αρτιότητα, αποδεικνύοντας την καλή δουλειά που γίνεται στο εργαστήρι της Καταπακτής. Οι ιστορίες κστορθώνουν, μέσα στις λίγες σελίδες στις οποίες εκτείνεται καθεμία, να περιγράψουν ολοκληρωμένους χαρακτήρες, να αγγίζουν σοβαρά ζητήματα, να αφήσουν το δικό τους μήνυμα.

Ανακαλύψτε αυτό το σύντομο αλλά αξιόλογο βιβλίο. Αφιερώστε χρόνο σε νέους δημιουργούς με ικανότητες. Δώστε τους την ευκαιρία να σας παρασύρουν σε μια μυθοπλασία “Χωρίς ρεζέρβα”, όπως και η ίδια η ζωή.