/Βιβλιοκριτική | Χαμσίν: Ο άνεμος της Ανατολής (Λευκή Σαραντινού)

Βιβλιοκριτική | Χαμσίν: Ο άνεμος της Ανατολής (Λευκή Σαραντινού)

Γράφει ο Νίκος Ναούμης, πολιτικός επιστήμονας – συγγραφέας

Καιρό είχα να διαβάσω ένα ιστορικό μυθιστόρημα. Πάντα με γοήτευαν οι ιστορίες με ιππότες και, αναζητώντας ένα τέτοιο βιβλίο, έπεσα πάνω στο “Χαμσίν: Ο άνεμος της Ανατολής», από τον εκδοτικό οίκο Historical Quest του οποίου συγγραφέας είναι η Λευκή Σαραντινού και εκδόθηκε το 2014.

Το βιβλίο αυτό, αναφέρεται σε μια ιστορία που εκτυλίσσεται στη δύση των Σταυροφοριών.

Οι μουσουλμάνοι προελαύνουν κερδίζοντας διαρκώς έδαφος ενάντια στις χριστιανικές κτήσεις στους Αγίους Τόπους, Οι Ναΐτες και οι Οσπιτάλιοι ιππότες προσπαθούν να αντισταθούν, έχοντας να ξεπεράσουν και τις δικές τους αντιπαλότητες. Μηχανορραφίες σε βασιλικές αυλές και ένας Πάπας ανίσχυρος να αντιδράσει. Η προδοσία και η κατάρρευση των ιπποτικών ταγμάτων. Και μέσα σε αυτά, ένα οικογενειακό μυστικό που φέρνει έναν νεαρό στην Ανατολή. Μια βαθιά φιλία ανάμεσα σε δύο ιππότες που ξεπερνούν την έχθρα των ταγμάτων τους. Μια μυστική οργάνωση που ως σκοπό της έχει τη διαφύλαξη της αρχαίας γνώσης και ορκισμένοι εχθροί της που προσπαθούν να την καταστρέψουν. Ένας θησαυρός που πρέπει να σωθεί. Και πάνω που όλα μοιάζουν να έχουν χαθεί, ένας έρωτας που έρχεται για να σώσει την παρτίδα. 

Ομολογουμένως, η ιστορία σε καθηλώνει. Τα ιστορικά γεγονότα μπλέκονται αρμονικά με τον μύθο και δημιουργούν ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

Ο τρόπος γραφής είναι εξαιρετικός διότι δεν σε κουράζει μα κυρίως, καταφέρνει με μαεστρία να σε βάλει στη λογική της εποχής στην οποία αναφέρεται.

Σε πολλά σημεία, έπιανα τον εαυτό μου να προβληματίζεται, αναφορικά με τα όσα γνωρίζουμε για την θρησκεία και την ιστορία που έχουμε διδαχτεί, που βρίσκονται η αλήθεια και το ψέμα μέσα σε αυτές.

Χωρίς αμφιβολία, για τους λάτρεις αυτού του είδους αναγνωσμάτων, το βιβλίο αυτό θα ήταν μια καλή ευκαιρία να γνωριστούν με την ταλαντούχα συγγραφέα του, διότι έχω την αίσθηση, από τον τρόπο και μόνο που αφηγείται την ιστορία ότι, αξίζει να προσεχτεί από κάποιον φίλο της ανάγνωσης. 

Προσωπικά, με κέρδισε και θεωρώ ότι η κα Σαραντινού αξίζει μια ευκαιρία να την γνωρίσετε συγγραφικά, θα σας κερδίσει με ευκολία…