/Θρηνεί η Νεμέα κι όλη η Ελλάδα για το χαμό του Στέφανου Μίλερ

Θρηνεί η Νεμέα κι όλη η Ελλάδα για το χαμό του Στέφανου Μίλερ

Απέραντη θλίψη προκάλεσε σήμερα τα ξημερώματα η είδηση για τον θάνατο ενός μεγάλου φιλ-έλληνα, του αρχαιολόγου Στέφανου Μίλλερ.

Την δυσάρεστη είδηση έδωσε ο διοικητής του Νοσoκομείου Κορίνθου Γρηγόρης Καρπούζης με ανάρτησή του στα social media.

«Είχα την τύχη και την τιμή να γνωρίσω από κοντά, να τον υπερασπιστώ στα Δικαστήρια, να συνδεθώ μαζί του, να μοιραστώ τα όνειρα και τις ανησυχίες του, με τον μεγάλο άνδρα, τον φιλ-έλληνα, τον Στέφανο Μυλλερ!!!Αθάνατος στη μνήμη μας, αιώνια η προσφορά του!!!Καλό ταξίδι Στέφανε!»

Ο Στέφανος Μίλλερ (Stephen G. Miller) ήταν γέννημα θρέμμα της Ιντιάνα των ΗΠΑ. Εκεί γεννήθηκε, εκεί φοίτησε στο Λύκειο, εκεί πήρε το πτυχίο του στα αρχαία ελληνικά. Στο Πρίνστον μετακινήθηκε για την εκπόνηση ενός διδακτορικού στην Κλασική Αρχαιολογία. Ο δεσμός του με την ιδιαίτερη πατρίδα του δεν είναι, όπως θα δούμε, ο μόνος λόγος για τον οποίο, συγγραφική αδεία, μετονομάστηκε σε «Ιντιάνα Μίλλερ» για τις ανάγκες ενός συναρπαστικού βιβλίου.

Έχοντας συμμετάσχει σε διάφορα ανασκαφικά προγράμματα, μεταξύ άλλων στην Ολυμπία και στην Αρχαία Αγορά της Αθήνας, το 1973 ξεκίνησε στη Νεμέα τις δικές του ανασκαφές. Έφερε στο φως το Στάδιο όπου διεξάγονταν τα Νέμεα, κατασκεύασε αρχαιολογικό μουσείο και οργάνωσε την έκθεσή του, δημιούργησε αρχαιολογικό πάρκο. Επί των ημερών του αναστηλώθηκαν δύο κίονες του ναού του Νεμείου Διός.

Διετέλεσε Διευθυντής της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα (1982-1987). Με εξαίρεση τα χρόνια αυτά, παρέμεινε καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϋ. Οι πολλές του δημοσιεύσεις αφορούν κατά κύριο λόγο την ανασκαφή του στη Νεμέα αλλά και διάφορες όψεις των αθλητικών αγώνων στην αρχαία Ελλάδα.

Έχει ανακηρυχθεί επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, έχει τιμηθεί με τον Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής και, το 2005, με προεδρικό διάταγμα, πολιτογραφήθηκε Έλληνας υπήκοος.

Το 2009 απευθύνθηκε εγγράφως στον εκδότη του αμερικανικού περιοδικού Archaeology Magazine, αντιδρώντας έντονα στη δημοσίευση επιστολής με τίτλο «A Letter from Macedonia», μια χώρα που η Ελλάδα ονομάζει πΓΔΜ και ο Στέφανος Μίλλερ «αρχαία Παιωνία». Ακολούθως, υπερασπιζόμενος «την ελληνικότητα της Μακεδονίας,» απηύθυνε επιστολή στον Αμερικανό πρόεδρο Ομπάμα (http://Macedonia-evidence.org), την οποία ώς σήμερα έχουν υπογράψει περί τους 350 πανεπιστημιακούς.

Μετά τη συνταξιοδότησή του, ο Στέφανος Μίλλερ  και η γυναίκα του Έφη μοίραζαν το χρόνο τους ανάμεσα στις ΗΠΑ και το σπίτι τους στην αρχαία Νεμέα.

sfedona