/Συνέντευξη: 10+1 Ερωτήσεις στη Δήμητρα Ιωάννου

Συνέντευξη: 10+1 Ερωτήσεις στη Δήμητρα Ιωάννου

Η συγγραφέας Δήμητρα Ιωάννου * “αναμετράτε” με τις  10+1 Ερωτήσεις του CulturePoint.gr.

1. Η έμπνευση ή η σκληρή δουλειά ,παίζει τον σημαντικότερο ρόλο για ένα επιτυχημένο έργο;

Είναι και τα δύο βασικά συστατικά για ένα επιτυχημένο χαρμάνι. Το ένα χωρίς το άλλο απλά δεν παράγει έργο! Οφείλω όμως να καταθέσω ότι επανειλημμένα έχω κάτσει μπροστά στον υπολογιστή μου χωρίς κέφι και έτσι διαπίστωσα ότι η πειθαρχία πάντα προσκαλεί και τελικά καταφέρνει να φέρει στην παρέα και την ατίθαση έμπνευση.

2. Τι ρόλο έχει πλέον το βιβλίο, στην ψηφιακή εποχή μας;

Σίγουρα ζούμε στην εποχή της εικόνας, όμως οι κλασικές αξίες δεν πεθαίνουν ποτέ. Το βιβλίο είναι μια τέτοια κλασική αξία, γιατί δημιουργεί πολιτισμό. Έπαιζε, παίζει και θα παίζει νευραλγικό ρόλο στη ζωή μας.

3. Με ποιον λογοτεχνικό χαρακτήρα ταυτίζεστε και ποιον αντιπαθείτε;

Λάτρεψα το μεγαλείο της Κασσάνδρας (Το μυστικό της μάγισσας) και της Λευκοθέας (Η Κληρονόμος του Ποταμού) και σοκαρίστηκα με το έρεβος της ψυχής του Δαμιανού (Οι Γιοι της Γαλανής Κυράς) και του Ανάργυρου Σοφιανού (Το τραγούδι της Αννέτας).

4. Ένας μήνας “καραντίνα”. Ποια είναι τα πέντε βιβλία που θα θέλατε μαζί σας;

Θα διάλεγα αθάνατα κλασικά βιβλία που να μπορώ να διαβάσω ξανά και ξανά. Βιβλία διαμάντια στα οποία πάντα ανακαλύπτεις και κάτι νέο κάθε φορά που τα διαβάζεις. Μόνο έτσι θα ένιωθα ασφαλής ότι έχω άπλετο υλικό για μελέτη.

5. Διαλέγετε παρέα για ολιγοήμερη απόδραση. Ποιους λογοτέχνες, ανεξαρτήτως ιστορικής περιόδου δράσης, θα συμπεριλαμβάνατε;

Τι ωραία ερώτηση! Και τι δε θα έδινα να γινόταν πραγματικότητα! Θα διάλεγα λοιπόν την παθιασμένη ψυχή του Καζαντζάκη, το χρώμα και τα σύμβολα του Ελύτη, την ευφυέστατη ειρωνεία του Καβάφη, τον μοναδικό αποφθεγματικό λόγο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ και την ψυχογραφική δεινότητα του Ντοστογιέφσκι. Φαντάζεστε αυτές τις πέντε μορφές γύρω από ένα τραπέζι;

6. Πώς θα περιγράφατε συνοπτικά την τελευταία σας δημιουργία;

Ο Χορός της Θεάς είναι ένα αρχαιολογικό θρίλερ, μια καταιγιστική περιπέτεια με έντονη γεύση Ελλάδας, γρίφους που βασίζονται στην ιστορία και στη μυθολογία μας και έντονο συναίσθημα που διαπερνά σαν ηλεκτρικό ρεύμα τους πρωταγωνιστές στην πιο ακατάλληλη ίσως στιγμή της ζωής τους. Άλλωστε αυτό το τελευταίο δε συμβαίνει πολύ συχνά;

7. Ποια θεωρείτε την πιο χαρακτηριστική φράση από τα βιβλία σας;

Σας γράφω ένα απόσπασμα από το Χορό της Θεάς που όταν το έγραψα με έκανε να σταματήσω να πληκτρολογώ για αρκετή ώρα και να το συλλογίζομαι.

«- Γιατί καταλήγουμε να πληγώνουμε αυτούς ακριβώς που λέμε πως αγαπάμε πολύ;…
Ίσως γιατί η αληθινή αγάπη πρέπει να αποδείξει πως μπορεί να ζει και λαβωμένη».

8. Με ποιο τραγούδι ή και άλμπουμ θα “ντύνατε” μουσικά ένα έργο σας;

Όταν έγραφα το Χορό της Θεάς άκουγα ξανά και ξανά τη ‘Βικτώρια’ του Βασίλη Παπακωνσταντίνου. Μου πήγαινε ο δυνατός παλμός και η ατμόσφαιρα της νυχτερινής Αθήνας.

9. Αναγνωρίζετε γρήγορα τα λάθη σας και ποια συγχωρείτε ευκολότερα στους άλλους;

Η αναγνώριση των λαθών και η διόρθωση της πορείας είναι στοιχεία απαραίτητα για την αυτογνωσία και την αυτοεξέλιξη. Ειλικρινά προσπαθώ πολύ να διορθώνω πορεία έγκαιρα, προτού το λάθος χαράξει ανάγλυφα τα σημάδια του και δημιουργήσει νέα δεδομένα. Όσον αφορά τη συγχώρεση, είναι απλόχερη όταν συνοδεύεται από ειλικρινή μεταμέλεια. Είμαστε άνθρωποι και κάνουμε λάθη. Απλά.

10. Αν για την καριέρα σας έπρεπε να απομακρυνθείτε για σημαντικό διάστημα από την οικογένεια σας, θα το κάνατε;

Πιστεύω ακράδαντα ότι πάντα υπάρχει τρόπος να ξεπεραστούν τα δίπολα. Θα έβρισκα λύσεις και θα τα συνδύαζα όλα. Άλλωστε το ευτύχημα είναι ότι μπορείς να γράψεις παντού και εγώ έχω πάθος με τη συγγραφή και μεγάλη αγάπη στην οικογένεια μου.

11. Χρειάζεται περισσότερος ρομαντισμός ή ρεαλισμός στις ζωές μας;

Χρειάζεται ισορροπία. Και ελπίζω να βγούμε γρήγορα από τη δύσκολη κατάσταση της πανδημίας και να ξεμουδιάσουν οι ψυχές μας. Να ανασάνουν λευτερωμένες, να χαρούν και να αρχίσουν και πάλι να ζουν.

  • Η Δήμητρα Ιωάννου σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ασχολείται επαγγελματικά με τη Σωματική Ψυχοθεραπεία και τη Βιοανάδραση. Η μελέτη των ανθρώπινων σχέσεων, συμπεριφορών και διαδράσεων ανέκαθεν τη γοήτευε, ενώ το γράψιμο είναι το μεγάλο της πάθος. Η αγάπη της για την Ελλάδα είναι ριζωμένη βαθιά, γι’ αυτό και ερευνά επίμονα τη λαογραφία και τα μυστικά κάθε γωνιάς της. Έχει κυκλοφορήσει επτά μυθιστορήματα, όλα από τις Εκδόσεις Ψυχογιός. Πιο πρόσφατο “Ο χορός της Θεάς” (2020).