/Συνέντευξη: 10+1 Ερωτήσεις στον Γιάννη Κορίζη

Συνέντευξη: 10+1 Ερωτήσεις στον Γιάννη Κορίζη

Ο δημιουργός και ερμηνευτής Γιάννης Κορίζης, του οποίου πρόσφατα κυκλοφόρησε το τραγούδι “Οι φάροι” (ντουέτο με τον Μανώλη Μητσιά), απαντά στις 10+1 Ερωτήσεις του Κωνσταντίνου Μανίκα για το CulturePoint.gr και αναφέρεται στη σχέση στίχου μουσικής, στους αγαπημένους του δημιουργούς και πολλά άλλα.

1. Η έμπνευση ή η σκληρή δουλειά, παίζει τον σημαντικότερο ρόλο για ένα επιτυχημένο έργο;

-Και τα δύο!!Η επιτυχία είναι αποτέλεσμα πολλών πραγμάτων! Σίγουρα το πρωταρχικό και σημαντικότερο στοιχείο για να υπάρξει το έργο, είναι η έμπνευση, η “πρώτη ύλη” όπως μου αρέσει να λέω! Μετά ακολουθεί η σκληρή δουλειά, η μελέτη πάνω στην έμπνευση και εν τέλει το οριστικό “χτίσιμο” αυτής! Οπότε όπως καταλαβαίνετε, ένα τραγούδι ή ένα album,αποτελείται από πολλά στάδια, το καθένα εξίσου σημαντικό!

2. Τι ρόλο έχει πλέον η μουσική, στην ψηφιακή εποχή μας;

-Η μουσική όσα χρόνια κι αν περάσουν, όσα κι αν αλλάξουν στον κόσμο μας, θα έχει κυρίαρχο ρόλο! Είναι η παρηγοριά, το χαμόγελο, το δάκρυ, η χαρά, ο έρωτας, η απώλεια, είναι το soundtrack της ζωής μας!! Αυτό που έχει αλλάξει είναι οι τρόποι που μπορούμε να ακούσουμε μουσική, με τις πολλές ψηφιακές πλατφόρμες και τα μέσα γενικότερα! Δεν το θεωρώ κακό, τα χρόνια περνούν και τα πάντα εξελίσσονται!

3. Ο στίχος προηγείται της μελωδίας ή το αντίστροφο;

-Μεγάλη κουβέντα αυτό! Νομίζω ότι το ένα συμπληρώνει το άλλο! Ένα τραγούδι απαρτίζεται κι από τον στίχο και από τη μελωδία του! Χωρίς ένα από τα δύο δεν υπάρχει τραγούδι, δεν υφίσταται ολοκλήρωση κατά τη γνώμη μου!

4. Ένας μήνας “καραντίνα”. Ποια είναι οι πέντε δίσκοι που θα θέλατε μαζί σας;

-“Καλή σου μέρα αν ξυπνάς” από τον Ορφέα Περίδη!
“The wall” από τους Pink Floyd.
“Thriller” από τον Michael Jackson.
Το “Άξιον εστί” του Μίκη Θεοδωράκη και του Οδυσσέα Ελύτη.
“Συμπέρασμα ένα” από τον Γιάννη Πάριο.

Δεν είναι πολύ ταιριαστοί μεταξύ τους, αλλά φανερώνουν την μουσική μου παιδεία, είμαι επηρεασμένος από πολλά και διαφορετικά είδη!

5. Διαλέγετε παρέα για ολιγοήμερη απόδραση. Ποιους καλλιτέχνες, ανεξαρτήτως ιστορικής περιόδου δράσης, θα συμπεριλαμβάνατε;

-Νομίζω ότι θα επέλεγα καλλιτέχνες που ξέρω ότι θα περνούσα καλά, που ταιριάζουμε σαν χαρακτήρες, και κάποιους για να μπορέσω να τους γνωρίσω, να τους μάθω καλύτερα! Ένας είναι σίγουρα ο Μίκης Θεοδωράκης, η κορυφαία προσωπικότητα του αιώνα μας! Έχω την ευτυχία να έχω συναντηθεί δύο φορές μαζί του στο σπίτι του και υπάρχει χημεία μεταξύ μας! Φυσικά τον Μίλτο Πασχαλίδη, που εκτός από την συνεργασία που έχουμε κάνει, μας συνδέει και φιλική σχέση πια! Ένας ακόμη είναι ο Τάσος Λειβαδίτης, με συγκινεί αφάνταστα ο τρόπος γραφής του, θα ήθελα πολύ να τον έχω γνωρίσει και να μιλήσω μαζί του! Και για τέλος, τον Στράτο Διονυσίου, τον θεωρώ τον σημαντικότερο λαϊκό ερμηνευτή, μου άρεσε το βλέμμα του, είχε καθαρό βλέμμα, όπως και φωνή! Πιστεύω θα ήμασταν ωραία παρέα!

6. Πώς θα περιγράφατε συνοπτικά την τελευταία σας δημιουργία;

-Η τελευταία μου δημιουργία που κυκλοφόρησε ήταν “Οι φάροι” ,που κάναμε ντουέτο με τον αγαπημένο Μανώλη Μητσιά!!Ένα τραγούδι με “βαθιά ψυχή” και μεράκι!

7. Ποια θεωρείτε την πιο χαρακτηριστική φράση από τα τραγούδια σας;

-“Όταν γελάς, το πρώτο χάδι από την παλάμη ενός μωρού”
Ένας πολύ τρυφερός στίχος, πολύ γλυκός! Είναι από το τραγούδι “Όταν γελάς” που συμπεριλαμβάνεται στο album μου “Καράβια χάρτινα”!

8. Με ποιο τραγούδι ή και άλμπουμ θα “ντύνατε” μουσικά την πιο σημαντική στιγμή της ζωής σας;

-Νομίζω με το “Perfect” του Ed Sheeran, στην ιταλική εκδοχή του με τον Andrea Bocelli!! Είναι από τα ωραιότερα και μελωδικότερα τραγούδια!

9. Αναγνωρίζετε γρήγορα τα λάθη σας και ποια συγχωρείτε ευκολότερα στους άλλους;

-Τα αναγνωρίζω, πρέπει να τα καταλαβαίνουμε γρήγορα και να επανορθώνουμε! Συγχωρώ αυτά που δε κρύβουν δόλο, όσα κρύβουν δε τα συγχωρώ ,γιατί σημαίνει ότι έγιναν επίτηδες, άρα δεν είναι λάθη!

10. Αν για την καριέρα σας έπρεπε να απομακρυνθείτε σημαντικό διάστημα από την οικογένεια σας, θα το κάνατε;

-Δεν νομίζω! Σίγουρα θα είχα κοντά μου ανά διαστήματα κάποιο μέλος της οικογένειάς μου! Για να είμαι καλά, για να μπορώ να δημιουργήσω αληθινά και να αφοσιωθώ στην τέχνη μου, πρέπει να έχω γύρω μου τους ανθρώπους που αγαπώ και με αγαπούν! Η ψυχική υγεία είναι σημαντικότερη από οτιδήποτε άλλο!

11. Χρειάζεται περισσότερος ρομαντισμός ή ρεαλισμός στις ζωές μας;

-Απευθύνετε αυτή την ερώτηση σε έναν καλλιτέχνη και δη δημιουργό, τι περιμένετε να σας απαντήσει; Φυσικά ρομαντισμός, με λίγες δόσεις ρεαλισμού!(Γέλια)

Σας ευχαριστώ πολύ!!