/Συνέντευξη: 10+1 Ερωτήσεις στον Αχιλλέα Σπαή

Συνέντευξη: 10+1 Ερωτήσεις στον Αχιλλέα Σπαή

Ο τραγουδοποιός κι ερμηνευτής Αχιλλέας Σπαής, με αφορμή την κυκλοφορία του νέου του τραγουδιού, , συνομιλεί με τον Κωνσταντίνο Μανίκα. 

 1. Ένα νέο τραγούδι “Ι’m Singing For You”. Πώς προέκυψε η έμπνευση και τι θέλετε να μας πείτε με αυτή τη δημιουργία;

Το νέο μου single είναι εμπνευσμένο από προσωπικές εμπειρίες και στοχεύει να δώσει μια νότα αισιοδοξίας για το τι ακολουθεί έναν «υγιή» χωρισμό. Θέλω μέσα από αυτό το κομμάτι να μεταφέρω το μήνυμα ότι πολλές φορές ακόμη και μετά από έναν χωρισμό, μερικά ζευγάρια χαίρονται να διατηρούν επαφή και να συνεχίζουν να στηρίζουν ουσιαστικά ο ένας τον άλλον ακόμα και στις πιο δύσκολες ώρες.

 1. Το βίντεο κλιπ του προσπαθεί να αναδείξει την αισιόδοξη πλευρά της ζωής μέσα στη μουντάδα της εποχής;

Η αλήθεια είναι ότι το βίντεο κλιπ προσπαθεί να δείξει μερικές από τις όμορφες στιγμές στο πρώτο διάστημα μιας γνωριμίας μέχρι και το σημείο όπου ξεκινάει πραγματικά η σχέση με όλες της τις δυσκολίες και ανασφάλειες. Πρόκειται ουσιαστικά για μια ματιά στα «μέλια» της σχέσης.

 1. Θωρείτε ότι σας ταιριάζει περισσότερο ένα μουσικό ύφος ή είστε ανοιχτός σε διαφορετικές επιρροές;

Είμαι ανοιχτός σε επιρροές και πολύ ψημένος να πειραματιστώ με εναλλακτικές ενορχηστρώσεις και στυλ! Συγκεκριμένα, σκέφτομαι σοβαρά να ενσωματώσω ηλεκτρονικούς ήχους σε επόμενά μου κομμάτια.

 1. Να περιμένουμε κάποιον ολοκληρωμένο δίσκο ή θα ακολουθήσει κάποιο νέο single;

Θα ακολουθήσει σίγουρα νέο single! 

Όλα τα υπόλοιπα θα τα μάθετε στην πορεία.

 1. Ποιο είναι το πιο μεγάλο καλλιτεχνικό σας όνειρο;

Να εμφανιστώ ζωντανά σε κάποιο μη κερδοσκοπικό φεστιβάλ τύπου «Live Earth 2007» που να έχει σαν στόχο τη συγκέντρωση ενός ποσού για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

 1. Είναι οι ζωντανές εμφανίσεις αυτές που καταξιώνουν έναν καλλιτέχνη στη συνείδηση του κοινού;

Σίγουρα οι ζωντανές εμφανίσεις  παίζουν τεράστιο ρόλο στην καταξίωση ενός καλλιτέχνη, ωστόσο θεωρώ ότι και οι ηχογραφήσεις δικών του δημιουργιών (singles/albums) έχουν εξίσου μεγάλη βαρύτητα. Ο συνδυασμός των δυο αποτελεί για εμένα τη συνταγή της επιτυχίας!

 1. Τι ρόλο έχει πλέον η μουσική, στην ψηφιακή εποχή μας, όπου σχεδόν όλα κινούνται μέσω YouTube; 

Τον ίδιο ρόλο που είχε πάντοτε! Το μόνο που έχει αλλάξει είναι τα κανάλια επικοινωνίας της μουσικής με το κοινό. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται η πτώση των CDs και του βινυλίου και η ταυτόχρονη ανάδυση των ψηφιακών πλατφορμών (Spotify, iTunes, Amazon Music κ.α.) οι οποίες με ένα μικρό σχετικά αντίτιμο δίνουν πρόσβαση σε εκτενείς μουσικές βιβλιοθήκες. Μπορεί όλη η επικοινωνία της μουσικής με το κοινό να γίνεται πλέον ταχύτερα με τη χρήση των πλατφορμών αλλά η χάρη του χειροπιαστού δίσκου είναι άλλο πράμα και σίγουρα θα λείψει σε πολλούς.. 

 1. Ποια είναι η γνώμη σας για τα μουσικά reality shows;

Θεωρώ ότι αποτελούν ένα από τα λίγα ίσως μέσα για να εκτεθεί ένας νέος καλλιτέχνης στο ευρύ κοινό. Η μόνη εναλλακτική που μπορεί να φέρει άμεσα αποτελέσματα είναι οι συχνές εμφανίσεις σε γνωστούς μουσικούς χώρους και στο δρόμο. Προσωπικά θα πρότεινα σε όλους τους νέους τραγουδιστές που σκέφτονται να εμφανιστούν σε κάποιο μουσικό reality να μην διστάσουν καθώς μόνο κερδισμένοι μπορούν να βγουν μέσα από αυτή την εμπειρία.

 1. Θα πρέπει ο καλλιτέχνης να αρθρώνει λόγο για τις κοινωνικές εξελίξεις ή οφείλει να παραμένει αφοσιωμένος αποκλειστικά στο δημιουργικό του έργο;

Σε κάθε περίπτωση δεν θεωρώ ότι υπάρχει «πρέπει» αλλά ούτε και μια μόνο σωστή απάντηση! Γνώμη μου είναι ότι ο καλλιτέχνης είναι καλό να εκφράζει την άποψή του γύρω από κοινωνικά ζητήματα εφόσον πρώτα ο ίδιος έχει ενημερωθεί σε βάθος και από διαφορετικές πηγές. Στο πίσω μέρος του μυαλού του οφείλει ωστόσο να έχει πάντα συνείδηση της επιρροής που μπορεί να ασκήσει στον κόσμο. “With great power comes great responsibility” όπως είπε και ο θείος του Σπάιντερμαν!

Δυστυχώς στην Ελλάδα είναι αρκετοί οι καλλιτέχνες που φοβούνται να εκφράσουν την άποψή τους ανοιχτά διότι είναι αρκετά εύκολο να καταταχτούν σε κάποιο συγκεκριμένο πολιτικό χώρο και να στιγματιστούν προτού καλά καλά ξεκινήσουν την καριέρα τους. Ως αποτέλεσμα, επιλέγουν να εστιάσουν στο δημιουργικό τους έργο και απέχουν πλήρως από τοποθετήσεις πάνω σε κοινωνικά ζητήματα. 

 1. Ένας μήνας “καραντίνα”. Ποιοι είναι οι πέντε δίσκοι που θα θέλατε μαζί σας;

Δύσκολο αυτό.. 

Λοιπόν έριξα μια ματιά στη δισκοθήκη μου και θα διάλεγα τους εξής 5: 

A night at the opera από Queen

Californication από Red Hot Chili Peppers

The thrill of it all από Sam Smith

Darkness and light από John Legend

Imagination & the misfit kid από Labrinth

 1. Διαλέγετε παρέα για ολιγοήμερη απόδραση. Ποιους καλλιτέχνες, ανεξαρτήτως ιστορικής περιόδου δράσης, θα συμπεριλαμβάνατε;

Χμμ.. εξαρτάται κυρίως από τον προορισμό! Μια σύνθεση ωστόσο που σκέφτομαι ότι θα μπορούσε να δουλέψει ανεξαρτήτως προορισμού είναι η εξής:

– Freddie Mercury, Macklemore και Elton John στην επίθεση! 

Με τέτοια ενέργεια δεν έχασε κανείς.

– John Legend, Alicia Keys και Adele στο κέντρο, για να υπάρχει και μια ασφάλεια από οικογενειάρχες ανθρώπους σε περίπτωση που τα παιδιά στην επίθεση πιούνε λίγες μπύρες (χωρίς αλκοολ) παραπάνω…

– John Frusciante, Nick Cave και Amy Winehouse στην άμυνα για τις πιο φιλοσοφικές συζητήσεις γύρω από ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις (οικογενειακές, φιλικές και ερωτικές), τον θάνατο αλλά και το γενικότερο νόημα της ανθρώπινης ύπαρξης.