/Συνέντευξη: 10+1 Ερωτήσεις στο Νίκο Καζατζόπουλο

Συνέντευξη: 10+1 Ερωτήσεις στο Νίκο Καζατζόπουλο

Ο συγγραφέας Νίκος Καζατζόπουλος αντιμέτωπος με τις 10+1 Ερωτήσεις του Κωνσταντίνου Μανίκα για το CulturePoint.gr.

1. Η έμπνευση ή η σκληρή δουλειά παίζει τον σημαντικότερο ρόλο για ένα επιτυχημένο έργο;

Χρειάζονται και τα δύο . Η έμπνευση που μέσα από τις πολλές προσλαμβάνουσες θα σου κάνει το κλικ σε κείνο που σε αγγίζει περισσότερο και κατόπιν η σκληρή δουλειά που θα σε βοηθήσει να πλάσεις τους χαραχτήρες του αφηγήματος σου .

2. Τι ρόλο έχει πλέον το βιβλίο, στην ψηφιακή εποχή μας;

Προσωπικά όσες φορές το προσπάθησα δεν μπόρεσα να ολοκληρώσω ένα βιβλίο σε ψηφιακή μορφή .Δεν ξέρω τι μας επιφυλάσσει η ψηφιακή εποχή , εγώ θα παραμείνω εραστής του έντυπου βιβλίου .

3. Με ποιον λογοτεχνικό χαρακτήρα ταυτίζεστε και ποιον αντιπαθείτε;

Ένας αντιπαθής χαραχτήρας μου είναι ο Ιάσονας στην ¨Μήδεια ¨ του Ευριπίδη. Ένας συμπαθής χαραχτήρας μου είναι ο θείος Πέτρος στο βιβλίο του Δοξιάδη ¨Ο θείος Πέτρος και η εικασία του Γκόλμπαχ ¨

4. Ένας μήνας “καραντίνα”. Ποια είναι τα πέντε βιβλία που θα θέλατε μαζί σας;

Τα πέντε βιβλία που θα ήθελα μαζί μου είναι:

Οι Βοστωνέζες του Henry James
Τριλογία της Νέας Υόρκης του Πολ Όστερ
Η μαύρη βίβλος της Χρυσής Αυγής του Δημήτρη Ψαρρά
Ερασιτέχνης Επαναστάτης του Απόστολου Δοξιάδη
Λαϊκισμός και κρίση στην Ελλάδα του Τάκη Σ. Παππά

5. Διαλέγετε παρέα για ολιγοήμερη απόδραση. Ποιους λογοτέχνες, ανεξαρτήτως ιστορικής περιόδου δράσης, θα συμπεριλαμβάνατε;

Τους: Μιχάλη Καραγάτση , Νίκο Θέμελη ,Τίτο Πατρίκιο , Απόστολο Δοξιάδη .

6. Πώς θα περιγράφατε συνοπτικά την τελευταία σας δημιουργία;

Στο τελευταίο βιβλίο μου “Βεβαιότητες και Ψευδαισθήσεις” καταγράφω τα βιώματα μιας ομάδας φίλων φοιτητών στα χρόνια της εξέγερσης του Πολυτεχνείου .Αναφέρομαι στις συνθήκες της έντονης πολιτικοποίησης τους και παρακολουθώ την εξέλιξη τους για τα επόμενα 25 χρόνια . Τους χαμένους έρωτες, τις βεβαιότητες που διαπιστώνουν ότι έγιναν ψευδαισθήσεις, την νέα πολιτικοκοινωνική κατάσταση στο ξεκίνημα του νέου αιώνα .

7. Ποια θεωρείτε την πιο χαρακτηριστική φράση από τα βιβλία σας;

Στο πρώτο βιβλίο “Το Νιλουφέρ” η πιο χαρακτηριστική φράση είναι αυτή που λέει ο εγγονός Νικολάκης στον παππού του : « Παππού, η δασκάλα μας έβαλε να κάνουμε μια εργασία για τους Μικρασιάτες της πόλης μας, κοίταξε εμένα και μου είπε “περιμένω περισσότερα από σένα , Νικολάκη , γι’ αυτό το θέμα”».

Στο δεύτερο βιβλίο ¨Βεβαιότητες και Ψευδαισθήσεις ¨ η πιο χαρακτηριστική φράση είναι αυτή που λέει η Δέσποινα μονολογώντας : « Ένα πράγμα είναι οριστικό , θα εξαφανιστώ από την ζωή του Νικηφόρου …»

8. Με ποιο τραγούδι ή και άλμπουμ θα “ντύνατε” μουσικά ένα έργο σας;

Το πρώτο μου βιβλίο ¨ Το Νιλουφέρ ¨ θα το έντυνα με μουσικές της Ελένης Καραΐνδρου το δε δεύτερο ¨Βεβαιότητες και Ψευδαισθήσεις ¨ με μουσικές του Διονύση Σαββόπουλου .

9. Αναγνωρίζετε γρήγορα τα λάθη σας και ποια συγχωρείτε ευκολότερα στους άλλους;

Περισσότερη σημασία από το πόσο γρήγορα θα καταλάβεις το λάθος σου είναι να μην το επαναλάβεις .Εκείνο που δεν συγχωρώ στους άλλους είναι η συνειδητή προσπάθεια τους να με μειώσουν , να με απαξιώσουν για τους δικούς τους λόγους .

10. Αν για την καριέρα σας έπρεπε να απομακρυνθείτε σημαντικό διάστημα από την οικογένεια σας, θα το κάνατε;

Θα το ήθελα , αλλά δεν το επιτρέπουν οι οικογενειακές μου υποχρεώσεις .

11. Χρειάζεται περισσότερος ρομαντισμός ή ρεαλισμός στις ζωές μας;

Αν αναλογιστούμε τον ρομαντισμό ως επικράτηση του συναισθήματος έναντι της λογικής ίσως να απολαμβάνουμε μια στιγμιαία αίσθηση ευφορίας , δικαιοσύνης , ψυχικής ανάτασης . Πιστεύω όμως ότι η σταθερή στάση στην ζωή μας πρέπει να είναι ο ρεαλισμός. Σαν τέτοιο θεωρώ την αντίληψη της πραγματικότητας και τους περιορισμούς που αυτή θέτει και η προσαρμογή μας αναλόγως στις επιδιώξεις μας.

* Ο Νίκος Καζατζόπουλος γεννήθηκε το 1952 στην Ιτέα Φωκίδας. Είναι Μικρασιάτης τρίτης γενιάς με αναφορές στη Σμύρνη και τους Ελιγμούς της Βιθυνίας. Σπούδασε Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι συνταξιούχος εκπαιδευτικός. Ολοκλήρωσε την καριέρα του ως διευθυντής του Λυκείου Ιτέας διδάσκοντας για 33 χρόνια σε γυμνάσια και λύκεια της Αθήνας και της Φωκίδας. Είναι συγγραφέας των βιβλίων: “Ανάλυση Α΄” και “Ανάλυση Β΄” για τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου. Το 2008 ανασύστησε το “Σύλλογο Μικρασιατών Ιτέας” και ήταν επί επτά συνεχή έτη πρόεδρός του μ’ ενεργή δράση. Ζει μόνιμα στην Ιτέα. Είναι παντρεμένος με τη Νάντια Μαντά-Καζατζοπούλου κι έχει δύο παιδιά -το Βασίλη και την Ηρώ- και τέσσερα εγγόνια.

Κυκλοφορούν δυο μυθιστορήματα του από τις Εκδόσεις Ιωλκός. “Το Νιλουφέρ” (2016) και το “Βεβαιότητες και Ψευδαισθήσεις” (2018)