/Συνέντευξη: 10+1 Ερωτήσεις στην Κατερίνα Θεοδώρου

Συνέντευξη: 10+1 Ερωτήσεις στην Κατερίνα Θεοδώρου

Η συγγραφέας Κατερίνα Θεοδώρου, της οποίας μόλις κυκλοφόρησε το νέο μυθιστόρημα με τίτλο “Νυχτερινό Τρένο” (Εκδόσεις Πηγή), απαντά στις 10+1 Ερωτήσεις του Κωνσταντίνου Μανίκα για το CulturePoint.gr.

1. Η έμπνευση ή η σκληρή δουλειά ,παίζει τον σημαντικότερο ρόλο για ένα επιτυχημένο έργο;

Η έμπνευση οπωσδήποτε παίζει σπουδαίο ρόλο αλλά κατά τη γνώμη μου όποια ιδέα κι αν συλλάβει ο εγκέφαλος η σκέψη μας πρέπει να αποτυπωθεί στο χαρτί με τεχνική και μαεστρία. Αν αυτό απουσιάζει κανείς δεν θα βιώσει αυτό που ο συγγραφέας προσδοκά. Η συνεχής προσπάθεια και η επιμονή βοηθούν στο να εξελιχτεί το ύφος γραφής μας. Επομένως, όσο περισσότερο χρόνο αφιερώνουμε στο γράψιμο αβίαστα βελτιωνόμαστε και , ναι, η επιμονή συνήθως ανταμείβει.

2. Τι ρόλο έχει πλέον το βιβλίο, στην ψηφιακή εποχή μας;

Το βιβλίο όσο κι αν τα πράγματα αλλάζουν γύρω μας πάντα θα εξακολουθεί να καταλαμβάνει ένα μεγάλο μέρος της καρδιάς εκείνων που αγαπούν το διάβασμα. Είτε με την έντυπη είτε με την ηλεκτρονική του μορφή εξακολουθεί να μας χαρίζει όμορφα ταξίδια.

3. Με ποιον λογοτεχνικό χαρακτήρα ταυτίζεστε και ποιον αντιπαθείτε;

Δεν μπορώ να πω ότι ταυτίζομαι με κάποιον. Συμπαθώ οπωσδήποτε και συμπονώ τον Μανωλιό , την προσωποποίηση της αθωότητας από το αριστούργημα του Καζαντζάκη «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται» και αντιπαθώ τον παπά-Γρηγόρη του ίδιου βιβλίου, έναν άνθρωπο σκαιό και συμφεροντολόγο που χρησιμοποιεί τον θεό κατά το δοκούν και φανατίζει το ποίμνιό του.
Άλλοι χαρακτήρες που συμπαθώ είναι ο επιθεωρητής Erlendur, δημιούργημα του Ισλανδού Arnaldur Indridason αλλά και ο σκληρός εκδικητής George Stark από το «Το πρόσωπο του Φόβου» του Stephen King.

4. Ένας μήνας “καραντίνα”. Ποια είναι τα πέντε βιβλία που θα θέλατε μαζί σας;

Η λίστα με τα πέντε βιβλία μου είναι : Ο καλόγερος (M. Lewis), Καπετάν-Μιχάλης (Ν.Καζαντζάκης), Το παιχνίδι του Αγγέλου (C. R. Zafon), Ο Θόλος (S. King) και Ιερή Λόγχη (S. Lawhead)

5. Διαλέγετε παρέα για ολιγοήμερη απόδραση. Ποιους λογοτέχνες, ανεξαρτήτως ιστορικής περιόδου δράσης, θα συμπεριλαμβάνατε;

H.P. Lovecraft, J.R.R. Tolkien, St. King γιατί θέλω η εκδρομή μας να είναι επικά τρομακτική

6. Πώς θα περιγράφατε συνοπτικά την τελευταία σας δημιουργία;

Το νέο μου βιβλίο τιτλοφορείται “Νυχτερινό Τρένο”. Είναι πιο δύσκολο και ζόρικο βιβλίο σε σχέση με τα προηγούμενα και για τον αναγνώστη αλλά και για μένα. Το παίδευα χρόνια, ανήκει ξεκάθαρα στη λογοτεχνία τρόμου, ένα είδος που ο συγγραφέας καλείται να βαδίσει σε τεντωμένο σκοινί. Γιατί ο τρόμος μέσα στην παραδοξότητα των γεγονότων οφείλει να πείσει, να ταρακουνήσει και ταυτόχρονα να εκπλήξει τον αναγνώστη.

7. Ποια θεωρείτε την πιο χαρακτηριστική φράση από τα βιβλία σας;

Θα σας αναφέρω κάποια φράση από το οπισθόφυλλο του πρώτου μου βιβλίου, “Τελικά, ποιος θα λυτρωθεί από την εκδικητική μανία;»…

8. Με ποιο τραγούδι ή και άλμπουμ θα “ντύνατε” μουσικά ένα έργο σας;

Το βιβλίο μου «Εκείνη» θα το έντυνα μουσικά με δίσκους της Loreena Μc Kennit (The Mask and the Mirror) των Elend (Weeping Nights), των Theatre of tragedy (Velvet Darkness they fear)και του Nick Cave (Murder Ballads)

9. Αναγνωρίζετε γρήγορα τα λάθη σας και ποια συγχωρείτε ευκολότερα στους άλλους;

Δεν έχω κανένα πρόβλημα να παραδεχτώ ότι ήμουν κάπου λάθος και να ζητήσω συγγνώμη. Αν σε κάποιους παρατηρώ επανειλημμένως απρεπή ή άδικη συμπεριφορά απέναντί μου, φροντίζω να απομακρυνθώ. Ωστόσο δεν έχω παράπονο, έχω κοντά μου ανθρώπους που με αγαπούν, κάνω εύκολα νέες φιλίες και διατηρώ κάποιες μακροχρόνιες.

10. Αν για την καριέρα σας έπρεπε να απομακρυνθείτε σημαντικό διάστημα από την οικογένεια σας, θα το κάνατε;

Αν η καριέρα μου μού απέφερε τέτοιες απολαβές που θα άλλαζε άρδην την ποιότητα ζωής της οικογένειάς μου, σαφώς και θα το έκανα και φαντάζομαι και η οικογένειά μου θα ήταν σύμφωνη και προφανώς θα με ακολουθούσε. Αλλά για το είδος που γράφω και την αγορά της Ελλάδας θεωρώ τη σκέψη τρελή.

11. Χρειάζεται περισσότερος ρομαντισμός ή ρεαλισμός στις ζωές μας;

Χρειάζεται ισορροπία. Κάποια θέματα αντιμετωπίζονται πρακτικά, με λογική, αλλά πάντα θα αναζητούμε ό,τι μας προκαλεί έντονα συναισθήματα και η τέχνη είναι η πιο ενδεδειγμένη διέξοδος από τις απαισιόδοξες σκέψεις. Χρειάζονται αμφότερα, ανάλογα με την περίσταση.

Σας ευχαριστώ πολύ για τις όμορφες ερωτήσεις και σας εύχομαι με τη σειρά μου υγεία, χαρά και δημιουργία!

  • Η Κατερίνα Θεοδώρου ζει στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας και είναι δασκάλα. Είναι παντρεμένη και έχει δύο κόρες. Στον ελεύθερο χρόνο της παίζει και συνθέτει μουσική. Το πρώτο της βιβλίο «Ο δρόμος για την Κόλαση» κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 2016 από τη Δυάς Εκδοτική (εξαντλημένο από τον εκδότη). Τον Οκτώβριο του 2018 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Λυκόφως το δεύτερό της βιβλίο, «Εκείνη». Την ίδια χρονιά συμμετείχε στην ανθολογία διηγημάτων φαντασίας του ίδιου εκδοτικού, «Βρόχος». Τα διηγήματά της που έχουν διακριθεί σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς είναι : «Θανάσιμος Οιωνός», «Η φρικτή αλήθεια», «Για πάντα…», «η επέτειος» ενώ δύο νέα διηγήματά της θα συμπεριληφθούν σε συλλογές που θα κυκλοφορήσουν το επόμενο έτος. Το τελευταίο της βιβλίο, “Νυχτερινό Τρένο” κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πηγή.