/Συνέντευξη: 10+1 Ερωτήσεις στην IRENE

Συνέντευξη: 10+1 Ερωτήσεις στην IRENE

To πρώτο της album «Time 2 Love» θα παρουσιάσει live η IRENE στο Alcatraz night club, το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου. Με αυτή την αφορμή απαντά στις 10+1 Ερωτήσεις που τις θέτει ο Κωνσταντίνος Μανίκας.

Καινούριο άλμπουμ με τίτλο “Time 2 love”. Πείτε μας κάποια παραπάνω στοιχεία για το ύφος και τους συντελεστές αυτής της δουλειάς ;

Συνειδητοποιημένα πλέον ξαναξεκινώ στη μουσική με Το «TIME2LOVE». Είναι ένας συνδετικός κρίκος του παλιού μου εαυτού με αυτό που είμαι σήμερα και ο δίσκος αφορά θέματα τοξικών σχέσεων και το πώς κάποιος φτάνει στην προσωπική του ανεξαρτησία και βρίσκει ξανά την αυτοπεποίθησή του καταφέρνοντας να βγει από όλα αυτά. Πώς βρίσκουμε την ουσιαστική αγάπη πρώτα απ’ όλα στον εαυτό μας. Η παραγωγή του δίσκου έχει γίνει απο τον Rsn και co-producer είναι ο Aλέξανδρος Λιβιτσάνος.

O ήχος του άλμπουμ αγγίζει κυρίως το contemporary RnB, παρότι πολλές παραγωγές έχουν Hip Hop στοιχεία. Μιλάμε για δέκα tracks στα οποία έχω εμπλακεί εγώ στιχουργικά.

Ποιες είναι οι πηγές έμπνευσης των στίχων σας;

Σε αυτήν την πρώτη ολοκληρωμένη μου δισκογραφική προσπάθεια τα έχω κάνει όλα με τον δικό μου τρόπο. Ερμηνεύω δικά μου τραγούδια που αφηγούνται δικές μου εμπειρίες και συναισθήματα και όλο αυτό φαίνεται σε εμένα πιο σωστό απο οτιδήποτε άλλο έκανα στο παρελθόν.

Έχετε οπερετικές σπουδές , όμως σας κέρδισε το Rnb. Σας ταιριάζει ένα συγκεκριμένο μουσικό ύφος ή είστε “ανοιχτή” σε εντελώς διαφορετικές επιρροές που μπορεί να αποτυπωθούν σε επόμενα άλμπουμ;

‘Ετσι κι αλλιώς στην Rn’b oλα είναι το beat και το blues στις παραγωγές και φωνητικά… it’s all about the soul. Η RnB είναι μια μουσική που περιέχει πάρα πολλά άλλα είδη μέσα της, ακόμη και γκόσπελ.

Πέρα απο αυτά, έχω στο μυαλό μου για το κοντινό μέλλον κάποιες συνεργασίες οι οποίες θα προσεγγίζουν και το aphrobeat αλλά και το πιο σκληρό hip hop. Είναι κάτι που θέλω να κάνω , θέλω να εξελίσσομαι και κάθε φορά η επόμενη δουλειά να έχει μια πρόκληση που θα με βγάζει απο το safe zone μου.

Πόσο δύσκολο είναι για έναν Έλληνα καλλιτέχνη να βρει το δρόμο του στη διεθνή σκηνή ;

Για έναν Έλληνα καλλιτέχνη; Δεν είναι τόσο δύσκολο αλλά δεν είναι και εύκολο πουθενά, ούτε και στην χώρα μας είναι εύκολο αν ασχολείσαι με την αγγλόφωνη σκηνή. Σίγουρα αυτό που θα κάνει την διαφορά αργά ή γρήγορα όπου και να βρίσκεσαι είναι το να δίνεις το εκατό τοις εκατό του εαυτού σου, με αυτό να συστήνεσαι στο κοινό και να προχωράς. Υπάρχουν δυσκολίες και politics και άνθρωποι που θα σου πουν πως δεν θα τα καταφέρεις. Εγώ δεν ακούω κανέναν. Έχω δίπλα μου συνεργάτες και άτομα που πιστεύουν πολύ σε εμένα επειδή πρώτη πιστεύω εγώ.

Κάνω αυτό που εγώ θέλω για εμένα, για αυτά τα άτομα και για το κοινό το οποίο το σέβομαι.

Ποιο είναι το πιο μεγάλο καλλιτεχνικό σας όνειρο;

Ίσως ακουστεί περίεργο αλλά δεν είμαι άτομο που κάνει μακροπρόθεσμα σχέδια και όνειρα. Για το παρόν μου, έχω δώσει βάση στην παρουσίαση τoυ δίσκου που θα γίνει στις 11 Φεβρουαρίου και στις ζωντανές εμφανίσεις. Είναι σημαντικό για εμένα να μπορέσει να αποδοθεί όλο το vibe που υπάρχει στο άλμπουμ live. Το πλάνο είναι να γίνουν και μερικές εμφανίσεις στο εξωτερικό γιατί έχει ήδη αγαπηθεί αρκετά ο δίσκος σε κάποιες χώρες. Step by step λοιπόν.

Είναι οι ζωντανές εμφανίσεις αυτές που καταξιώνουν έναν καλλιτέχνη στη συνείδηση του κοινού ;

On stage, ίσως ακούγεται κλισέ εκεί ό,τι και να έχω περνάει με την ενέργεια που λαμβάνω και δίνω.

Είναι σίγουρα μαζί με την σημαντικότητα της δισκογραφίας στην κορυφή της πυραμίδας.

Τι ρόλο έχει πλέον η μουσική , στην ψηφιακή εποχή μας, όπου σχεδόν όλα κινούνται μέσω YouTube;

Θεωρώ πως όλο αυτό προσφέρει σημαντική βοήθεια. Σκέφτομαι πόσο εύκολο είναι όταν ακούς ένα κομμάτι που σου αρέσει να ανοίξεις τον shazam ή το Youtube και να το βρεις.  Έχει αλλάξει και η προσέγγιση του κόσμου σε σχέση με τους καλλιτέχνες , θε’λω να πω πως και εξ’ αιτίας αυτού δεν πορώνεται τόσο πια ο κόσμος, είναι η εξέλιξη της εποχής.  Ωστόσο δεν πρέπει να πέσει κανείς στην παγίδα του να κάνει κάτι μόνο για τα likes ή τα views.

Ποια είναι η γνώμη σας για τα μουσικά reality shows;

Εκφράζοντας απλώς την άποψή μου και τίποτε άλλο, δεν θα πήγαινα. Μου έχει προταθεί δύο φορές, δεν αποδέχθηκα. Αντιλαμβάνομαι την μουσική ως κάτι εντελώς υποκειμενικό για τον καθένα μας. Στον δικό μου κόσμο η μουσική δεν έχει ανταγωνισμό, ούτε έπαθλα. Έχει σημασία ο τρόπος που λαμβάνεις αναγνωρισιμότητα. Πολλοί γνωστοί μου, που είναι φανταστικά ταλαντούχοι στην μουσική και τους εκτιμώ έχουν λάβει μέρος σε μουσικά reality. Δεν είμαι εδώ για πω πως κάνουν καλό ή κακό. Έχει να κάνει με την οπτική του καθένα.

Θα πρέπει ο καλλιτέχνης να αρθρώνει λόγο για τις κοινωνικε’ς εξελι’ξεις ή οφείλει να παραμένει αφοσιωμένος αποκλειστικά στο δημιουργικό του έργο;

Καλό είναι να πράττει ο καθένας όπως νιώθει. Μιλά με για έκφραση και φυσικά οι καλλιτέχνες έχουν φωνή και επειδή ακριβώς η φωνή τους επηρεάζει σε κάποιο βαθμό και το κοινό είναι ευχαάριστο να παίρνουν θέση σε κοινωνικά θέματα.

Ένας μήνας “καραντι’να”. Ποιοι είναι οι πέντε δίσκοι που θα θέλατε μαζί σας;

Jermain Jackson/ My Name Is Jermain

Prince / Diamonds and Pearls

Khruangbin / Texas Moon

Jagged Edge / Jagged Little

Thrill Bahamadia / Kollage

Διαλέγετε παρέα για ολιγοήμερη αποόδραση. Ποιους καλλιτέχνες, ανεξαρτηήτως ιστορικής περιόδου δράσης, θα συμπεριλαμβάνατε;

Θα τρελαινόμουν να περνουύσα μια μέρα στον ήλιο με τον Prince. Μια βοόλτα με τον George Michael και εννοείται night out με τα κορίτσια BRANDY και Janet Jackson!

φωτογράφος: Κωνσταντίνος Μανωλάς