/Συνέντευξη: 10+1 Ερωτήσεις στη Σαλίνα Γαβαλά

Συνέντευξη: 10+1 Ερωτήσεις στη Σαλίνα Γαβαλά

Η δημιουργός και ερμηνεύτρια Σαλίνα Γαβαλά, βρίσκεται σε μια πολύ δημιουργική φάση και απαντά στις 10+1 Ερωτήσεις του Κωνσταντίνου Μανίκα για το CulturePoint.gr, μας μιλά για τα άμεσα επαγγελματικά της σχέδια κι εκθέτει τις απόψεις της για την επίδραση του YouTube στη μουσική, τα reality shows και πολλά άλλα.

1. Τι είναι αυτό που κάνει μοναδική μια ερμηνεία;

Η ψυχή και η αλήθεια ! Το να κάνεις το στίχο δικό σου και να λες μια ιστορία πίσω από τις λέξεις.Αυτή είναι και η θεατρική μέθοδος με την οποία αντιμετωπίζεις ένα ρόλο , ένα μονόλογο Ο δρόμος για την ερμηνεία ειναι ίδιος και στις δυο περιπτώσεις ( θέατρο η τραγούδι ) Το μέσον διαφέρει .

2. Τι ρόλο παίζει ο φηφιακός κόσμος (πχ YouTube) στην προσέγγιση του κοινού;

Δυστυχώς έχουμε δώσει περισσότερο βάρος στον ψηφιακό κόσμο από τον πραγματικό.Κυνηγάμε likes και προβολές και είμαστε όλοι μέσα στην ίδια παγίδα .Χωρίς να συνειδητοποιούμε πως όλο αυτό είναι πλασματικό .Εγώ πιστεύω πως όσο καλό έκανε ο ψηφιακός κόσμος στη μουσική άλλο τόσο συνετέλεσε στην απαξίωση του τραγουδιού .Κάτι που είναι παντού και δεν χρειάζεται να το ψάξεις ,να το πληρώσεις ,κάτι που έιναι τόσο διαθέσιμο ,σταματάς και να το εκτιμάς.

Από την άλλη βέβαια είναι ένα βήμα ,που αν το χρησιμοποιούσαμε με σωστούς όρους ,θα είχε ουσιαστικό νόημα…

3. Πώς σχολιάζετε το φαινόμενο των τραγουδιστικών relaity shows;

Είναι ξεκάθαρο πια μετά από τοσα χρόνια και τόσους συμμετέχοντες οτι έιναι απλά ένα show Δεν κτίζει καριέρες .Δεν είναι τίποτα περισσότερο από 15 λεπτά δημοσιότητας .

4.Ποια είναι τα άμεσα επαγγελματικά σχέδια σας;

Μόλις κυκλοφόρησε το νέο μου τραγούδι «Μάγισσες» ,σε δικούς μου στίχους και μουσική,που είναι προάγγελος του άλμπουμ που ετοιμάζω.

Κυκλοφορεί επίσης ,τώρα τις γιορτές το διπλό παιδικό άλμπουμ «τραγουδοπαραμυθόκοσμος» με τη συμμετοχή 32 σημαντικών ηθοποιών και τραγουδιστών,στο οποίο έχω την καλλιτεχνική επιμέλεια και τη χαρά να τραγουδάω ένα τραγούδι για τον καλύτερο μας φίλο ,το σκύλο.Είναι ένας δίσκος που έχει ψυχαγωγικό ,εκπαιδευτικό αλλά και φιλανθρωπικό χαρακτήρα (σε μουσική Αντρέα Λάμπρου και στίχους Σταύρου Σταύρου)

Έχω γράψει δύο νέα μουσικοθεατρικά έργα αυτοβελτίωσης ,στην ίδια φιλοσοφία με τα «όνειρα γλυκά» (το πρώτο θεατρικό έργο που έγραψα και ανέβηκε για τρεις σεζόν)

Και όταν ανοίξουν «οι δρόμοι κι οι ζωές»(δανείζομαι τον στίχο του νέου μου τραγουδιού ) ,τότε θα μπορώ να μιλήσω για επαγγελματικά σχέδια…Τώρα απλά παραμένω δημιουργική και ονειρεύομαι πιο φωτεινές ημέρες.

Χαίρομαι όμως που ακόμα κι αυτές τις περίεργες εποχές βρίσκουμε τρόπους να επικοινωνούμε την τέχνη μας .Ένας τέτοιος τρόπος είναι και το live streaming της «όμορφης πόλης» από το Ηρώδειο σε σκηνοθεσία Γιώργου Βάλαρη και τραγούδια Μίκη Θεοδωράκη που θα γίνει τις επόμενες μέρες.

5. Ποιο είναι το μεγαλύτερο καλλιτεχνικό όνειρο σας;

Το να παίξω στο Ηρώδειο που πραγματοποιήθηκε φέτος με τον καλύτερο τρόπο ,την μουσική παρασταση «όμορφη πόλη» . Όνειρο μου εξακολουθεί να είναι η δημιουργία μιας ταινίας και συγκεκριμένα η μεταφορά της μουσικης παράστασης « όνειρα γλυκά» που έγραψα , στη μεγάλη οθόνη.

6. Ένας μήνας “καραντίνα”. Ποια είναι οι πέντε δίσκοι που θα θέλατε μαζί σας;

«love and hate » Michael Kiwanuka
«Live at Acropolis» Sivert hoyem
«A star is born»
«Christmas » του Michael bubble, για το χριστουγεννιάτικο πνεύμα
«The legend of Johny Cash»

7. Διαλέγετε παρέα για ολιγοήμερη απόδραση. Ποιους καλλιτέχνες, ανεξαρτήτως ιστορικής περιόδου δράσης, θα συμπεριλαμβάνατε;

Ωραία ερώτηση. Θα μπορούσε να ήταν και concept για ταινία . Θα διάλεγα για πάρεα μου την LP , τον Kiwanuka , τον Damien Rice , την Amy Winehouse, την Edith Piaf ,τον Λάνθιμο, τον Σαίξπηρ, τον Klimt ,τους Queen ,τον Jean Dujardin και τον Bradley Cooper . Θα ήμασταν η πιο ετερόκλητη παρέα,με κοινό όμως ενδιαφέρον την τέχνη στις διάφορες μορφές της ! Φαντάζομαι ήδη βραδιές γεμάτες μουσικές και θεατρικά παιχνίδια .Μου θυμίζει λίγο το «πάρτυ» του Κηλαηδόνη Γιοχοχό

8. Με ποιο τραγούδι ή και άλμπουμ θα “ντύνατε” μουσικά την πιο σημαντική στιγμή της ζωής σας;

Με το Lalaland

9. Αναγνωρίζετε γρήγορα τα λάθη σας και ποια συγχωρείτε ευκολότερα στους άλλους;

Συγχωρώ τα λάθη που γίνονται χωρίς να προκαλούν κακό σε άλλους.Τα δικά μου προσπαθώ να τα αναγνωρίζω και να μαθαίνω απ΄αυτά

10. Αν για την καριέρα σας έπρεπε να απομακρυνθείτε σημαντικό διάστημα από την οικογένεια σας, θα το κάνατε;

Το έκανα πριν δέκα χρόνια ,όταν πήγα για σπουδές υποκριτικής στο Λος Άντζελες .Είμαι όμως πολύ δεμένη με την οικογένεια μου , οπότε νομίζω δεν θα έμπαινα στη διαδικασία τώρα, εκτός κι αν ήταν μια πολύ δελεαστική πρόταση .

11. Χρειάζεται περισσότερος ρομαντισμός ή ρεαλισμός στις ζωές μας;

Σίγουρα δε χρειάζεται άλλος σουρεαλισμός , γιατί τον έχουμε ζήσει το 2020! Θα έλεγα πως σίγουρα λείπει ο ρομαντισμός!