/Ρουλιάνα Ζώτου: Η Τέχνη για μένα είναι εσωτερική πληρότητα, ελευθερία, ομορφιά

Ρουλιάνα Ζώτου: Η Τέχνη για μένα είναι εσωτερική πληρότητα, ελευθερία, ομορφιά

Συνεχίζοντας τις αποκλειστικές συνεντεύξεις με καλλιτέχνες που λαμβάνουν μέρος στο ετήσιο φεστιβάλ Panorama Arts and Sculpture που φιλοξενείται στην Αθήνα, σήμερα, φιλοξενούμενη του CulturePoint.gr και του Νίκου Ναούμη, είναι η αξιόλογη ζωγράφος και εικαστικός κα Ρουλιάνα Ζώτου *. Πάμε να τη γνωρίσουμε καλύτερα…

  1. Θα θέλατε να μας πείτε μερικά πράγματα για τον εαυτό σας;

Γεννήθηκα και ζω στην Καρδίτσα. Πέρασα τα παιδικά μου χρόνια στην Μελβούρνη της Αυστραλίας. Ακολούθησα Οικονομικές σπουδές στην Ελλάδα και μέχρι σήμερα εργάζομαι για έναν Ελληνικό Δημόσιο Οργανισμό. Η αγάπη μου για την ζωγραφική νομίζω πως γεννήθηκε μαζί μου. Ζει μέσα μου από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Διδάχθηκα ξυλογλυπτική και από το 2014 Αγιογραφία, συμπεριλαμβανομένης και της θεωρητικής κατάρτισης στην Βυζαντινή τέχνη της εικονουργίας που είναι πολύ σημαντική για κάθε αγιογράφο που θέλει πραγματικά να ασχοληθεί, χωρίς ατοπίες, στην Βυζαντινή τέχνη. Στην νέα μου σειρά ζωγραφικών έργων επιχειρώ να παντρέψω την Βυζαντινή τεχνική με την μοντέρνα θεματολογία. Έχω συμμετάσχει με τον Εικαστικό Όμιλο Καρδίτσας σε πολλές ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής και αγιογραφίας στην πόλη μου, στην Αθήνα, καθώς και σε Διεθνείς εκθέσεις.

  1. Τι σημαίνει τέχνη υπό το δικό σας πρίσμα;

Η Τέχνη για μένα είναι εσωτερική πληρότητα, ελευθερία, ομορφιά, προσωπική έκφραση και αυτογνωσία. Θεωρώ ότι δημιουργούμε τέχνη για να εκφράσουμε το ανείπωτο. Τελικά σε χαρακτηρίζει, δεν μπορείς να ξεφύγεις. Ο καλλιτέχνης κάνει τα πάντα με έναν άλλο τρόπο… Ο τρόπος που εκφράζεται, που κινείται, κοιτά, μιλάει, είναι αλλιώτικος. Ως Ζωγράφος την νιώθω σαν εκδήλωση μιας εσωτερικής φλόγας που μόλις ακουμπήσει στο τελάρο γίνεται γαλήνη και υπόθεση καρδιακή. Σημαίνει μοναχικότητα και συνύπαρξη ταυτόχρονα. Ανέκαθεν οι άνθρωποι γοητεύονταν από την τέχνη. Γίνεται η γέφυρα και ενώνει τον κόσμο. Η τέχνη είναι οικουμενική.

  1. Πιστεύετε ότι η τέχνη θα μπορούσε να είναι ένα μέσον που θα μπορούσε να επιφέρει την κοινωνική αλλαγή; Εάν ναι, πώς;

Από την παλαιολιθική εποχή ακόμα βλέπουμε τον άνθρωπο να προσπαθεί να εκφραστεί μέσω της ζωγραφικής. Για τους δικούς του λόγους εκείνος, για άλλους λόγους οι ιστορικοί. Προσωπικά θεωρώ ότι η έκφραση αυτή δεν αφορούσε την ανάγκη του να καταγράψει την καθημερινότητά του, όσο το να μεταφέρει μέσω της δημιουργίας τον έξω κόσμο δίπλα του και αυτή ήταν μια αλλαγή. Η τέχνη σε κάθε μορφή της απελευθερώνει τον άνθρωπο, δημιουργεί ψυχικά αποθέματα είτε είναι καλλιτέχνης είτε θεατής. Μέσα από την τέχνη ο κόσμος γίνεται ακριβώς όπως τον ονειρεύεσαι. Νομίζεις ότι τυχαία λέγονται «Καλές Τέχνες»;

  1. Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, αποτελεί η τέχνη καταφύγιο;

Στην καθημερινότητά μας συνεχώς σκοντάφτουμε πάνω σε εμπόδια και εσωτερικές φωνές που μας εμποδίζουν να προχωρήσουμε σαν ανθρωπότητα. Δοκιμάζεται η δύναμη της θέλησής μας, η καθαρότητα της πρόθεσής μας, η αποφασιστικότητά μας. Ο καλλιτέχνης καταφέρνει στον δικό του δημιουργικό κόσμο να απαλλαγεί από την αναπαράσταση του κόσμου έτσι όπως ο κάθε άνθρωπος την ενσωματώνει. Αποδρά, παρασέρνοντας και τον θεατή σε αυτό του το ταξίδι. Κοινωνεί με τον θεατή και μαζί οδεύουν σε μια εικονική, μα όχι απατηλή, πραγματικότητα. Γίνεται καταφύγιο ομορφιάς και γαλήνης.

  1. Πώς φαντάζεστε τον πλανήτη μας μια δεκαετία από σήμερα;

Παρότι ακόμα και στο ωροσκόπιό μου με χαρακτηρίζει η φαντασία, προσπαθώ να ζω την στιγμή και να διαμορφώνω αισιόδοξα μια ιδέα παραδείσου σε ό,τι με περιβάλλει. Αν δεν παραβλέψουμε τα σημάδια, τις προειδοποιήσεις, και τους φωτεινούς ανθρώπους – σηματοδότες της ύπαρξης, κι αν σταθούμε μπροστά στη Σφίγγα όπως ο Οιδίπους, τότε θα ξεπηδήσει από τον καθένα μας η δημιουργική δυνατότητα που μας έχει δοθεί. Η αυτογνωσία μάς μαθαίνει πώς να είμαστε έξοχοι, σπουδαίοι άνθρωποι. Αυτοί λοιπόν οι σπουδαίοι άνθρωποι – εμείς – οφείλουμε να εξαλείψουμε την όποια αδικία στον πλανήτη μας και με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην ανθρωπότητα, στον πλανήτη, στην πανίδα και τη χλωρίδα του, να τον παραδώσουμε υγιή. Έχουμε τη δύναμη!

  1. Μπορούν οι καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο να συνεργαστούν για να φέρουν τον πλανήτη σε μια ισορροπία;

Πιστεύω ότι ο καλλιτεχνικός κόσμος έχει και δύναμη και ευαισθησία και θέληση. Όταν δε οι κουλτούρες οι απόψεις και οι ιδέες ενωθούν, οι άνθρωποι κατανοούν και παράγουν. Ακούγεται λίγο σαν Οικονομικός όρος αυτό… Θέλω να πω ότι ο κοινός σκοπός – που ευτυχώς δεν έχει να κάνει με πολεμικές πρακτικές – παράγει δύναμη και είναι εργασία πλήρους απασχόλησης. Κάποτε πίστευαν ότι οι καλλιτέχνες κατείχαν χαμηλό επίπεδο υπευθυνότητας και ότι είχαν αδύναμους χαρακτήρες. Μπορεί αυτοί οι φερόμενοι ως οι αδύναμοι της ανθρωπότητας, να μην αποκάλυπταν πάντα και δημόσια την ταυτότητά τους, παρέμειναν όμως πρωταγωνιστές επικών κατά καιρούς κατορθωμάτων. Πολλούς η ιστορία τους κατέταξε στις αυθεντικές μεγαλοφυΐες τελικά. Οι καλλιτέχνες χρησιμοποιούν την τέχνη ως γέφυρα μεταξύ των λαών. Πιστεύω ότι η συνεργασία πάντα φέρνει ισορροπία!

  1. Γιατί συμμετείχατε στο φεστιβάλ Panorama Arts & Sculpture του Writers Capital Foundation;

Είναι κανόνας της ερήμου να μην ταξιδεύεις φορτωμένος. Σ’ αυτή την πρωτόγνωρη για την υφήλιο κατάσταση του 2020- 2021 αναγκαστικά ξεφορτώσαμε όλοι… Ώρα για ταξίδι, είπα!!! Το θέμα συγκλονιστικά ευαίσθητο, μια πρόκληση για τον καλλιτέχνη. Θα προβάλλεις την κακοποίηση για να αντισταθείς στην σκληρότητα απέναντι στα ζώα ή την ομορφιά και την αγνότητά τους; Πώς άραγε θα το χειριστεί η παγκόσμια κοινότητα των ζωγράφων; Η τέχνη ενώνει τον κόσμο, καθώς η γλώσσα της είναι κατανοητή από όλους τους λαούς. Γρήγορα γνωριστήκαμε με ανθρώπους από όλη την υφήλιο. Συγκλονιστικό!!! Ήρθε και η πρόταση από την Γενική Γραμματέα (Secretary-General) Ειρήνη Ντούρα-Καββαδία να εκπροσωπήσω την Ελλάδα ως Υπεύθυνη επικοινωνίας (Chief Communication Officer – Hellas) του Φεστιβάλ. Το απαιτητικό ημερήσιο πρόγραμμά μου, δεν έκαμψε την επιλογή μου να δουλέψω για ένα τόσο μεγάλο γεγονός όπως το Ετήσιο Φεστιβάλ «PANORAMA», που διοργανώνεται από έναν τόσο αξιόλογο Οργανισμό, που προάγει την τέχνη και τον ανθρωπισμό. Με ενέπνευσε να ενταχθώ στους κόλπους του, καθώς είναι ένας αναγνωρισμένος οργανισμός, εγγεγραμμένος μάλιστα στο Κοινωνικό Συμβούλιο του ΟΗΕ που υποστηρίζει τους σκοπούς και τους στόχους των Ηνωμένων Εθνών, της UNICEF και της UNESCO.

  1. Πώς θα συμβάλατε περαιτέρω στην παγκόσμια αρμονία;

Αυτό είναι μεγάλη ευθύνη ακόμα και να το λέμε. Είναι προσωπική ευθύνη του κάθε ανθρώπου να συνειδητοποιήσει πως η ζωή και ο τρόπος σκέψης του επιβάλλεται να αλλάξει δραματικά. Το σύμπαν είναι σαν το «Κέρας της Αμάλθειας», ξέχειλο από αγαθά. Μόνο ο φόβος και η αμφιβολία που κατακλύζουν τον άνθρωπο σήμερα είναι δυνατόν να διαιωνίζουν την εξάρτηση και την ένδεια. Έλλειψη αρμονίας σημαίνει να έχεις εγκαταλείψει την δημιουργία. Αν ένας άνθρωπος μεταβάλλει την στάση του απέναντι στα όσα του συμβαίνουν, τότε αυτή η αλλαγή θα μεταβάλλει και την φύση των όσων συμβαίνουν. Το ενδιαφέρον με την τέχνη είναι ότι μέσω αυτής μπορούμε να μεταφέρουμε την ομορφιά και την ευτυχία στην δημιουργία μας και όχι τον πόνο και την τραγωδία… Όλες οι δυνατότητες προσφέρονται στο παρόν όπως και η τέχνη με την αμεσότητά της. Πιστεύω σε εκείνους τους λίγους που με την βούλησή τους θα καταφέρουν να εδραιώσουν την αρμονία στον κόσμο. Θέλω να είμαι ανάμεσά τους!!

*Συγχαρητήρια σε όλη την ομάδα και στους συντελεστές του Οργανισμού!! Σας ευχαριστώ!

  • Η Ρουλιάνα-Αγόρω Ζώτου, γεννήθηκε στην Καρδίτσα τον Ιούλιο του 1966 και έζησε τα παιδικά της χρόνια στη Μελβούρνη της Αυστραλίας. Σήμερα ζεικαι εργάζεται στην Καρδίτσα Είναι παντρεμένη και μητέρα δύο κοριτσιών. Αυτοδίδακτη στη ζωγραφική, είναι μέλος του Εικαστικού Ομίλου Καρδίτσαςτο 2010 και από το 2021 μέλος της Πανελλήνιας Εταιρίας Λόγου και Τέχνης – ΠΕΛΤ. Εκθέτει από το 2011. Η ζωγραφική της μπορεί να χαρακτηριστεί ως σουρεαλιστική. Από το 2015 να την εκφράζει τις καλλιτεχνικές της ανησυχίες μέσω της Βυζαντινή τεχνοτροπίας και τις αυγοτέμπερες. Η τεχνική της Βυζαντινής αγιογραφίας χαρακτηρίζει το ιδιαίτερο προσωπικό της ύφος και στην ζωγραφική τέχνη. Το 2021 επιλέχθηκε ως υπεύθυνη επικοινωνίας για την Ελλάδα, του φεστιβάλPanorama του Διεθνούς Οργανισμού Writer’s Capital Foundation.