/Οι φίλοι των συγγραφέων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Σοφία Παπά)

Οι φίλοι των συγγραφέων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Σοφία Παπά)

Γράφει ο Γιώργος Δόλγυρας, συγγραφέας

Ένα από τα πιο δύσκολα κομμάτια στον εκδοτικό κόσμο μετά από το να κρίνουν και επιλέξουν το έργο σου ως άξιο προς έκδοση, είναι η προώθηση του βιβλίου ( ειδικά αν δεν υπάρχει οικονομική άνεση).

Ευτυχώς δεν είναι κανένας συγγραφέας μόνος του σε αυτό. Δραστηριοποιούνται αρκετά άτομα στο διαδίκτυο που θα αναλάβουν να προωθήσουν το βιβλίο σου με μόνη τους αμοιβή και ικανοποίηση να το διαβάσουν από τους πρώτους. Δε μένει λοιπόν παρά η αποστολή σε αυτούς από εσένα τον ίδιο ή τον εκδοτικό σου. Σήμερα θα γνωρίσουμε την Σοφία Παπά (bookstagram) *

(*δηλαδή το άτομο που αναλαμβάνει να προωθήσει το βιβλίο σας μέσω του Instagram).

Σοφία Παπά: Καταρχάς, θα ήθελα να σε ευχαριστήσω που επέλεξες την σελίδα μου και είναι μεγάλη μου χαρά να απαντήσω στις ερωτήσεις σου.

1. Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με την προβολή των βιβλίων και συγγραφέων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media);

Όταν έκανα τον προσωπικό μου λογαριασμό στο Instagram ακολουθούσα πολλούς λογαριασμούς σχετικούς με βιβλία και για χρόνια ανέβαζα φωτογραφίες των βιβλίων που διάβαζα στον προσωπικό μου λογαριασμό στο Facebook και η σκέψη να κάνω κάτι παρόμοιο τριγυρνούσε καιρό μέσα στο μυαλό μου. Συνέχεια το ανέβαλα όμως διότι δεν ήμουν ιδιαίτερα εξοικειωμένη με την πλατφόρμα του Instagram. Μια μέρα όμως είπα γιατί όχι; Έχω πολλά βιβλία, άφθονο χρόνο και τεράστια αγάπη για την λογοτεχνία. Η όλη ιδέα τoυ Bookstagram είναι υπέροχη και το γεγονός ότι μπορώ να βοηθήσω αναγνώστες να ανακαλύψουν νέους συγγραφείς και βιβλία μου προσφέρει μια ιδιαίτερη ικανοποίηση. Έτσι το ξεκίνησα και βρήκα πολύ βοήθεια στο internet για το πως να λειτουργήσω την σελίδα μου.

2. Πόσο καιρό ασχολείσαι και τί κερδίζεις σε προσωπικό επίπεδο, μιας και αμοιβή δεν υπάρχει;

Η σελίδα γεννήθηκε τον Ιανουάριο του ’20. Αν και μερικές φορές νιώθω ότι την έχω πολύ περισσότερο. Αμοιβή, ναι, δεν υπάρχει αλλά το γεγονός ότι μου δίνεται η ευκαιρία να διαβάσω τόσα βιβλία και δωρεάν, μου δίνει μεγάλη χαρά. Όντας άνεργη για μεγάλο διάστημα, το να λαμβάνω βιβλία από τους εκδοτικούς που συνεργάζομαι, με βοήθησε πολύ. Είναι πολύ ικανοποιητικό να εμπιστεύονται την σελίδα σου επιφανείς εκδοτικοί οίκοι και, ειλικρινά, βοήθησε πολύ την ψυχολογία μου μέσα στον πανικό της πανδημίας και των καραντινών. Συν το γεγονός ότι λόγω της σελίδας κατάφερα να γνωρίσω υπέροχους ανθρώπους. Έκανα νέες φιλίες, γνώρισα συγγραφείς (Έλληνες και ξένους) με τους οποίους κρατάω επαφή και τα λέμε συχνά πυκνά. Μέσα στον χαμό του internet , βίωσα και βιώνω την καλή πλευρά των social media.

3.Πόσο εύκολο ήταν να κερδίσεις την εμπιστοσύνη εκδοτικών, συγγραφέων και φυσικά το σημαντικότερο, του αναγνωστικού κοινού;

Δεν μπορώ να πω ότι ήταν δύσκολο αλλά δεν ήταν και απόλυτα εύκολο. Περίμενα μέχρι να ανέβουν οι ακόλουθοι της σελίδας για να τολμήσω τις πρώτες επικοινωνίες και μπορώ να πω ότι στάθηκα τυχερή σε κάποιες φάσεις. Κάποιοι από τους πιο αγαπημένους μου εκδοτικούς μου έδωσαν αμέσως την ευκαιρία για συνεργασία, κάποιοι με απέρριψαν με μεγάλη ευγένεια και κάποιοι δεν μου απάντησαν καν. Η απόρριψη δεν είναι ποτέ επιθυμητή και είχα μερικές στην αρχή της πορείας της σελίδας. Αλλά δεν το άφησα να με ρίξει. Αγαπούσα ήδη την σελίδα πολύ και δεν θα άφηνα την απόρριψη να μου ρίξει το ηθικό. Ήμουν βαθιά ικανοποιημένη που είχα ήδη θετικές απαντήσεις και ας μην ήταν πολλές. Έριξα πολύ δουλειά και χρόνο για να φτιάξω τον χαρακτήρα της σελίδας και από ότι φαίνεται κάτι καλό κατάφερα. Όσον αφορά το αναγνωστικό κοινό , επένδυσα στους διαγωνισμούς και στην επαφή. Η κοινότητα του βιβλίου στο instagram είναι υπέροχη και λόγω της πανδημίας και του γενικού χαμού που βιώσαμε, νομίζω ότι όλοι χρειαζόμασταν μια τέτοια κοινότητα όπου μπορούμε να μιλάμε για βιβλία και να εκφράζουμε τον ενθουσιασμό μας με ανθρώπους που μας καταλαβαίνουν. Προσπάθησα και συνεχίζω να προσπαθώ να προσφέρω ένα όμορφο ¨περιβάλλον¨ όπου ο καθένας και η καθεμία μπορεί να νιώσει άνετα.

4. Έχει συμβεί κάτι παράξενο ή αξιοσημείωτο που θα θυμάσαι για πάντα;

Δύο πράγματα. Το πρώτο ήταν όταν κάποιος δημιούργησε ένα ψεύτικο προφίλ με τα στοιχεία μου , το οποίο με εξόργισε αλλά ευτυχώς αντιμετωπίστηκε γρήγορα. Πολλά άτομα μου έστειλαν μήνυμα αμέσως για να με ενημερώσουν και εγώ κατάφερα να προειδοποιήσω όλους να κάνουν report την σελίδα. Και το δεύτερο ήταν όταν είχα την μεγάλη χαρά και τιμή να στείλω ερωτήσεις στην συγγραφέα Nele Neuhaus (Ημέρα της Μητέρας ) μέσω των εκδόσεων Κλειδάριθμος. Ήταν απίστευτο να βλέπω μια τόσο καταξιωμένη και αναγνωρισμένη συγγραφέα να απαντάει σε ερωτήσεις μου. Τεράστιος ενθουσιασμός.
Το ίδιο ένιωσα και άλλες δυο φορές με την συγγραφέα Sarah Pearse (Το Σανατόριο) που σχολίασε κάτω από το post μου και τον συγγραφέα Δημήτρη Σίμο που είχε κάνει repost το story μου με το βιβλίο του Ο Θάνατος του Οδυσσέα.

5. Παραπονέθηκε ποτέ συγγραφέας ή εκδοτικός παρόλο που δεν αμείβεσαι και αν, γιατί;

Ευτυχώς μέχρι τώρα δεν είχα κανένα παράπονο, ούτε από εκδοτικό ούτε από συγγραφέα. Προσπαθώ να κρατάω ένα πρόγραμμα για να μην μείνει κάποιος πίσω ή να απογοητεύσω κάποιον. Ενημερώνω πάντα ότι τα βιβλία που λαμβάνω θα διαβαστούν με την σειρά και ότι μπορεί κάποιο να καθυστερήσει να ανέβει στην σελίδα. Ειδικά όταν έχω πολλά βιβλία να με περιμένουν. Ειδικά με τους συγγραφείς , φροντίζω να τους ενημερώνω για το πως λειτουργεί η σελίδα και πότε θα ανέβει το βιβλίο τους. Νομίζω ότι το καλύτερο είναι η επικοινωνία και η συζήτηση για να αποφευχθούν παράπονα και παρεξηγήσεις. Σέβομαι κάθε συγγραφέα και τους θαυμάζω για την προσπάθεια τους και τη δουλειά που έριξαν για να φτάσει το βιβλίο τους στα χέρια μου.

6.Για το τέλος. Από την εμπειρία και πείρα σου, είναι εύκολο να ξεκινήσει κάποιος να ασχολείται, τί θα τον/ην συμβούλευες;

Το να ξεκινήσει κανείς μια τέτοια σελίδα είναι μια απλή απόφαση. Η πραγματική δουλεία ξεκινά μετά. Αλλά και πάλι έχει να κάνει με το τι θέλει ο καθένας για την σελίδα του. Αν θέλει κάποιος να δημιουργήσει κάτι προσεγμένο και οργανωμένο , θέλει χρόνο και δουλειά.

Αυτό που θα συμβούλευα σε κάποιον που θέλει να δημιουργήσει μια σελίδα με σκοπό να κάνει κάτι με αυτή, τότε θέλει κάποια οργάνωση. Σκεφτείτε από πριν ποιος θα είναι ο χαρακτήρας της σελίδας σας. Τι θέλετε να προσφέρεται. Θέλετε απλά να ανεβάζετε όμορφες φωτογραφίες; Θέλετε να κάνετε κριτικές, προώθηση και παρουσιάσεις; Ποιο είναι το στυλ σας; Μην παρασυρθείτε από τι κάνουν οι πολλοί ή τι είναι αναμενόμενο. Απολαμβάνω περισσότερο σελίδες με μοναδικό χαρακτήρα παρά στυμμένες σελίδες που μοιάζουν με χίλιες άλλες. Ναι, είναι πανέμορφο να υπάρχει αρμονία στις φωτογραφίες και χρωματική συνοχή αλλά υπάρχουν άπειροι τέτοιοι λογαριασμοί που μοιάζουν ¨βιομηχανικοί¨ παρά αληθινοί. Οπότε σκεφτείτε πως θέλετε να χτίσετε την σελίδα σας. Εμένα μου πήρε καιρό και ακόμα προσθέτω και αφαιρώ πράγματα.

Επενδύστε σε διαγωνισμούς, επικοινωνήστε με συγγραφείς και προωθήστε τους. Υπάρχουν πολλοί συγγραφείς εκεί έξω που δεν έχουν την ικανότητα να διαφημιστούν εύκολα και φθηνά και είναι κρίμα. Να ανεβάζετε συχνά post και να χρησιμοποιείται τα ανάλογα hashtags για βοηθήσετε την προώθηση της σελίδας σας. Να ταγκάρετε εκδοτικούς και συγγραφείς στα post σας διότι, τις περισσότερες φορές , τα κάνουν και οι ίδιοι repost.

Μην φοβάστε να λέτε την γνώμη σας αλλά ταυτόχρονα να θυμάστε ότι δεν έχουν όλοι τα ίδια γούστα και ίσως κάποιο είδος που δεν σας αρέσει προσωπικά , να αρέσει σε κάποιον άλλο. Εγώ προσπαθώ να παραθέτω και τα θετικά και τα αρνητικά στοιχεία ενός βιβλίου για να είμαι δίκαιη και να διαβάζω κάποιο είδος που συνήθως δεν διαβάζω.

Τέλος, κάντε το γιατί το αγαπάτε. Μπορεί να ακούγεται κλισέ αλλά ισχύει. Αν κάποια στιγμή όλο αυτό γίνει καταναγκαστικό έργο , πιστεύω ότι θα το σταματήσω. Αφιερώνω χρόνο , σχεδόν κάθε μέρα, γιατί το αγαπώ. Γιατί μου δίνει χαρά. Αν χαθεί αυτό, δεν έχω λόγο να το συνεχίσω. Οπότε, απολαύστε το. Όπως είπα πιο πάνω , η κοινότητα του bookstagram είναι υπέροχη και την λατρεύω. Είναι ένας ασφαλής χώρος όπου μπορώ να γίνομαι ένα τρελό βιβλιοσκώληκο χωρίς κάποιον να με κατακρίνει και όπου μπορώ να είμαι ο εαυτός μου. Και ξέρω ότι υπάρχουν πολλά άτομα εκεί έξω που νιώθουν όπως εγώ. Οπότε αν κάποιος σκέφτεται να ξεκινήσει μια τέτοια σελίδα και αν αγαπάτε το βιβλίο, μην το καθυστερείτε. Υπάρχουν πολλά άτομα που θα σας καλωσορίσουν και θα σας αγκαλιάσουν.

Στο Instagram θα την βρείτε ως: book_sniffers

https://www.instagram.com/book_sniffers/

Με το ίδιο ψευδώνυμο (nickname) θα την βρείτε και στο FB σε μία ομάδα λίγων και καλών, αλλά ενεργή όσο λίγες.
https://www.facebook.com/groups/136043628161668