/Οι φίλοι των συγγραφέων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – Εύα Μαράκη

Οι φίλοι των συγγραφέων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – Εύα Μαράκη

Γράφει ο Γιώργος Δόλγυρας, αρθρογράφος – συγγραφέας

Στην σημερινή εποχή μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορούμε να γνωρίσουμε προϊόντα ευκολότερα και γρηγορότερα ως καταναλωτές . Αυτό συμβαίνει και με τα βιβλία. Κυκλοφορούν πολλά και χρειάζεται η ανάλογη προώθηση ώστε να τα γνωρίσει και να τα ξεχωρίσει το αναγνωστικό κοινό .

Η διαφήμιση των βιβλίων γίνεται με διάφορους τρόπους. Ένας από αυτούς οι βιβλιοφίλοι στο FB και Instagram που αναλαμβάνουν την προώθηση του κάθε βιβλίου με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο.

Σήμερα θα γνωρίσουμε την Εύα Μαράκη, η οποία θα μας περιγράψει την εμπειρία της καθώς εκπροσωπεί μία από τις μεγαλύτερες βιβλιομάδες στο FB και Instagram, Το «Βιβλίο της παρέας».

1.Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με την προβολή των βιβλίων και συγγραφέων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media);

Σαν νέος άνθρωπος της εποχής μας που ασχολείται με τα social media λογικό ήταν τα βιβλία να είχαν θέση πάντα στο προφίλ μου σ ’αυτά. Αναρτούσα όσα μυθιστορήματα διάβαζα και κατέθετα πάντα στους διαδικτυακούς μου φίλους με ειλικρίνεια τις κρίσεις μου. Συνομιλούσα με συγγραφείς και επιθυμούσαν να γνωρίζουν τις τοποθετήσεις μου για τα πονήματά τους. Διαπίστωνα σε αυτές τις συζητήσεις τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σε όλα τα επίπεδα , γιατί στην Ελλάδα δυστυχώς ο χώρος αυτός είναι πολύπαθος . Θέλω το καλό βιβλίο να προβάλλεται, να γίνεται γνωστό και να γνωρίζει επιτυχία. Τα βιβλία ,λοιπόν, έχουν θέση στην καθημερινότητα μου, όπως καταλάβατε , γι’ αυτό και η προβολή τους ουσιαστικά ήταν μια φυσική εξέλιξη της αγάπης που τρέφω για αυτά και τους δημιουργούς τους . Όταν ήρθε και η πρόταση να συνεργαστώ με το blog «βιβλίο της παρέας » αυτή η επιθυμία πήρε σάρκα και οστά γεμίζοντας με χαρά , γιατί διαπιστώνω πως η προσπάθεια μου έχει απήχηση και έτσι βάζω ένα λιθαράκι στην προβολή αξιόλογων συγγραφέων και των πνευματικών τους παιδιών.

2.Πόσο καιρό ασχολείσαι και τί κερδίζεις σε προσωπικό επίπεδο, μιας και αμοιβή δεν υπάρχει;

Έχει πέντε χρόνια που ασχολούμαι ενεργά σε επίπεδο blog και σε επίπεδο βιβλιοφιλικής ομάδας που διαχειρίζομαι μαζί με τη συνεργάτιδά μου, την Εύα Νάτση . Αυτά τα πέντε χρόνια λοιπόν, όσα κερδίζω δεν μετριούνται, γιατί είναι ανυπολόγιστης αξίας. Όλη μου η ημέρα κατακλύζεται από βιβλία , τα οποία μου χαρίζουν μαγευτικά νοερά ταξίδια ,επαφές και γνωριμίες με αξιόλογους ανθρώπους. Ανάμεσα σε αυτούς: συγγραφείς ,εκδότες, εργαζόμενους στον χώρο αυτό αλλά και αναγνώστες . Έτσι, νιώθω τυχερή που τα βιβλία τα οποία λατρεύω, είναι παράθυρα με θέα στη ζωή και στις συγκινήσεις της .

3. Πόσο εύκολο ήταν να κερδίσεις την εμπιστοσύνη εκδοτικών, συγγραφέων και φυσικά το σημαντικότερο, του αναγνωστικού κοινού;

Δε μου φάνηκε δύσκολο ούτε αισθάνθηκα στιγμή πώς δε θα τα καταφέρω. Ξέρω πως είτε οι συγγραφείς, είτε οι εκδότες και φυσικά οι αναγνώστες δίνουν βαρύτητα σε ανθρώπους που τοποθετούνται με επιχειρήματα, δίχως εμπάθεια παρά μόνο με ειλικρίνεια. Αυτούς εμπιστεύονται. Παράλληλα, οι σπουδές μου και το μεταπτυχιακό μου στη φιλοσοφική σχολή καθώς και οι λογοτεχνικές μου αναγνώσεις που ξεκίνησαν από τα εννιά μου χρόνια, μου προσέφεραν διεισδυτική σκέψη να αφουγκράζεται σε βάθος τα λογοτεχνικά πονήματα των συγγραφέων. Έτσι, η εμπιστοσύνη χτίστηκε σταθερά και απέκτησε γερές βάσεις. Ξέρετε , όταν βλέπεις πως στο χώρο αυτό σε εκτιμούν και σε αναγνωρίζουν παίρνεις δύναμη να συνεχίσεις δίνοντας τον καλύτερο σου εαυτό. Άλλωστε , οι ιδέες και η δημιουργικότητα δε σταματάνε ποτέ.

4.Έχει συμβεί κάτι παράξενο ή αξιοσημείωτο που θα θυμάσαι για πάντα;

Έχουν συμβεί πολλά παράξενα και αξιοσημείωτα. Θα χρειαστούμε μέρες για να σας τα γράφω . Όμως , πάντα , κρατάω τα θετικά που αποκομίζω από αυτές τις εμπειρίες . Κέρδος είναι όλα ακόμα και αν τη στιγμή εκείνη που συμβαίνουν, δεν αντιλαμβανόμαστε τον λόγο. Έρχεται η στιγμή που μαγικά όλα ξεδιαλύνονται στο μυαλό σου.

5.Παραπονέθηκε ποτέ συγγραφέας ή εκδοτικός παρόλο που δεν αμείβεσαι και αν, γιατί;

Φυσικά και έχουν παραπονεθεί συγγραφείς .Θα ήταν ψέματα να πω πως όλα είναι ρόδινα. Πάντα θα υπάρχουν κάποια αγκαθάκια που τσιμπάνε και έστω και πρόσκαιρα πονάνε . Αυτό το καταλαβαίνουμε όλοι μας . Πολλά βιβλία εκδίδονται συνεχώς και μου ζητάνε να αναρτήσω απευθείας ή και να μιλήσω για αυτά σε παρουσιάσεις. Είναι τέτοιος ο όγκος που λογικό είναι να υπάρχουν καθυστερήσεις στο να γράψω για αυτά στο blog . Όλα τα κάνω με τάξη αλλά δεν είμαι και μηχανή. Υπάρχει και η καθημερινότητα που είναι σκληρή και απαιτητική. Επίσης, όταν ένα βιβλίο δε μου αρέσει , αρνούμαι να συμμετέχω σε πάνελ παρουσίασης, ενώ με τιμά η πρόσκληση , γιατί δεν θα είναι σωστό για κανέναν . Το πιο δύσκολο σημείο όμως είναι ξέρετε η αρνητική κριτική . Αυτό ενοχλεί και φυσικά στεναχωρεί. Οι συγγραφείς δεν παύουν να είναι άνθρωποι που θέλουν τα βιβλία τους να αγαπιούνται . Είναι καλλιτεχνικές φύσεις με ευαισθησίες. Όμως και εγώ , διαχωρίζω πάντα τη θέση μου καταθέτοντας την δική μου αλήθεια. Δεν θα έχω καθαρή τη συνείδηση μου, αν δεν είμαι ειλικρινής απέναντι στους αναγνώστες του blog και των μελών της ομάδας. Μια τεκμηριωμένη κριτική που επισημαίνει κάποια τρωτά σημεία, όμως αν το σκεφτεί κανείς με ανοικτό μυαλό , τελικά καλό κάνει. Σε ωθεί να εστιάσεις στα λάθη και στις παραλείψεις που αν τα διορθώσεις, γίνεσαι καλύτερος. Όσο για τους εκδότες, δεν είχα ποτέ κάποιο πρόβλημα με κανέναν . Αναγνωρίζουν πως συμβάλλουμε και εμείς στην προσπάθεια που κάνουν . Τους ευχαριστώ πολύ που με εμπιστεύονται όλα αυτά τα χρόνια.

6.Για το τέλος. Από την εμπειρία και πείρα σου, είναι εύκολο να ξεκινήσει κάποιος να ασχολείται, τί θα τον/ην συμβούλευες;

Όταν θέλει κάποιος να ξεκινήσει να κάνει κάτι που αγαπά δεν πρέπει να σκέφτεται αρνητικά Το ένστικτο τον καθοδηγεί και το μεράκι . Δεν υπάρχει εύκολο ή δύσκολο. Υπάρχει μόνο η προσπάθεια. Δεν πιστεύω στις συνταγές επιτυχίας. Το μόνο που θα τον συμβούλευα είναι να είναι ο εαυτός του και να παθιάζεται με αυτό. Άλλωστε , αυτό που κάνει κάτι επιτυχημένο πάνω από όλα στη συνείδησή μας είναι η αλήθεια του.