/Οι φίλοι των συγγραφέων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Eleana Akerfeldt)

Οι φίλοι των συγγραφέων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Eleana Akerfeldt)

Γράφει ο Γιώργος Δόλγυρας, αρθρογράφος – συγγραφέας

Αφού κατάφερες να βρεις εκδοτικό για το πόνημα σου, συμφώνησες στους όρους έκδοσης, έγινε η σελιδοποίηση του βιβλίου σου, η επιμέλεια και επιλέχθηκε ένα εξώφυλλο, πετάς στους ουρανούς. Όμως τότε συνειδητοποιείς ότι δεν έχεις ιδέα πως να φτάσει στο καταναλωτικό κοινό το βιβλίο σου (δηλαδή στους αναγνώστες), καθώς δε ζούμε στο 1950 να συγγράφουν λίγοι αλλά οι συγγραφείς κοντεύουν να γίνουν περισσότεροι από τους αναγνώστες.

Καλό το βιβλίο, «πιασάρικο», δυνατό, όμως στην ελεύθερη αγορά χρειάζεται και η προώθηση του (marketing). Λεφτά όμως δεν υπάρχουν για να πληρώσεις για διαφήμιση. Η τύχη παρόλα αυτά σου χαμογελάει, μιας και στο διαδίκτυο υπάρχουν πάρα πολλοί που αναλαμβάνουν την προώθηση του βιβλίου σου απλά και μόνο με την ικανοποίηση να τους το στείλεις μέσω του εκδοτικού σου ή ο ίδιος, να το διαβάσουν. Σήμερα θα γνωρίσουμε την Eleana Åkerfeldt (witch_of_the_world), μία bookstagramer*.

*Bookstagramer είναι το άτομο που προωθεί μέσω του προφίλ του στο Instagram, βιβλία.

Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με την προβολή των βιβλίων και συγγραφέων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media);

Το διάβασμα είναι ένα πάθος μου που κρατάει από τα 8 μου έτη. Διάβαζα πάντα, ο,τι βιβλίο έπεφτε στα χέρια μου. Δεν ήξερα καν για την ύπαρξη του Bookstagram, μέχρι που μου μίλησε γι’αυτό η φίλη μου! Μόλις το είδα, ενθουσιάστηκα και αποφάσισα αμέσως πως θέλω τουλάχιστον να το δοκιμάσω!

Πόσο καιρό ασχολείσαι και τί κερδίζεις σε προσωπικό επίπεδο, μιας και αμοιβή δεν υπάρχει;

Ασχολούμαι ένα χρόνο και μερικούς μήνες και νιώθω τυχερή που μπορώ να μοιραστώ τον ενθουσιασμό μου για κάθε βιβλίο που διαβάζω με άλλους ανθρώπους! Κέρδισα επίσης μερικές υπέροχες φιλίες, πράγμα για το οποίο είμαι πραγματικά ευγνώμων! Κερδίζω επίσης διαφυγή από την καθημερινότητα και μου ανεβάζει πάντα τη διάθεση το να ασχοληθώ με το λογαριασμό μου και αυτούς των φίλων μου!

Πόσο εύκολο ήταν να κερδίσεις την εμπιστοσύνη εκδοτικών, συγγραφέων και φυσικά το σημαντικότερο, του αναγνωστικού κοινού;

Για να είμαι ειλικρινής, μου φάνηκε εξαιρετικά εύκολο, γιατί πάντα λέω ειλικρινά τι σκέφτομαι. Βέβαια, μιλάω και κάπως εκ του ασφαλούς, γιατί ενθουσιάζομαι πολύ μέντα βιβλία που επιλέγω και χάνομαι εντελώς στον κόσμο τους. Τα ερωτεύομαι τόσο που μου είναι δύσκολο να είμαι αυστηρή!

Έχει συμβεί κάτι παράξενο ή αξιοσημείωτο που θα θυμάσαι για πάντα;

Πέρασα μια πολύ δύσκολη περίοδο στη ζωή μου και η υποστήριξη που έλαβα από το Bookstagram, ψυχολογική και πρακτική, ήταν πραγματικά κάτι το εξωπραγματικό! Κάτι παράξενο με την αρνητική έννοια, δε μου έχει τύχει, τουλάχιστον ακόμα.

Παραπονέθηκε ποτέ συγγραφέας ή εκδοτικός παρόλο που δεν αμείβεσαι και αν, γιατί;

Ως τώρα όχι, δεν έχει παραπονεθεί κάποιος. Αν έχω κάτι αρνητικό να πω, προσπαθώ να είμαι διακριτική και ποτέ προσβλητική. Σέβομαι τον κόπο και την προσπάθεια που έχει καταβάλει ο άλλος, είτε μιλάμε για συγγραφέα είτε για εκδοτικό, και δε θα ήθελα να στενοχωρηθεί κάποιος. Δεν υπάρχει λόγος άλλωστε, όταν θες να πεις κάτι, υπάρχουν πολλοί τρόποι να το πεις!

Για το τέλος. Από την εμπειρία και πείρα σου, είναι εύκολο να ξεκινήσει κάποιος να ασχολείται, τί θα τον/ην συμβούλευες;

Νομίζω πως είναι μια απόφαση δρόμος το να ξεκινήσεις να ασχολείσαι. Δε χρειάζονται ούτε ακριβές φωτογραφικές, ούτε άπειρα props,  ούτε ακριβές εκδόσεις. Βοηθάνε; Ναι. Αλλά δεν είναι σε καμια περίπτωση απαραίτητα. Θα συμβούλευα κάποιον που θέλει να ασχοληθεί, να ποσταρει ακριβώς αυτό που θέλει, όποτε τον κάνει χαρούμενο. Να μην επηρεάζεται από άλλες γνώμες, ακόμα κι αν αυτές είναι πλειοψηφία! Έτσι, δε θα το βαρεθεί ποτέ και θα πάρει πολλή και πραγματική αγάπη από τον κόσμο του Bookstagram!