/Οι φίλοι των συγγραφέων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Δέσποινα Σουρκούνη)

Οι φίλοι των συγγραφέων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Δέσποινα Σουρκούνη)

Γράφει ο Γιώργος Δόλγυρας, αρθρογράφος – συγγραφέας

Αφού κατάφερες να βρεις εκδοτικό για το πόνημα σου, συμφώνησες στους όρους έκδοσης, έγινε η σελιδοποίηση του βιβλίου σου, η επιμέλεια και επιλέχθηκε ένα εξώφυλλο, πετάς στους ουρανούς. Όμως τότε συνειδητοποιείς ότι δεν έχεις ιδέα πως να φτάσει στο καταναλωτικό κοινό το βιβλίο σου (δηλαδή στους αναγνώστες), καθώς δε ζούμε στο 1950 να συγγράφουν λίγοι αλλά οι συγγραφείς κοντεύουν να γίνουν περισσότεροι από τους αναγνώστες.

Καλό το βιβλίο, «πιασάρικο», δυνατό, όμως στην ελεύθερη αγορά χρειάζεται και η προώθηση του (marketing). Λεφτά όμως δεν υπάρχουν για να πληρώσεις για διαφήμιση. Η τύχη παρόλα αυτά σου χαμογελάει, μιας και στο διαδίκτυο υπάρχουν πάρα πολλοί που αναλαμβάνουν την προώθηση του βιβλίου σου απλά και μόνο με την ικανοποίηση να τους το στείλεις μέσω του εκδοτικού σου ή ο ίδιος, να το διαβάσουν. Σήμερα θα γνωρίσουμε την Δέσποινα Σουρκούνη και την βιβλιόφιλη ομάδα της στο FB: «Βιβλιοφάγοι».

Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με την προβολή των βιβλίων και συγγραφέων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media);

Δουλεύοντας στον κόσμο του βιβλίου και πιο συγκεκριμένα , είμαι ιδιοκτήτρια βιβλιοπωλείου στην Κύπρο, η αγάπη μου για τα βιβλία υπήρχε από πάντα! Η δουλειά μου ήταν αυτό που με παρότρυνε να ασχοληθώ περισσότερο με την προώθηση βιβλίων αλλά και συγγραφέων, στο χώρο των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης!

Πόσο καιρό ασχολείσαι και τί κερδίζεις σε προσωπικό επίπεδο, μιας και αμοιβή δεν υπάρχει;

Ασχολούμαι εδώ και χρόνια, πιο ζεστά όμως ασχολούμαι τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, ως διαχειρίστρια στην ομάδα Βιβλιοφάγοι. Μπορεί να μην υπάρχει χρηματική αμοιβή, υπάρχει όμως συναισθηματική ανταμοιβή. Δεν υπάρχει κάτι ωραιότερο, από το να μοιράζεσαι τις απόψεις σου για τα βιβλία με τα άλλα μέλη της ομάδας. Εκτός από αυτό, χτίζεται και μια πολύ ωραία επικοινωνία μεταξύ μας.

Πόσο εύκολο ήταν να κερδίσεις την εμπιστοσύνη εκδοτικών, συγγραφέων και φυσικά το σημαντικότερο, του αναγνωστικού κοινού;

Εάν κάποιος σου πει πως αυτό ήταν πολύ εύκολο, τότε θα είναι από τις σπάνιες περιπτώσεις. Οι εκδοτικοί, οι συγγραφείς, και το αναγνωστικό κοινό, θέλουν ειλικρίνεια ,σεβασμό και αγάπη προς τα βιβλία. Αυτές είναι και οι αρχές μου σε ότι κάνω και έτσι θεωρώ ότι η εμπιστοσύνη κερδίζεται !

Έχει συμβεί κάτι παράξενο ή αξιοσημείωτο που θα θυμάσαι για πάντα;

Πάντα συμβαίνουν και πάντα θα συμβαίνουν παράξενα σε οτιδήποτε αποφασίσεις να αφιερωθείς! Το σημαντικό είναι να κοιτάζεις μπροστά να κρατάς τα θετικά και να προχωράς!

Παραπονέθηκε ποτέ συγγραφέας ή εκδοτικός παρόλο που δεν αμείβεσαι και αν ναι, γιατί;

Ευτυχώς μέχρι σήμερα όχι. Αντιθέτως, πολλοί εκδοτικοί αλλά και συγγραφείς με βρίσκουν στο Facebook και επικοινωνούν μαζί μου. Αντιλαμβάνεστε πως αυτό με κάνει ιδιαίτερα χαρούμενη και μου δίνει ώθηση να συνεχίσω

Για το τέλος. Από την εμπειρία και πείρα σου, είναι εύκολο να ξεκινήσει κάποιος να ασχολείται, τί θα τον/ην συμβούλευες;

Εάν αγαπά το χώρο του βιβλίου και την ανάγνωση, θα τα καταφέρει. Η συμβουλή μου είναι να είναι ειλικρινής και αντικειμενικός. Ο κόσμος θα το εκτιμήσει πάρα πολύ αυτό και θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης.

Σας ευχαριστώ πολύ για την ευκαιρία, σας εύχομαι καλή συνέχεια και κάθε επιτυχία!