/Ο ροκ μύθος των Ηπειρώτικων τραγουδιών

Ο ροκ μύθος των Ηπειρώτικων τραγουδιών

Γράφει ο Alternative

Γνωρίζω πολλούς που δεν τους αρέσει η παραδοσιακή ελληνική μουσική. Δεν θα αναλύσουμε εδώ τους λόγους. Άλλοι γιατί τα έχουν συνδυάσει με μια ευτελισμένη πιο σύγχρονη εκδοχή τους. Άλλοι γιατί τους θυμίζουν γάμους και πανηγύρια, βγαλμένα από περασμένες εποχές. Τέλος πάντων, ο καθείς και το γούστο του.

Όμως οι περισσότεροι από αυτούς, τους δύστροπους και αρνητικούς απέναντι στο δημοτικό τραγούδι, θαυμάζουν με κάποιο τρόπο τη μοναδικότητα της μελωδία των ηπειρώτικων. Έχουν γραφτεί πολλές μελέτες για τις συγχορδίες τους, τη μελωδική τους γραμμή, την ένταση και το δυναμισμό που εκπέμπει η φόρμα.

Ανατρέξτε σε σχετικές πηγές στο διαδίκτυο και θα δείτε λεπτομέρειες για τη συνάφεια τους με τη ροκ μουσική και ιδιαίτερα τον πιο σκληρό ήχο.

Από το stoner μέχρι το επικό metal, δεν είναι λίγοι οι μουσικοί που παραδέχονται ότι η παράδοση μας είχε χαράξει έναν μοναδικό δρόμο πάνω στον οποίο βάδισαν για να εξερευνήσουν τα δικά τους ροκ μονοπάτια.

Ευτυχώς αυτή την παράδοση, δείχνουν να τιμούν και ελληνικά συγκροτήματα όπως οι Villagers of Ioannina City. Εμπνέονται εκτελεστικά από τις μουσικές του τόπου τους και παράγουν ένα εξελιγμένο πρότυπο παραδοσιακού ήχου που δένει αρμονικά με τις πιο κλασικές αλλά και προοδευτικές ροκ διαδρομές.

Αξίζει να ρίχνουμε ματιές στο παρελθόν. Δεν θα δούμε μόνο απομεινάρια μιας ένδοξης περιόδου αλλά και σπόρους δημιουργικής ανασυγκρότησης που περιμένουν να ανθίσουν με τη δική μας φροντίδα.