/Ο αδικημένος βασιλιάς της Μακεδονίας, Φίλιππος Γ’ ο Αριδαίος

Ο αδικημένος βασιλιάς της Μακεδονίας, Φίλιππος Γ’ ο Αριδαίος

Ο Φίλιππος Αρριδαίος ή αλλιώς Φίλιππος Γ’ της Μακεδονίας (358 π.Χ – 317 π.Χ), ήταν γιος του Φίλιππου Β’ της Μακεδονίας και της Φιλίνας απο την Λάρισσα.

Ο Φίλιππος ήταν πνευματικά ασταθής από την παιδική του ηλικία. Πιθανώς από υπαιτιότητα της Ολυμπιάδας, η οποία ήθελε να δει στον θρόνο, τον γιο της και ετεροθαλή αδερφό του Φίλιππου, Αλέξανδρο.

Μετά από τον θάνατο του Αλέξανδρου ανακηρύχτηκε βασιλιάς από τον Μακεδονικό στρατό με την ονομασία Φίλιππος ο Γ’ της Μακεδονίας. Στην ουσία ήταν μια μαριονέτα στα χέρια του Περδίκκα που ουσιαστικά κυβερνούσε. Λίγο αργότερα ο Φίλιππος παντρεύτηκε την Ανταία, κόρη της Κυνάνης.

Ύστερα από την δολοφονία του Περδίκκα στην Αίγυπτο, ο Πείθων ανέλαβε την φύλαξη του Φίλιππου Αρριδαίου. Μαζί με την γυναίκα του Ανταία επέστρεψαν στην Μακεδονία κάτω από την φύλαξη του Αντίπατρου. Ο Αντίπατρος πέθανε το 319 π.Χ και η φύλαξη του Αρριδαίου πέρασε στον Πολυπέρχων, αλλά η Ανταία θορυβημένη από τον ερχομό της Ολυμπιάδας στην Μακεδονία, αναζήτησε την βοήθεια του Κάσσανδρου.

Κατό την διάρκεια μιας προσπάθειας να αποκρούσουν τις δυνάμεις της Ολυμπιάδας και του συμμάχου της Αιακίδη, οι στρατιώτες του Αρριδαίου αυτομόλησαν στην Ολυμπιάδα, η οποία διέταξε τον θάνατο του Αρριδαίου και της γυναίκας του Ανταίας-Ευρυδίκης.

Είχε βασιλέψει μόλις 6 χρόνια. Αργότερα ο Κάσσανδρος μετάφερε τα οστά του Αρριδαίου και της γυναίκας του στις Αιγές.