/Η συγγραφέας Ιωάννα Εξάρχου στο CulturePoint.gr

Η συγγραφέας Ιωάννα Εξάρχου στο CulturePoint.gr

Η συγγραφέας Ιωάννα Εξάρχου μιλά στο CulturePoint.gr με αφορμή την επανέκδοση του μυθιστορήματός της “Ο Δρόμος στο Γαλάζιο” από τις εκδόσεις Αγγελάκη.

Με ποιες λέξεις θα μας συστήνατε την επανέκδοση του βιβλίου σας;

Ζωντανό, συναρπαστικό, γλυκόπικρο και ζουμερό, γεμάτο εικόνες. Άξιο να διαβαστεί.

Η Σμύρνη στις αρχές του 20ού αιώνα: Ένα κορίτσι, η Αλεξάνδρα, ένας φόνος και μια εξαφάνιση. Έχει στοιχεία αστυνομικής διήγησης το βιβλίο σας;

Όχι. Πρόκειται για μια ευρηματική περιπέτεια, βασισμένη σε ιστορικά δεδομένα. Οι ιστορίες έχουν μεγαλύτερη αφηγηματική δύναμη, όταν είναι πλεγμένες πάνω σε εκείνο που έχει συμβεί. Η Ιστορία επιδρά ενεργά στο σήμερα. Η μεγάλη της εικόνα έχει ένα ιδιαίτερο φως, που αξίζει να φωτίζει οτιδήποτε αφηγούμαστε. Αξιοποιώντας λοιπόν τη μεγάλη εικόνα με το φως της, έπλεξα πάνω της τη δική μου ιστορία. Με τρόπο που να προκαλεί το ενδιαφέρον του αναγνώστη.

Τι σας οδήγησε στην επανέκδοση;

Ο αιώνας που πέρασε, από τότε που έγινε η Καταστροφή. Η μνήμη, που πρέπει να μείνει ζωντανή. Εκατό χρόνια μας χωρίζουν από το χάσιμο της Ιωνίας, κι όμως η πληγή αυτή εξακολουθεί να πονάει. Εκατό χρόνια τώρα, ο Ελληνισμός προσπαθεί να διαχειριστεί το ιστορικό αυτό τραύμα. Το να γράφει, να διαβάζει και να ξαναδιαβάζει κανείς γι’ αυτό, ενεργοποιεί τη γνώση, τη μνήμη, την επίγνωση και αναπλαισιώνει την ιστορική εμπειρία, η οποία μπορεί να αναπτύξει μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία μια νέα δυναμική.

Ποιο είναι το βιβλίο που έχετε δίπλα σας δια παν ενδεχόμενο;

Την Οδύσσεια, όλα περιέχονται εκεί.

Συγγραφή και έκδοση βιβλίου: μια μοναχική περιπέτεια και τι ακόμα;

Ένα ταξίδι αυτογνωσίας. Άνοιγμα. Μοίρασμα.

Ανάπτυξη, μεγάλωμα του εαυτού σου. 

Όταν αποφασίσεις να ανοίξεις ένα βιβλίο, είτε για να το διαβάσεις, είτε για να το γράψεις, η πράξη αυτή έχει ανταποδοτικότητα. «Όταν ανοίγεις ένα βιβλίο, σε ανοίγει και εκείνο». 

Μετά το “ο Δρόμος στο Γαλάζιο” τι;

Μετά το Γαλάζιο, άλλες δημιουργικές συγγραφικές περιπέτειες. Μικρά ή μεγάλα ταξίδια σε άλλους τόπους, όπου θα αποτυπωθούν μικρές ιστορίες. Πάντα στο κάδρο της μεγάλης Ιστορίας, με το ιδιαίτερο φως και τη βαθιά και συνεχή της επιδραστικότητα στο τώρα και στο αύριο. 

 

Ιωάννα Εξάρχου

Ο δρόμος στο Γαλάζιο

Μυθιστόρημα

Μετά από 10 χρόνια το επιτυχημένο βιβλίο της Ιωάννας Εξάρχου κυκλοφορεί σε μια αναθεωρημένη έκδοση, με νέο εξώφυλλο. Η συγγραφέας καταφέρνει να ταξιδέψει τον αναγνώστη, μέσα από τη δυνατή της πένα και την παραστατική της περιγραφή, σε μια εποχή νοσταλγική.

Ένας φόνος, μια αυτοκτονία και η εξαφάνιση ενός παιδιού. Ένα μυστικό που θα μείνει για πάντα εκεί… στον δρόμο του Γαλάζιου. Δυο αλήθειες, τρεις αγάπες και ένας πόλεμος μέσα στο ορμητικό κύλισμα των ιστορικών γεγονότων που στις αρχές του εικοστού αιώνα ξεδιπλώνονται στο φως και στη σκιά της Μεγάλης Ιδέας. 

Άνθρωποι που γίνονται κιβωτός του πολιτισμού και της ιστορίας των προγόνων τους, σε τόπους όπου το ελληνικό στοιχείο ζει, δημιουργεί και μεγαλώνει, ενώ ζυμώνεται με την πραγματικότητα αλλά και την αλήθεια άλλων εθνοτήτων. 

Άνθρωποι και τόποι φωτίζονται στο γύρισμα των καιρών που χαράζουν πάνω στον χάρτη νέα σύνορα, αλλάζοντας τη ζωή και την εσώτερη γεωγραφία των ανθρώπων.

Σμύρνη, Κωνσταντινούπολη, Παρίσι, Βιέννη, Αθήνα. Μικρά και μεγάλα σταυροδρόμια, που ενώνουν τους ήρωες της ιστορίας με τη μεγάλη περιπέτεια της ζωής. Αδόκητοι θάνατοι μα και ζωές που διατρέχουν τον κύκλο του αιώνα και τον κλείνουν, με πληρότητα και αγάπη, ανταμώνοντας ξανά στον τόπο από όπου ξεκίνησαν.

Μια ιστορία που αρχίζει πριν από την Καταστροφή, στη γειτονιά του Γαλάζιου της Σμύρνης και τελειώνει σε έναν τόπο, όπου ζουν και ανασαίνουν οι πραγματικές πατρίδες. 

Εκείνες που ποτέ δεν χάνονται.

 

Η Ιωάννα Εξάρχου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Γερμανική και  Ελληνική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στη συνέχεια πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές σε πανεπιστήμια της Γερμανίας και της Ιρλανδίας. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη διδακτική μεθοδολογία του γλωσσικού μαθήματος και απέκτησε διδακτορικό δίπλωμα που αξιολογήθηκε με άριστα. Ασκήθηκε από νωρίς στη λογοτεχνία γράφοντας διηγήματα και νουβέλες.

Σήμερα δραστηριοποιείται ως διοικητικό στέλεχος στην ιδιωτική εκπαίδευση, ενώ παράλληλα ασχολείται με τη συγγραφή εκπαιδευτικών βιβλίων.

«Ο δρόμος στο Γαλάζιο» είναι το πρώτο της μυθιστόρημα.

 

Εκδόσεις Αγγελάκη | 978-960-616-319-7

Αριθμός Σελίδων: 494| Τιμή Πώλησης: 17€