/Η Κατερίνα Σαμαρτζίδου στο CulturePoint.gr

Η Κατερίνα Σαμαρτζίδου στο CulturePoint.gr

Η Κατερίνα Σαμαρτζίδου επιμελείται και συμμετέχει στη ομαδική έκθεση SAVE THE PLANET που φιλοξενείται στον Πολυχώρο Τέχνης Galerie δημιουργών, Χελιδονούς 28 Ν.Κηφισιά. Με αυτή την αφορμή, απαντά στις ερωτήσεις του Κωνσταντίνου Μανίκα.

Πώς προέκυψε μια έκθεση με θέμα το περιβάλλουν και τις αλλαγές που συμβαίνουν σε αυτό;

Στις προηγούμενες εκθέσεις δεν είχα θεματικά όρια στους ζωγράφους. Ορίζοντας την ημερομηνία της έκθεσης συνειδητοποίησα ότι ταιριάζει χρονικά με τοη παγκόσμια ημέρα του περιβάλλοντος.

Με ποιο τρόπο προσεγγίζουν τα εκθέματα τις αιτίες και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής;

Είναι έκθεση ζωγραφικής και χειροποίητων κατασκευών από ανακυκλώσιμα υλικά. Υπάρχουν πίνακες ζωγραφικής που είναι φτιαγμένοι με χρώματα φιλικά προς το περιβάλλον παρουσιάζοντας το ιδανικό, αλλά και πίνακες από ανακυκλώσιμα υλικά που παρουσιάζουν τις καταστροφές που έχουμε κάνει στο πλανήτη.

Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν με κατασκευές έχουν φτιάξει μικρά αριστούργημά τα από τη θάλασσα όπως και ανακυκλώσιμα υλικά.

Δεν μπορώ να παραλείψω ότι θα έχουμε κοντά μας ένα καταξιωμένο ζωγράφο και φιλόσοφο.

Διαφορετικά έργα, με διαφορετικές τεχνικές. Τι θα αποκομίσει ο θεατής ως συνολική εικόνα;

Δεν ήθελα μια τυπική έκθεση που θα πάρουν μέρος ζωγράφοι που θα μας δείξουν με τα μάτια της ψυχής τους κάτι σχετικό με το περιβάλλον. Ο κόσμος που θα έρθει θα δει αξιόλογους πίνακες, όπως και μικρά αριστούργημάτα από υλικά που μπορεί να βρει κάποιος παντού. Από το δρόμο καθώς περπατάμε μέχρι τις παραλίες που θα κολυμπήσουμε.

Τίποτα δεν πάει χαμένο και όλα αλλάζουν μορφή και χρήση.

Ποια είναι η διαδικασία επιλογής των εκθεμάτων και ποια τα κριτήρια της επιμέλειας και παρουσίασης μια τέτοιας έκθεσης; 

Όταν έχεις ένα τελικό πλάνο για το τι θέλεις να παρουσιάσεις, είναι εύκολο να ζητήσεις από το κάθε εικαστικό αυτό που ζητάς.
Οι εικαστικοί δείχνουν μέρος της δουλειάς τους και στη πορεία από κοινού συζητάμε για το τι θα κρατήσουμε σύμφωνα και με τι έχουν παρουσιάσει όλοι.