/Η κ. Ντούρα – Καββαδία, Γ.Γ. του Writers Capital International Foundation, μιλά στο CulturePoint

Η κ. Ντούρα – Καββαδία, Γ.Γ. του Writers Capital International Foundation, μιλά στο CulturePoint

Συνέντευξη της Ειρήνης Ντούρα – Καββαδία στον Νίκο Ναούμη, υπεύθυνο επικοινωνίας του Writers Capital International Foundation και συνεργάτη του CultrePoint.gr

Μια δραστήρια εκπαιδευτικός, συγγραφέας, ποιήτρια με πολλές διακρίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μητέρα και σύζυγος, είναι εκτός από μια σύγχρονη γυναίκα και επιτυχημένη επαγγελματίας, η νέα Γενική Γραμματέας του Writers Capital International Foundation. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που την φιλοξενούμε στο CulturePoint.gr.

Αλήθεια κα Ντούρα, τι ακριβώς είναι το Writers Capital International Foundation;

Ο Οργανισμός Writers Capital International Foundation είναι ένας παγκόσμιος οργανισμός, που ιδρύθηκε από την αγάπη του Προέδρου κυρίου Preeth Nambiar προς τους λογοτέχνες, δημιουργούς, και διανοούμενους που ανά την υφήλιο μοιράζονται μαζί του το όραμα μιας καλύτερης κοινωνίας βασισμένης σε πανανθρώπινες αξίες όπως είναι η ισοτιμία, η αλληλεγγύη, ο ανθρωπισμός, ο αλτρουισμός. Ο ίδιος ποιητής, συγγραφέας, και ανθρωπιστής, διακατέχεται έντονα από το όραμα να συσπειρωθούν γύρω από τον οργανισμό μας άνθρωποι και φορείς του πνεύματος που να συνεισφέρουν στον στόχο αυτό, ο καθένας από το δικό του μετερίζι. Αισθάνομαι μεγάλη τιμή που προσφέρω από τη θέση μου αυτή όλη μου την ενέργεια σε τόσο υψηλούς στόχους, θέτοντας εαυτόν στην υπηρεσία της ανθρωπότητας.

Πόσες χώρες συμμετέχουν στο όραμα αυτό;

Ο οργανισμός έχει παραρτήματα σε περίπου 40 χώρες, άλλες με μικρότερη και άλλες με πιο ενεργό δράση, ανάλογα πάντα με τις ανάγκες της εκάστοτε κοινωνίας και χώρας τη δεδομένη χρονική στιγμή. Πρόκειται όπως ήδη αναφέρθηκε για έναν κυρίως φιλανθρωπικό οργανισμό, που κάποτε ξεκίνησε με πρωταρχικό σκοπό του να στηρίξει τους συγγραφείς και καλλιτέχνες εν γένει ανά τον κόσμο να αποκτήσουν τις απαραίτητες βάσεις που θα τους ανοίξουν το δρόμο για μια διεθνή καριέρα, αλλά και για να θέσει τα θεμέλια της αλλαγής. Μιας αλλαγής κοινωνικής και κυρίως πολιτισμικής. Το Ίδρυμα ως εκ τούτου προάγει πανανθρώπινες αξίες όπως η συναδελφικότητα, η αλληλεγγύη, η πολυ-πολιτισμικότητα, και η παγκόσμια ειρήνη. Διενεργεί διάφορα κοινωφελή πρότζεκτ και επίσης διεξάγει μόνιμα εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά και εφήβους, που στοχεύουν στην ολιστική τους ανάπτυξη και πορεία για μια καλή ζωή. Προάγει στόχους που θέτουν τα Ηνωμένα Έθνη και στηρίζει επίσης τις δράσεις της UNICEF και της UNESCO, ενώ παράλληλα δρα υπέρ των δικαιωμάτων των ασθενών ομάδων, των παιδιών, των γυναικών, και των ατόμων με ειδικές ικανότητες, καθώς και υπέρ της διατήρησης της διεθνούς πολιτισμικής κληρονομιάς.

Ποιοι είναι οι σκοποί του οργανισμού;

Οι σκοποί του οργανισμού, πέρα από την όποια μόνιμη ή έκτακτη βοήθεια προς τον πληττόμενο συνάνθρωπο, χωρίζονται σε 4 μεγάλους βασικούς άξονες. Επιγραμματικά θα αναφερθώ στον καθένα:

Το κοινωνικό έργο

Μέσω διεξαγωγής διαφόρων προγραμμάτων που επιτρέπουν την πολιτιστική αλληλεπίδραση μεταξύ χωρών και κοινοτήτων μέσω λογοτεχνικών / καλλιτεχνικών / μουσικών / κινηματογραφικών φεστιβάλ και άλλων δράσεων που διευρύνουν περαιτέρω την ανθρώπινη συνείδηση​, επιφέρουν την αίσθηση της ενότητας και διαδίδουν τις αξίες της παγκόσμιας ειρήνης και της αρμονικής συνύπαρξης.

Το εκπαιδευτικό έργο

Έχει ως στόχο να υποστηρίξει παιδιά από οικονομικά και κοινωνικά φτωχά περιβάλλοντα να ονειρευτούν και να επιτύχουν υψηλότερους στόχους στη ζωή τους, οδηγώντας τα σε υλική και πνευματική επιτυχία μέσω ποιοτικής εκπαίδευσης βασισμένης σε αξίες, έτσι ώστε να εξελιχθούν ως ιδανικοί πολίτες που θα υποστηρίξουν το βιώσιμο μέλλον του πλανήτη.

Το περιβαλλοντικό έργο

Έχει ως στόχο να δημιουργήσει μια κοινότητα από εθελοντές που θα διαδώσει τις αξίες της διατήρησης της φύσης και της προστασίας των φυσικών πόρων σε ολόκληρο τον πλανήτη. Επίσης στοχεύει στην προώθηση της οικοδόμησης φιλικών προς το περιβάλλον και αυτοβιώσιμων σπιτιών, ιδανικών για μινιμαλιστική διαβίωση μέσω της χρήσης του τρίπτυχου «μείωση, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση». Επιπλέον στόχος η προστασία της παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς

Το φιλανθρωπικό έργο

Στόχος να παρέχεται τροφή, στέγη, και ολιστική εκπαίδευση σε άπορα παιδιά μέχρι να προετοιμαστούν για μια ανεξάρτητη διαβίωση. Ομοίως, οίκος γήρατος για άστεγους ηλικιωμένους, και υποστήριξη σε συνανθρώπους μας με ειδικές δεξιότητες

Ποιες δράσεις έχετε μέχρι και σήμερα πραγματοποιήσει;

Οι δράσεις είναι πολυδιάστατες και πολλαπλές. Πέρα από τα μόνιμα εκπαιδευτικά και φιλανθρωπικά προγράμματα, ολοένα προστίθενται και νέα λόγω των έκτακτων καταστάσεων. Πρόσφατα ο οργανισμός στήριξε την Ινδία, που επλήγη κι εξακολουθεί να πλήττεται περισσότερο από όλες τις χώρες από την πανδημία με ειδικό ποιητικό-μουσικό φεστιβάλ για την εμψύχωση αρχικά του φίλου λαού, καθώς και με την συμβολική όσο και ουσιαστική δράση διανομής φαγητού σε νοσοκομεία τριών μεγάλων πόλεων, εντός και κυρίως εκτός, στους ταλαιπωρημένους επί σειρά ημερών συνοδούς των ασθενών, παρέχοντάς τους μια σημαντική ανακούφιση. Οι τρεις πόλεις αναφοράς είναι η Κεράλα, η Μάισορ και η Τζαϊπούρ. Δεν ξεχάσαμε παράλληλα να φροντίσουμε και τους μικρούς τετράποδους φίλους μας, που αυτό το διάστημα είναι ξεχασμένοι από όλους, υπέρ των δικαιωμάτων των οποίων διεξάγουμε εδώ και δύο μήνες το διεθνές φεστιβάλ Τέχνης PANORAMA.

Παράλληλα τρέχουν και άλλες δράσεις όπως σειρές οπτικοακουστικών ανθολογιών, που έχουν ως στόχο να μυήσουν τη νέα γενιά μέσα από την εικόνα και τον ήχο στην ποίηση, αλλά και να δώσουν τη δυνατότητα σε συνανθρώπους μας με προβλήματα όρασης να απολαύσουν τη λογοτεχνία με τον ωραιότερο τρόπο, μέσα από τη φωνή μιας λογοτέχνιδος. Μια άλλη σειρά οπτικοακουστικής ανθολογίας αφορά την αυτοβελτίωση, την εσωτερική ενδυνάμωση και την αποβολή του καθημερινού άγχους. Επίσης, προσεχώς θα προσφέρουμε και διαδικτυακά μαθήματα φιλοσοφίας, ψυχολογίας, και ίασης από ειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, όπως εκπαιδευτές, γιατρούς, ειδικούς του life coach, κλπ.

Τι είναι το PANORAMA-Art and Sculpture Festival και ποιοι οι σκοποί του;

Πρόκειται για το 1ο Διεθνές φεστιβάλ Τέχνης που διεξάγει ο οργανισμός μας και είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι που είχαμε ένα ρεκόρ συμμετοχής περισσοτέρων των 300 καλλιτεχνών από όλον τον κόσμο για τον καλό αυτό σκοπό υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων. Καλλιτέχνες από περισσότερες από 30 χώρες με τα καταπληκτικά έργα τους ένωσαν τις φωνές τους ενάντια στη βία και υπέρ της τρυφερότητας προς αυτά. Γιατί «ο πολιτισμός του ανθρώπου φαίνεται από τον τρόπο με τον οποίο φερόμαστε στα ζώα». Η Τέχνη λοιπόν μάς ενώνει και ως προς τον στόχο αυτό. Την κοινωνική αλλαγή, την αλλαγή νοτροπίας και των κακώς κεκτημένων συνηθειών. Την ανάδειξη του μεγαλείου της ανθρωπιάς – προς κάθε έμβιο ον! Γιατί όλοι μας έχουμε μόνο μια ζωή – και το σύνθημά μας, ως εκ τούτου, «ONE LIFE»! Σε ό,τι αφορά την ανταπόκριση εκ μέρους των καλλιτεχνών που ξεπέρασε κάθε προσδοκία, ειδικά εν μέσω κορύφωσης της πανδημίας, ενεφάνη πόσο μπορούμε όλοι μαζί να επιφέρουμε την αλλαγή, ειδικά αν εκπαιδεύσουμε τη νέα γενιά κατάλληλα.

Επιστέγασμα των όλων προσπαθειών η αναγνώριση από διεθνείς φορείς, κανάλια, ιστοσελίδες και ανθρώπους του πολιτισμού, τους οποίους ευχαριστούμε θερμά για την κάλυψη και συμπαράσταση στον θεσμό. Ένας από τους εν λόγω φορείς είναι και η δική σας ιστοσελίδα CulturePoint.gr, την οποία ευχαριστούμε θερμά για την ανάδειξη του φεστιβάλ, καθώς και τη διάθεση για μόνιμη αρωγή, καθώς και εσάς προσωπικά.

Πριν κλείσουμε αυτή την όμορφη συνέντευξη, θέλω να μου πείτε πού μπορούμε να μάθουμε για όλες τις παραπάνω δραστηριότητες και πώς μπορεί να ενώσει ένας συγγραφέας – δημιουργός τη φωνή του με τη δική σας;

Η αγκαλιά του οργανισμού μας είναι ανοιχτή προς κάθε δημιουργό, ο οποίος μπορεί να ενταχθεί στην εκάστοτε ομάδα μας (λογοτεχνική, καλλιτεχνική, νεανική, κλπ.) και να ενώσει τη φωνή και το πάθος του για την τέχνη μαζί μας πολύ απλά, μέσω ενός μηνύματος. Είτε για να ανταλλάξει απόψεις με την ομάδα μας των διανοούμενων-λογοτεχνών-δημιουργών είτε για την προσωπική του βελτίωση και, γιατί όχι;, την προβολή του στην παγκόσμια κοινότητα. Μπορεί μάλιστα κάποιος – ανεξάρτητα από το αν είναι συγγραφέας, ποιητής ή δημιουργός, να γράψει μήνυμα στο ηλεκτρονικό μας ταχυδρομείο και να αιτηθεί να γίνει μέλος μας ή ακόμα και εθελοντής στις δράσεις μας. Είμαστε πάντα πολύ χαρούμενοι να καλωσορίζουμε νέα εκλεκτά μέλη με το ίδιο όραμα για μια καλύτερη κοινωνία, στην οποία όλοι αξίζουμε να ζούμε – κυρίως μια κοινωνία που θα είμαστε υπερήφανοι να κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας, τη νέα γενιά, τη μόνη μας ελπίδα. Όποιος ενδιαφέρεται να δει περισσότερα για τις δράσεις του οργανισμού μας, μπορεί να επισκεφθεί την ιστοσελίδα μας  https://writerscapitalfoundation.org/

και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης :
Writers Capital Facebook Page:
https://www.facebook.com/WritersCapitalFoundation
Panorama International Arts & Literature Festival Facebook Page:
https://www.facebook.com/PanIntFest
Writers Capital YouTube:  https://www.youtube.com/c/WritersCapitalFoundation
Panorama International Arts & Literature Festival YouTube:
https://www.youtube.com/channel/UCYxSP2174YtvF15KgQPJ1Gg/videos

Νίκος Ναούμης: Σας ευχαριστούμε θερμά για την πρώτη αυτή επικοινωνία και να ενημερώσουμε και όσους μας διαβάζουν ότι το CulturePoint.gr θα είναι στο πλευρό σας ως χορηγός επικοινωνίας για τις δραστηριότητες σας!

Ειρήνη Nτούρα – Kαββαδία: Εμείς σας ευχαριστούμε για τις εύστοχες ερωτήσεις που συνέβαλαν στην ανάδειξη του έργου μας και επίσης για την αρωγή σας.