/Γιάννης Παπαδόπουλος: Οι διαφορετικές επιρροές βοηθούν τα μέγιστα να έχουμε ανοιχτό μυαλό

Γιάννης Παπαδόπουλος: Οι διαφορετικές επιρροές βοηθούν τα μέγιστα να έχουμε ανοιχτό μυαλό

Ο τραγουδοποιός κι ερμηνευτής Γιάννης Παπαδόπουλος με την “Ηλιαχτίδα” του μας δίνει μια πρόγευση από το άλμπουμ που σύντομα θα κυκλοφορήσει από την Ogdoo Music. Με αυτή την αφορμή, απαντά στις 10+1 Ερωτήσεις που του θέτει ο Κωνσταντίνος Μανίκας.

1. Ενα νέο single με τίτλο “Ηλιαχτίδα” σε στίχους του αδερφού σας; Πώς γράφτηκε το κομμάτι και ποια είναι η ιστορία που μας διηγείται;

Το τραγούδι γράφτηκε λίγο μετά την απώλεια του αδελφού μου Φώτη το 2017 και αποτελεί μέρος της ιστορίας της ζωής του ,την οποία αφηγείται τόσο τρυφερά με τον απλό αλλά ποιητικό του στίχο.

2. Να αναμένουμε σύντομα επόμενο single ή και ολοκληρωμένο άλμπουμ;

Επόμενο single όχι, πρέπει να περιμένουμε γιατί η ‘Ηλιαχτίδα’ αποτελεί προπομπό του βιβλίου-cd ‘Ο ΚΟΣΜΟΣ Ο ΔΙΚΟΣ ΜΟΥ’ με 15 τραγούδια , το οποίο θα κυκλοφορήσει πολύ σύντομα από το “Ogdoo”.

3. Ποιο θέλετε να είναι το μουσικό στίγμα σας και πόσο ανοιχτός είστε σε διαφορετικές επιρροές;

Δεν ξέρω ποιο θέλω να είναι το μουσικό μου στίγμα, μπορώ να σας πω όμως πως τα τραγούδια μου είναι αποτέλεσμα ομαδικής δουλειάς σπουδαίων συνεργατών- φίλων- μουσικών,τα οποία θέλω να ακουστούν και να τα μοιραστώ με τον κόσμο.

Ανοιχτός σε διαφορετικές επιρροές ασφαλώς και είμαι, ως ακροατής αλλά και ως τραγουδοποιός. Ενιωθα και νιώθω την ίδια αγάπη για κάποια τραγούδια των Βαμβακάρη, Χατζιδάκι, Ζαμπέτα, Joy Division, Nick Cave, μέχρι και τους Mahler, Schubert, χωρίς φυσικά να πρέπει να διαχωρίσω απαραίτητα την διαφορετικότητα τους .
Οι διαφορετικές επιρροές βοηθούν τα μέγιστα να έχουμε ανοιχτό μυαλό, να μην βάζουμε ταμπέλες στη μουσική και να βρούμε τον μουσικό δρόμο που μας ταιριάζει.

4. Προηγείται ο στίχος ή η μουσική κατά τη δημιουργική διαδικασία;

Σαφώς ο στίχος. Η όποια ικανότητα του τραγουδοποιού, έχει να κάνει με το να βρει τη μουσική που υπάρχει συνήθως μέσα στο στίχο και να την κάνει τραγούδι.

5. Πόσο δύσκολο είναι πια για έναν καλλιτέχνη να του δοθούν οι ανάλογες ευκαιρίες να αναδείξει το ταλέντο του;

Νομίζω είναι αρκετά δύσκολο γιατί χρειάζεσαι υποστήριξη, προώθηση της δουλειάς σου , διαφήμιση αυτής,χρήματα, να σου δοθούν ευκαιρίες, να έχεις τύχη.
Δεν είναι αρκετό μόνο το ταλέντο.

6. Ποιο είναι το πιο μεγάλο καλλιτεχνικό σας όνειρο;

Να ακουστεί και να αγαπηθεί από τον κόσμο η δουλειά μας.

7. Πώς έχει διαφοροποιηθεί ο χώρος της μουσικής στην ψηφιακή εποχή του YouTube και πώς μπορεί να αξιοποιηθεί προς όφελος των καλλιτεχνών;

Πάρα πολύ γιατί έχουν γίνει τεράστιες αλλαγές τα τελευταία χρόνια , όπου η περισσότερη δουλειά γίνεται μέσω You Tube και των υπολοίπων εφαρμογών του διαδικτύου.Μπορεί να αξιοποιηθεί προς όφελος των καλλιτεχνών, με επιμονή, υπομονή, χρήματα και πολλά άλλα.
Υπάρχουν ευτυχώς κάποια παραδείγματα γκρουπ και καλλιτεχνών οι οποίοι αγαπήθηκαν από τον κόσμο ,χωρίς να έχουν τις πλάτες η τη βοήθεια εταιρειών η κάποιου μάνατζερ.

8. Ποια είναι η γνώμη σας για τα νέα, εξαιρετικά δημοφιλή στη νεολαία, μουσικά ρεύματα;

Αν κατάλαβα καλά την ερώτηση, θεωρώ πως τα νέα αυτά μουσικά ρεύματα αφορούν και στοχεύουν σε πολύ νεαρές ηλικίες, δεν έχουν ακριβώς σχέση με αυτό που λέμε μουσική,νομίζω είναι κάτι παροδικό και περαστικό.

9. Είναι οι ζωντανές εμφανίσεις αυτές που καταξιώνουν έναν καλλιτέχνη στη συνείδηση του κοινού;

Οι ζωντανές εμφανίσεις βοηθούν τα μέγιστα έναν καλλιτέχνη τόσο στην καταξίωση του,αλλά κυρίως στην επαφή και επικοινωνία του με το κοινό.

10. Ποια είναι η γνώμη σας για τα μουσικά reality shows και τι θα συμβουλεύατε τα παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν με τη μουσική;

Η γνώμη μου είναι αρνητική, γιατί υπάρχει εκμετάλλευση της ανάγκης και επιθυμίας κάποιων παιδιών να γίνουν άμεσα γνωστοί. Ελάχιστα από αυτά τα παιδιά νομίζω πως θα πετύχουν τους στόχους και τα όνειρα τους.
Δεν μπορώ να δώσω συμβουλές σε κανέναν , το μόνο που μπορώ να πω είναι να δουλέψουν σκληρά, να ανακαλύψουν τη μαγεία της μουσικής,να κυνηγάνε τα όνειρα τους , να βρούνε τους συνεργάτες με τους οποίους θα ταιριάζουν τα χνώτα τους.Να μην κάνουν δουλειές οι οποίες δεν θα τους εκφράζουν,γιατί θα φανεί αμέσως όταν τις παρουσιάσουν στο μουσικόφιλο κοινό.

11. Ένας μήνας “καραντίνα”. Ποιοι είναι οι πέντε δίσκοι που θα θέλατε μαζί σσς;

Μάνος Χατζιδάκις – Οι Μπαλάντες Της Οδού Αθηνάς.
Nalyssa Green- Μπλουμ
David Bowie – The Man Who Sold The World.
Nick Cave and the Bad Seeds- Your Funeral My Trial
Richard Wagner- Der Ring Des Nibelungen