/Απόδραση από το Αλκατράζ – Επέζησαν τελικά οι τρεις δραπέτες;

Απόδραση από το Αλκατράζ – Επέζησαν τελικά οι τρεις δραπέτες;

55 χρόνια πέρασαν από τότε που τρεις βαρυποινίτες ληστές τραπεζών απέδρασαν από τον Καταραμένο Βράχο του Αλκατράζ στα ανοιχτά του Σαν Φραντσίσκο.

Το μυστήριο αν σώθηκαν παραμένει άλυτο, αλλά μια απρόσμενη εξέλιξη έρχεται να δώσει άλλη διάσταση στην υπόθεση.

Τα αδέλφια Τζον και Κλάρενς Άνγκλιν κι ο συγκρατούμενός τους, Φρανκ Μόρις, σχεδίαζαν επί έξι μήνες την μοναδική στην ιστορία των διαβόητων φυλακών επιτυχημένη απόδραση.

Μέχρι τώρα, όμως, δεν υπήρχαν απτές αποδείξεις ότι οι τρεις δραπέτες κατάφεραν να γλιτώσουν με μια αυτοσχέδια βάρκα. Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι το πιθανότερο είναι να πνίγηκαν στα παγωμένα νερά του κόλπου, αν και δεν βρέθηκαν ποτέ τα πτώματά τους.

Ένα χειρόγραφο σημείωμα, όμως, έρχεται να ανατρέψει την κρατούσα θεωρία. Σύμφωνα με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο KPIX 5, η επιστολή εστάλη το 2013 στο αστυνομικό τμήμα του Richmond στο Σαν Φρανσίσκο. Το FBI επιβεβαίωσε ότι είναι το πιο πρόσφατο αποδεικτικό στοιχείο της συγκλονιστικής υπόθεσης, ένα στοιχείο που ανάγκασε την υπηρεσία να ξανανοίξει το σχετικό φάκελο.

Το χειρόγραφο σημείωμα αναφέρει: «Ονομάζομαι Τζον Άνγκλιν. Δραπέτευσα από το Αλκατράζ τον Ιούνιο του 1962 μαζί με τον αδελφό μου Κλάρενς και τον Φρανκ Μόρις. Είμαι 83 ετών και σε κακή κατάσταση. Έχω καρκίνο. Ναι όλοι μας τα καταφέραμε εκείνο το βράδυ, αλλά μόλις που γλιτώσαμε»!

Οι τρεις βαρυποινίτες λάξευαν υπομονετικά επί μήνες το κατεστραμμένο σκυρόδεμα γύρω από έναν αεραγωγό, που τον συνέδεε με τα κελιά τους χρησιμοποιώντας αυτοσχέδια εργαλεία, όπως ένα μεταλλικό κουτάλι κι ένα μαχαίρι για το βούτυρο προκειμένου να βγουν σ’ έναν αφύλακτο διάδρομο 90 εκατοστών.

Για να μη γίνουν αντιληπτοί από τους φρουρούς που επιθεωρούσαν τα κελιά τη νύχτα, είχαν κατασκευάσει ομοιώματα των προσώπων τους με ένα μείγμα σαπουνιού, χαρτιού υγείας και πραγματικές τρίχες, τα οποία τοποθετούσαν στα μαξιλάρια τους!

Οι δραπέτες ανέβηκαν στη στέγη της πτέρυγας των κελλιών τους κι έστησαν ένα αυτοσχέδιο εργαστήριο. Τη σχεδία τους την έφτιαξαν χρησιμοποιώντας πάνω από 50 κλεμμένα αδιάβροχα και τα κουπιά από κομμάτια παλιών ξύλων.

Τη νύχτα της 11ης Ιουνίου όλα ήταν έτοιμα και η ομάδα έβαλε σε εφαρμογή το σχέδιο της απόδρασης.

Μέλος της ομάδας ήταν εξ’ αρχής κι ένας τέταρτος κρατούμενος, ο Άλεν Γουέστ. Αλλά όταν έφθασε η ώρα δεν μπορούσε να περάσει από την τρύπα στο κελί του και μέχρι να την ανοίξει οι άλλοι είχαν φύγει, αφήνοντάς τον πίσω. Ο Άλεν συνεργάστηκε αργότερα με τις Αρχές στις έρευνες και δεν τον τιμώρησαν.

Στο μεταξύ τα δύο αδέλφια και ο Φρανκ Μόρις μετέφεραν τη σχεδία τους μέσω ενός αεραγωγού 17 μέτρων και χωρίς να γίνουν αντιληπτοί από τους φρουρούς κατάφεραν να πηδήξουν δύο φράχτες με αγκαθωτά συρματοπλέγματα και να φθάσουν στην ακτή. Εκεί χρησιμοποίησαν ένα ακορεντόν για να φουσκώσουν την αυτοσχέδια σωσίβια λέμβο και ξανοίχτηκαν στον Κόλπο του Σαν Φρανσίσκο γύρω στις 10 το βράδυ, όπως πιστεύεται.

Την επομένη, στη διάρκεια του ελέγχου ρουτίνας στις 7.15 π.μ. οι δεσμοφύλακες αντιλήφθηκαν την απουσία των τριών κρατουμένων και ξεκίνησε ανθρωποκυνηγητό από ξηράς, θαλάσσης και αέρος για τον εντοπισμό τους.

Κομμάτια αδιάβροχων και τα αυτοσχέδια κουπιά από το κόντρα πλακέ εντοπίστηκαν στο κοντινό Nησί του Αγγέλου και τυπικά ο φάκελος έκλεισε με την γνωμάτευση του FBI ότι οι δραπέτες πνίγηκαν στα παγωμένα νερά του κόλπου.

Αλλά σύμφωνα με το χειρόγραφο σημείωμα που φέρεται να έγραψε ο Τζον Άνγκλιν, οι δραπέτες γλίτωσαν κι έζησαν πολλά χρόνια στο Σιάτλ και τη Βόρεια Ντακότα. Ο Άνγκλιν, που θα ήταν 86 ετών σήμερα αν ζει, ανέφερε ότι κατοικεί τώρα κάπου στη νότια Καλιφόρνια, ότι ο αδελφός του Κλάρενς πέθανε το 2008 και ο Φρανκ Μόρις το 2011.

Στην επιστολή ο Άνγκλιν φέρεται να πρότεινε συμφωνία στις Αρχές να παραδοθεί υπό τον όρο να τον στείλουν μόνον για ένα χρόνο στη φυλακή.

Το FBI ανέλυσε το σημείωμα για δείγματα DNA και δακτυλικά αποτυπώματα, αλλά δεν κατάφερε να βγάλει άκρη, με αποτέλεσμα το μυστήριο να παραμένει άλυτο, τουλάχιστον μέχρι σήμερα..

iefimerida