/Αντώνης Καλογιάννης – Το πρώτο μου τραγούδι

Αντώνης Καλογιάννης – Το πρώτο μου τραγούδι

Ο Αντώνης Καλογιάννης, γεννιέται στις 3 Αυγούστου του 1935 στην Καισαριανή και σήμερα 11 Φεβρουαρίου του 2021 αφήνει την τελευταία του πνοή. Ας δούμε ένα μικρό αφιέρωμα στην πορεία του.

Προσφυγική καταγωγή, δύσκολα παιδικά χρόνια, πολλά επαγγέλματα, ώσπου κάπου στα 1966, στο τσαγκαράδικο που δουλεύει, τον ακούει να τραγουδά ο Μίκης Θεοδωράκης, που περνά εκείνη τη στιγμή απ’ έξω, εντελώς τυχαία… Αμέσως του προτείνει να τραγουδήσει σ’ ένα νέο κύκλο τραγουδιών που ετοιμάζει τότε, τα Γράμματα Από Τη Γερμανία σε στίχους Φώντα Λάδη… Αυτό θα γινόταν μόλις ο Μίκης γύριζε από την περιοδεία στη Σοβιετική Ένωση, για την οποία θα έφευγε σε μερικές μέρες, μαζί με τη Μαρία Φαραντούρη και τον Γιάννη Πουλόπουλο….

Όσα φέρνει η ώρα όμως, δεν τα φέρνει ο χρόνος και την επόμενη μέρα γύρω στις πέντε τα χαράματα, ο Θεοδωράκης μαζί με το στενό του συνεργάτη, τον πιανίστα και συνθέτη Γιάννη Διδίλη, βρίσκονται στο σπίτι του Καλογιάννη και – μετά από μια ακρόαση που γίνεται το ίδιο πρωί στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά – τον καλούν να συμμετάσχει στις τριάντα συναυλίες του Θεοδωράκη στη Σοβιετική Ένωση, μια και ο Πουλόπουλος, την τελευταία στιγμή, ακυρώνει τη συμμετοχή του.

Η πρώτη εμφάνιση γίνεται στη Σάλα Τσαϊκόφσκυ, ενώ σε επόμενη συναυλία στη Σάλα του Λένιγκραντ του ζητά αυτόγραφο ο Αράμ Χατσατουριάν. Ο Αντώνης Καλογιάννης, μη ξέροντας ποιος είναι, του δίνει, αλλά μόλις τον πληροφορούν πως πρόκειται για το διάσημο συνθέτη, τον παρακαλεί και παίρνει ένα αυτόγραφο από κείνον, πάνω στο δίσκο με το Χορό των σπαθιών… Στη διάρκεια της παραμονής του στη Σοβιετική Ένωση, ηχογράφησε, μαζί με την Μαρία Φαραντούρη, κάποια τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, που κυκλοφόρησαν τότε εκεί και πολλά χρόνια αργότερα και στην Ελλάδα, μέσω της εταιρείας Delta.

Επιστροφή στην Ελλάδα και, προς τα τέλη του 1966, εμφανίσεις με το συγκρότημα του Μίκη και τη Μαρία Φαραντούρη στο «Τζάκι» της οδού Μουρούζη. Συζητώντας με τον Γιώργο Τσάμπρα, ο Αντώνης Καλογιάννης θυμάται:

«Στην αρχή είχα αντιρρήσεις. Φοβόμουν ν’ αφήσω πάλι τη δουλειά. Η Φαραντούρη μ’ έπεισε τότε ότι δεν είμαι πια ένας τσαγκάρης, αλλά τραγουδιστής. Πραγματικά ξεκινάμε εκεί οι δυο και η Μαρίζα Κωχ. Από τις πρώτες μέρες γνωρίζω τον Βαγγέλη Γκούφα, τον Δημήτρη Χριστοδούλου. Ο Χριστοδούλου έρχεται, με πιάνει από το σβέρκο και μου λέει ότι “είμαι ένας δεύτερος Μπιθικώτσης”. Αν σου βάλω ένα δίσκο από εκείνη την εποχή, είναι αλήθεια, δε θα με αναγνωρίσεις. Σε καθημερινή βάση είναι στο μαγαζί ο Δημήτρης ο Χορν και όλη η ηγεσία της Αριστεράς, της αντιπολίτευσης. Τότε ο Γιάννης ο Διδίλης με πάει στη ΛΥΡΑ του κ. Πατσιφά και ηχογραφώ δυο δικά του τραγούδια, καθώς και δυο τραγούδια του Ξαρχάκου σε δεύτερη εκτέλεση. Δεν ξέρω αν κυκλοφόρησαν ποτέ εδώ. Εγώ τα βρήκα μετά από χρόνια σ’ ένα σούπερ μάρκετ στην Κοπεγχάγη. Όλα αυτά συμβαίνουν μέχρι την παραμονή της δικτατορίας…»

Τα τραγούδια αυτά κυκλοφόρησαν κι εδώ λοιπόν, σε δυο δίσκους 45 στροφών. Το ένα δισκάκι περιείχε δυο καινούργια τραγούδια του Γιάννη Διδίλη σε στίχους Δημήτρη Χριστοδούλου, το χασαποσέρβικο Είπες θα φύγω κι έφυγες και το χασάπικο Τον πόνο μέσα μου κρατώ. Tο πρώτο απ’ αυτά εντάχθηκε το 1993 στη συλλογή της Lyra, Το Πρώτο Τραγούδι – Τραγουδιστές. Το δεύτερο συμπεριλήφθηκε το 1992 στο διπλό δίσκο της Lyra “Στιγμές από το ελληνικό τραγούδι”.

Το δεύτερο δισκάκι είχε δυο επανεκτελέσεις των μεγάλων επιτυχιών του Σταύρου Ξαρχάκου και του Νίκου Γκάτσου που ακούγονταν στην ταινία Διπλοπενιές και στο δίσκο Ένα Μεσημέρι, τα Μάτια βουρκωμένα και Στου Όθωνα τα χρόνια. Εκείνη την εποχή μάλιστα αυτά κυκλοφόρησαν και στα διαφημιστικά δισκάκια που διανέμονταν με το ROL. Σε δίσκο όμως ή cd δεν έχουν επανεκδοθεί ποτέ…

Η πορεία από κει και πέρα είναι, λίγο-πολύ, γνωστή… Φυγή στο εξωτερικό, εκατοντάδες συναυλίες στο πλευρό του Μίκη Θεοδωράκη, ηχογραφήσεις των μεγάλων έργων του σε δίσκους, αλλά και, με την επιστροφή στην Ελλάδα, συνεργασίες, συναυλίες και τραγούδια με πολλούς ακόμα κορυφαίους Έλληνες δημιουργούς…

Ευχαριστούμε το φίλο ραδιοφωνικό παραγωγό Σιδερή Πρίντεζη για τη βοήθειά του.

Πηγές

Από τη συνέντευξη του Αντώνη Καλογιάννη στο Στέλιο Κούλογλου για την εκπομπή Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα της ΕΤ1 (3-5-2007), όπως καταγράφεται στην Κασετίνα 4 cd’s 40 Χρόνια Αντώνης Καλογιάννης (Universal 2007)

Συνέντευξη Αντώνη Καλογιάννη στον Γιώργο Τσάμπρα για Το Χρυσό Άλμπουμ του Ζάπινγκ (1996)

ogdoo