/Συνέντευξη: 10 +1 Ερωτήσεις στη Θεοφανία Ανδρονίκου – Βασιλάκη

Συνέντευξη: 10 +1 Ερωτήσεις στη Θεοφανία Ανδρονίκου – Βασιλάκη

Η συγγραφέας Θεοφανία Ανδρονίκου – Βασιλάκη *, απαντά στις 10+1 Ερωτήσεις του Κωνσταντίνου Μανίκα, που του προώθησε ο συνεργάτης μας Νίκος Ναούμης, για το CulturePoint.gr, και δηλώνει: “Η απόλυτη επιτυχία είναι να γνωρίζουμε πότε είναι σοφό να πατάμε στη γη και πότε λυτρωτικό να πετάμε στα αστέρια.”

1. H έμπνευση ή η σκληρή δουλειά παίζει τον σημαντικότερο ρόλο για ένα επιτυχημένο έργο;

Το χαρτί ή το μελάνι είναι πιο σημαντικά σε μια έκδοση; Μόνο έτσι μπορώ να παραληρήσω την αναγκαιότητα της έμπνευσης και της σκληρής δουλειάς. Αν δεν έχεις το ένα, όσο καλής ποιότητας, ή σκληρής δουλειάς και αν είναι το άλλο, δεν ολοκληρώνεται σωστά ένα βιβλίο.

2. Τι ρόλο έχει πλέον το βιβλίο, στην ψηφιακή εποχή μας;

Η ψηφιακή εποχή, την οποία προσωπικά θεωρώ ως ένα από τα πολυτιμότερα δώρα στον άνθρωπο, βρίσκεται στην κορύφωσή της. Μπορεί να έχει κάνει τη ζωή μας πιο εύκολη, αλλά την αίσθηση που μας κατακλύζει από τη μυρωδιά ενός φρεσκοτυπωμένου βιβλίου, δεν θα μας την προσφέρει ποτέ ένα e-book. Οπότε, οι λάτρεις της λογοτεχνίας, είναι σχεδόν αδύνατο να ικανοποιηθούν από την ανάγνωση σε μια ψυχρή οθόνη.

3. Με ποιον λογοτεχνικό χαρακτήρα ταυτίζεστε και ποιον αντιπαθείτε;

Ταυτίζομαι με τον Ζάνα, στο βιβλίο μου, «Η Διαθήκη του Ζάνα». Ταυτίζομαι με το πάθος, τη δύναμη και την επιμονή του και μισώ τον εγωισμό του, ο οποίος του στέρησε τόσα πολλά.

4. Ένας μήνας “καραντίνα”. Ποια είναι τα πέντε βιβλία που θα θέλατε μαζί σας;

Φρικτό δίλημμα. Θα μπορούσα να διαβάζω και τις τριάντα μέρες ασταμάτητα. Θα μπορούσα ακόμη και να γράφω όλο αυτό το διάστημα, κάτι που θεωρώ πιο κοντά στη δική μου πραγματικότητα. Σίγουρα όμως θα έβρισκα χρόνο να διαβάσω και να ξανά διαβάσω τον «Κίτρινο Φάκελλο» του Καραγάτση, το οποίο θεωρώ αριστούργημα.

5. Διαλέγετε παρέα για ολιγοήμερη απόδραση. Ποιους λογοτέχνες, ανεξαρτήτως ιστορικής περιόδου δράσης, θα συμπεριλαμβάνατε;

Θα ταξιδεύαμε στο εξοχικό της Αγκάθα Κρίστι, κάπου εκεί στη Νότια Αγγλία, ίσως στο Έξετερ και θα καλούσαμε για τσάι την Τζέιν Ώστεν. Θεωρώ αυτονόητο πως οι τρεις μας θα κάναμε ατελείωτες κουβέντες με τον Καραγάτση, τον Τσέχωφ και τον Βίλχεμ Ράιχ.

6. Πώς θα περιγράφατε συνοπτικά την τελευταία σας δημιουργία;
Ένα κοινονικοαστυνομικό μυθιστόρημα, με ατέλειωτη δράση και φινάλε που δεν θα υποψιαστεί ο αναγνώστης, αν δεν φτάσει στις τελευταίες του σελίδες.

7. Ποια θεωρείτε την πιο χαρακτηριστική φράση από τα βιβλία σας;

Στο τελευταίο μου μυθιστόρημα τόλμησα να συμπεριλάβω δικά μου ποιήματα, τα οποία δεν είναι ακριβώς ποιήματα, αλλά ποιητικός λόγος. Τα λατρεύω.

8. Με ποιο τραγούδι ή και άλμπουμ θα “ντύνατε” μουσικά ένα έργο σας;

Αναλόγως το βιβλίο. Κάποια θα τα έντυνα με γαλλική μουσική, άλλα με ελληνική παραδοσιακή, πολλά με κλασική, ιδιαίτερα με πιάνο.

9. Αναγνωρίζετε γρήγορα τα λάθη σας και ποια συγχωρείτε ευκολότερα στους άλλους;

Είμαι από τους ανθρώπους που βρίσκω συνεχώς λάθη δικά μου και δουλεύω συστηματικά για να μη τα επαναλαμβάνω. Στους άλλους ανθρώπους συγχωρώ τα πάντα, εκτός από την έμφυτη κακία.

10. Αν για την καριέρα σας έπρεπε να απομακρυνθείτε σημαντικό διάστημα από την οικογένεια σας, θα το κάνατε;

Η οικογένεια είμαστε εμείς, οπότε ποιος θα άντεχε να ζήσει χωρίς τον εαυτό του;

11. Χρειάζεται περισσότερος ρομαντισμός ή ρεαλισμός στις ζωές μας;

Η απόλυτη επιτυχία είναι να γνωρίζουμε πότε είναι σοφό να πατάμε στη γη και πότε λυτρωτικό να πετάμε στα αστέρια.

  • Η Θεοφανία Ανδρονίκου – Βασιλάκη (ψευδώνυμο) εργάζεται ως δημοσιογράφος σε περιοδικά, εφημερίδες και ιστοσελίδες στον χώρο του καλλιτεχνικού και τηλεοπτικού ρεπορτάζ. Επίσης, έχει ασχοληθεί με την τηλεόραση, συμμετέχοντας ως κειμενογράφος και σεναριογράφος σε επιτυχημένες τηλεοπτικές σειρές.
    Ως συγγραφέας εμφανίστηκε το 2009 με το βιβλίο «Δεσποινίς ετών 29… και κάτι ψιλά», από τις Εκδόσεις Μοντέρνοι Καιροί, το οποίο έγινε μπεστ σέλερ. Το 2012 κυκλοφόρησε το μεταφυσικό δράμα «8 ψυχές που δεν έφυγαν», από τις Εκδόσεις Μοντέρνοι Καιροί.
    Από τις Εκδόσεις Ψυχογιός κυκλοφόρησαν τα μυθιστορήματα: «Ο κορσές της Σταχτοπούτας» (2014) και «Γυναίκες στα πρόθυρα… γάμου» (2015)
    και από τις Εκδόσεις Χάρτινη Πόλη τα μυθιστορήματα «Η Διαθήκη του Ζάνα» (2017), «Η Υπηρέτρια της Δούκισσας» (2018), «Ζακίνθη, στο Άβατο του Κόντε» (2019) και «Άσπιλοι Ένοχοι» (2020).