/Αγαθή Γαλανοπούλου – Η τέχνη έχει και επικοινωνιακό χαρακτήρα

Αγαθή Γαλανοπούλου – Η τέχνη έχει και επικοινωνιακό χαρακτήρα

Συνέντευξη της ιατρού – κυτταρολόγου και εικαστικού Γαλανοπούλου στον Κωνσταντίνο Μανίκα με αφορμή την κυκλοφορία του λευκώματος με τίτλο “Αισθαντικότητα Ψυχής”

  1. Πώς προέκυψε η ανάγκη για την κυκλοφορία του λευκώματος με τίτλο “Αισθαντικότητα Ψυχής”;

Την ευαισθησία και τον πλούτο  στη συναισθηματική και καλλιτεχνική έκφραση, εμπεριέχει ο τίτλος του εικαστικού μου λευκώματος Αισθαντικότητα ψυχής! 

Η ζωγραφική είναι ποίηση που βλέπεται, αλλά η ποίηση είναι ζωγραφική που ακούγεται  Λεονάρντο ντα Βίντσι. Με την ζωγραφική γράφεις αυτό πού λέει η ψυχή σου και το βλέπεις. Βλέπεις  αυτόν τoν ξέφρενο ρυθμό των χρωμάτων πάνω στον καμβά .Το κάθε χρώμα είναι και μια πτυχή της ψυχής σου.

Μία βαθιά ενδοσκόπηση στην ψυχή ενός ευαίσθητου καλλιτέχνη είναι συγκλονιστική. Η έκφραση των πιο μύχιων σκέψεων και ονείρων μας , βρίσκει διέξοδο μέσα από τα έργα μας. 

Ένοιωσα  όμως, έντονα την επιθυμία να προσεγγίσω τα έργα μου, γράφοντας .Να αναλύσω όλο εκείνο τον συνωστισμό των συναισθημάτων που κυρίευαν την ψυχή μου, όταν δημιουργούσα κάποιο έργο, μεταφέροντας τα στο χαρτί, μέσω της γραφής πιά  και σύμφωνα, με τον Λεονάρντο ντα Βίντσι, κάποιες φορές να ακούω την ζωγραφική μου γράφοντας και ας μην την βλέπω.

Θεωρώ ότι είναι ένας τέλειος συνδυασμός η αποτύπωση των συναισθημάτων στον καμβά και η ανάλυση τους μέσω της γραφής.

Οι συνθήκες ωρίμασαν, όπως και εγώ  και έχοντας λοιπόν συνειδητοποιήσει, ότι ένα λεύκωμα έλειπε, για να προσθέσω το επόμενο λιθαράκι, στον δύσκολο και ανηφορικό δρόμο προς την ολοκλήρωση μου  κατά κάποιον τρόπο ως δημιουργός, κατέχοντας απόλυτα το «γνῶθι σαὐτόν» έκανα ένα ακόμα βήμα. Για την δημιουργία αυτού του ονείρου μου, στάθηκε αρωγός και υποστηρικτής μου, ο Εκδοτικός Οίκος  « Όστρια», όπου βρήκα ανθρώπους θετικούς, οι οποίοι ικανοποίησαν την επιθυμία να εκδώσουν το παρόν λεύκωμα.

  1. Τι θέλετε να αποκομίσει ο αναγνώστης μέσα από την περιήγηση του στα περιεχόμενα του;

Τα έργα μου άλλοτε παραστατικά, άλλοτε συμβολικά, ατμοσφαιρικά ή και καθαρά εξπρεσιονιστικά, ενώνονται και παρουσιάζονται σε μια συνομιλία μεταξύ τους, δημιουργώντας τον δικό μου αντίλαλο, που επιθυμεί να βρει αποδέκτη και συνομιλητή τον θεατή και αναγνώστη του λευκώματος!   

Θα είμαι ευτυχής εάν  η ευαισθησία ,η ευπρέπεια και η αξιοπρέπεια που άγγιξα τον καμβά, φανεί μέσα από τα έργα μου, καθώς και μέσα από τους τίτλους των έργων ,μέσα από τις φράσεις, τις λέξεις,  τις ρήσεις, μεταφορικώς και κυριολεκτώντας, μέσα από την περιγραφή όλων αυτών των συναισθημάτων, ξεφυλλίζοντας τις σελίδες, αυτού του εικαστικού λευκώματος και  αφήσει θετικές και ευχάριστες εντυπώσεις. Θα χαρώ ιδιαίτερα εάν αγγίξει και αγκαλιάσει τις καρδιές όλων ,εάν νοιώσει ο αναγνώστης αυτήν την μαγεία και γευτεί μέσα από αυτό το περιεχόμενο, το νέκταρ της ζωής όπως το γεύτηκα εγώ.  

Εκτός από την αισθητική ικανοποίηση και διάπλαση νέων τρόπων σκέψης η τέχνη έχει και επικοινωνιακό χαρακτήρα. Μέσω της τέχνης λοιπόν θέλω να προσεγγίσω τον θεατή και αναγνώστη περνώντας κάποια μηνύματα. Να τον αφυπνίσω ,να τον προβληματίσω, όπως βέβαια και ολόκληρη την κοινωνία, μιας και η θεματολογία μου ποικίλει, περιλαμβάνοντας μεταξύ των άλλων εικόνες και λόγια απόγνωσης, λύπης, αγωνίας, απογοήτευσης όπως θα διαπιστώσει κανείς ταξιδεύοντας μαζί μου, σε  αυτό το εικαστικό ταξίδι.                                                                

  1. Με ποια κριτήρια έγινε η επιλογή των έργων που περιλαμβάνονται στο λεύκωμα;

Τα έργα που περιλαμβάνονται σε αυτό το λεύκωμα είναι έργα τα οποία σηματοδότησαν την ζωή μου. Στιγμές που έζησα έντονα με άπειρα συναισθήματα .Στιγμές χαράς ,ευτυχίας ,ευεξίας ,αγάπης, έρωτα, ζωγραφίζοντας όλα αυτά τα αγκαλιασμένα με πάθος ζευγάρια, που άλλοτε χορεύουν μαγευτικά και άλλοτε σιωπούν……μιλώντας πια η ματιά τους και η ανασεμιά τους ……στιγμές ενθουσιασμού από τις νότες που ηχούσαν στα αυτιά μου καθώς άγγιζα τις χορδές της κιθάρας μου μελετώντας την παρτιτούρα του Ερωτόκριτου.

Αλλά και στιγμές λύπης ,απόγνωσης , προβληματισμού ,γιατί καθώς έβλεπα μόνο την θετική πλευρά των ανθρώπων και πραγμάτων, με πλήγωσε η αρνητική πλευρά τους, την οποία δεν έβλεπα ή δεν ήθελα να δω. Όλα αυτά βέβαια με κάνανε πιο δυνατή ,μου έδωσαν δύναμη και έμπνευση να δημιουργώ με πάθος και απεριόριστη ενέργεια,  εκφράζοντας όμορφα συναισθήματα, που ηρέμησαν την ψυχή μου και γλυκάνανε τον πόνο που ένοιωσα!! Στιγμές που η φαντασία μου απογειωνόταν και ξετυλίγονταν  σαν κουβάρι, προσφέροντάς μου εξαιρετική διέξοδο, αποτυπώνοντας τις εικόνες του μυαλού και της ψυχής, πάνω στον λευκό καμβά. 

Όλα αυτά τα έργα είναι ένα κομμάτι του εαυτού μου γι’ αυτό και τα επέλεξα ! Το κάθε ένα είναι και μια πτυχή, όμορφη η άσχημη της ζωής μου!  

  1. Μπορεί ένα έντυπο, με τη δομή του, να κάνει ακόμη πιο συναρπαστικό ένα ζωγραφικό ταξίδι; 

Όπως προανέφερα, θεωρώ ότι είναι ένας τέλειος συνδυασμός, η αποτύπωση των συναισθημάτων στον καμβά και η ανάλυση τους μέσω της γραφής. Πιστεύω πως ένα έντυπο με την δομή αυτού του λευκώματιος κάνει πιο συναρπαστικό αυτό το εικαστικό ταξίδι.

Η ζωγραφική είναι σιωπηλή ποίηση και η ποίηση είναι   ζωγραφική που μιλά ….έρχεται λοιπόν η ποίηση ,έρχεται η γραφή και κάνει πιο πλούσιο αυτό το ταξίδι, αναλύοντας όλα εκείνα τα έντονα συναισθήματα και τις αληθινές στιγμές στην ζωή ενός καλλιτέχνη.

Ζωγραφίζεις σιωπηλά έχοντας τα πινέλα, τα χρώματα σου ,τον καμβά και νοιώθεις μια μαγεία .Αυτό που σιωπηλά και μοναχικά ζωγράφισες, έρχεσαι και το φωνάζεις δυνατά από χαρά, με όλη την δύναμη σου ,αλλά και κάποιες φορές από λύπη, ουρλιάζοντας η ψυχή σου, να ακουστεί σε κάθε άκρη, στα βουνά ,στην θάλασσα ,στο ηλιοβασίλεμα, μέσω της ποίησης, μέσω της γραφής ολοκληρώνοντας αυτό το υπέροχο ταξίδι στον χώρο της τέχνης ! 

  1. Θα υπάρξουν παρουσιάσεις του βιβλίου το επόμενο διάστημα;

Σαφώς και θα υπάρξουν όταν  οι συνθήκες λόγω της Πανδημίας το επιτρέψουν. Το επόμενο διάστημα θα υπάρξει κάποια παρουσίαση του βιβλίου στην Ρόδο .Θα υπάρξει σχετική ενημέρωση, για τον χρόνο και τον χώρο της βιβλιοπαρουσίασης.

  1. Τι ρόλο έχει πλέον το βιβλίο, στην ψηφιακή εποχή μας;

Προτιμώ πάντα τα βιβλία στην παραδοσιακή τους μορφή. Μ’ αρέσει η  αίσθηση του χαρτιού ξεφυλλίζοντας κάποιο βιβλίο  και ανυπομονώντας να διαβάσω την επόμενη σελίδα του. Θεωρώ πως η επαφή με τον συγγραφέα γίνεται άμεση, η μαγεία ενός χάρτινου αντίτυπου δεν αντικαθίσταται με τίποτα ,έχει άλλη αξία.

Τα βιβλία που θα φτάσουν στα χέρια μου ,καταλήγουν να έχουν την σφραγίδα μου, σημειώνοντας, υπογραμμίζοντας λέξεις και φράσεις ολόκληρες…… κάτι που έκανα ακόμη ως μαθήτρια και ως φοιτήτρια .Με αυτόν τον τρόπο, έκανα πιο εύκολα δικό μου το περιεχόμενο του ,το κατέγραφα στο μυαλό μου με κάθε λεπτομέρεια.

Από την άλλη βέβαια οι δυνατότητες  της εποχής μας, μπορούν να μεταφέρουν ένα ψηφιακό βιβλίο στην άλλη άκρη της γης. Η ψηφιακή εποχή έφερε τη λογοτεχνία πιο κοντά σε περισσότερους και έδωσε την δυνατότητα σε νέους ποιητές και συγγραφείς να μοιραστούν τα γραπτά τους, την ποίηση, τα μυθιστορήματα τους.

Σε επίπεδο απλής πληροφορίας σαφώς τα ηλεκτρονικά μέσα εξυπηρετούν. Η ψηφιοποίηση βιβλίων τα κάνει πιο εύκολα προσβάσιμα στο πλατύ κοινό, αλλά η μυρωδιά του χάρτινου αντίτυπου και ο ήχος που ακούς ξεφυλίζοντάς το, θα έχει πάντα άλλη αξία… ανεκτίμητη!!

  1. Ένας μήνας “καραντίνα”. Ποια είναι τα πέντε βιβλία που θα θέλατε μαζί σας;

Πόλεμος και Ειρήνη  Λέων Τολστόι

Άννα Καρένινα  Λέων Τολστόι

Ο ηλίθιος  του Ντοστογιέφσκι

.Διηγήματα   Τσέχωφ

Ο έρωτας στα χρόνια της χολέρας του Γκάμπριελ Γκαρσία Μάρκες 

Κάλλιστα θα μπορούσα να συμπεριλάβω κα τον Άμλετ – Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, τις Ομήρου Ιλιάδα και Οδύσσεια ,καθώς επίσης και πλήθος άλλων βιβλίων, με ποίηση, ζωγραφική, μουσική, ιστορία της τέχνης. 

  1. Με ποιο τραγούδι ή άλμπουμ θα “ντύνατε” μουσικά ένα έργο σας;

 Τα περισσότερα από τα έργα διέπονται από έναν ερωτισμό και μια συναισθηματική έντονη ιδανικότητα που εξιδανικεύουμε οι άνθρωποι για την ζωή. Χοροί στην βροχή, σε πόλεις ή σε ερημιές από ζευγάρια ερωτευμένα, διαδέχονται παιδιά στο πρώτο τους φιλί .Οι μελωδίες της ευτυχίας διαδέχονται η μία την άλλη. Και ένας έρωτας μεγαλειώδης και απέραντος ως κινηματογραφικός είναι χαρακτηριστικό αρκετών έργων..  

Dance me to the end of love ~ Leonard Cohen και Dmitri Shostakovich – The Second Waltz

Αχαλίνωτος ερωτισμός …. μουσική υπέροχη και χορός επίσης,….. ειίαι νομίζω ότι καλύτερο  θα μπορούσε να <<ντύσει>> μουσικά, πολλά από τα έργα μου, αλλά κυρίως το έργο μου με τίτλο της ψυχής μου το ταγκό, που είναι το έργο που βλέπετε στην συνέχεια!                     

Ευχαριστώ πολύ!!