/Βιβλιοκριτική: Τολμάς; (Λία Αραμπατζή)

Βιβλιοκριτική: Τολμάς; (Λία Αραμπατζή)

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μανίκας, συγγραφέας

Το ερώτημα είναι ευθύ, σαφές και κρίσιμο. Τολμάς; Το νέο μυθιστόρημα της Λίας Αραμπατζή, μας θέτει μπροστά σε ένα δίλημμα που επανέρχεται σε πολλές κομβικές στιγμές της ζωής μας απαιτώντας μια ξεκάθαρη απάντηση.

Τολμάμε να ανατρέψουμε τις συμβατικότητες; Τολμάμε να αφήσουμε πίσω μας όσα μας στερούν τη χαρά, την ικανοποίηση;

Τολμάμε να κινηθούμε σε αχαρτογράφητα νερά αναζητώντας αυτό που θα μας συναρπάσει;

Η Δανάη, με αφορμή τον τραγικό χαμό της αδερφικής της φίλης, παίρνει την απόφαση να διαγράψει μια μια τις φοβίες της, να αλλάξει όλα όσα την κρατούσαν, έως τώρα, δέσμια παρωχημένων αντιλήψεων του περιβάλλοντος της και της δικής της αναβλητικότητας.

Εγκαταλείπει τη σιγουριά μιας άχρωμης δουλειάς και μια ακόμη πιο άχρωμης σχέσης και ξεκινά το ταξίδι της για αλλά μέρη, άλλες σχέσεις, άλλους προσωπικούς και κοινωνικούς προσανατολισμούς. Παίρνει το ρίσκο μιας ριζικής ανατροπής και αφήνεται στα πελάγη του ολικού επαναπροσδιορισμού της.

Η πένα της Λίας Αραμπατζή συνδυάζει τον αναγκαίο λυρισμό ενός ρομαντικού μυθιστορήματος, με τον έρωτα σε πρώτο πλάνο, με την εσωτερικότητα του πόνου και τον κοινωνικό σχολιασμό των ζητημάτων που αφορούν μια σύγχρονη γυναίκα.

Πρόκειται για μια ερωτική γραφή δίχως όμως να εγκαταλείπονται οι λογοτεχνικές αρετές που μας κατέθεσε στο πρώτο της πόνημα.

Η ουσία του βιβλίου δεν βρίσκεται τόσο στις εμφανισιακές αλλαγές της κεντρικής ηρωίδας ή την ξέχειλη αρρενωπότητα του νέου της αισθήματος. Το βαθύτερο νόημα του βρίσκεται στην ανάδειξη της τόλμης, του θάρρους να αντιμετωπίζεις την απώλεια, τους δαίμονες σου και να βγαίνεις νικητής ανεξαρτήτως τελικού αποτελέσματος.