/Βιβλιοκριτική: Το Τρίτο Λάθος (Κωνσταντίνος Μανίκας)

Βιβλιοκριτική: Το Τρίτο Λάθος (Κωνσταντίνος Μανίκας)

Γράφει ο Νίκος Ναούμης, Πολιτικός Επιστήμονας, Συγγραφέας

Ύστερα από αρκετά χρόνια, πήρα στα χέρια μου το δεύτερο βιβλίο ενός αγαπημένου φίλου. Το περίμενα με ιδιαίτερη αγωνία είναι η αλήθεια. Όχι ασφαλώς για να δω αν όντως γράφει καλά, αυτό το γνωρίζω. Το περίμενα, διότι πιστεύω ότι οι συγγραφικές του δυνατότητες, σε συνδυασμό με την επιστημονική του κατάρτιση, μπορούν κάθε φορά που ένα του βιβλίο θα κυκλοφορεί, να αποτελεί μια πραγματική έκπληξη και ένα εκδοτικό γεγονός, που για όσους τον γνωρίζουμε, θα μας επιβεβαιώνει και με το παραπάνω ότι ο Κωνσταντίνος Μανίκας, όσο τα χρόνια περνάνε και τα βιβλία του εκδίδονται, θα αφήνει το δικό του, ξεχωριστό αποτύπωμα στον χώρο του βιβλίου.

Το νέο του έργο, το οποίο κυκλοφορεί και αυτό όπως το πρώτο του από τις εκδόσεις Ιωλκός, πράγματι, επιβεβαίωσε τις προσδοκίες μου.

Ο τίτλος του βιβλίου είναι «Το τρίτο λάθος» και είναι ένα ψυχογραφικό μυθιστόρημα – αν είναι δόκιμος αυτός ο όρος – το οποίο, μέσα από τις σελίδες του, παρελαύνουν οι ιστορίες ανθρώπων, οι οποίοι σας είναι γνώριμοι. Το μόνο που έχετε να κάνετε, είναι να κοιτάξετε έξω από το δικό σας παράθυρο, κρυμμένοι πίσω από μια κουρτίνα, τους γείτονες σας – αυτούς τους άγνωστους μα τόσο γνωστούς συνοδοιπόρους σας.

Η υπόθεση

Σ’ ένα διαμέρισμα στον τρίτο όροφο μιας αθηναϊκής πολυκατοικίας, τρεις ένοικοι αφήνουν το αποτύπωμά τους στα χρόνια της κρίσης.

Η Ήβη κυνηγώντας το όνειρο, μακριά από την επαρχιακή πόλη της, καταλήγει δέσμια των διαθέσεων ενός σκοτεινού ανθρώπου.

Ο Θοδωρής, στο απόγειο της κοινωνικής καταξίωσης, βρίσκεται ποδοπατημένος από το τσουνάμι των οικονομικών εξελίξεων.

Η Θάλεια, προδομένη από τον πρώτο και μοναδικό έρωτά της, επιλέγει να κρυφτεί μες στα σκουπίδια των επιθυμιών της, μέχρι τα βαθιά γεράματα. Το τρίτο λάθος έρχεται να ενώσει τις μοίρες τους.

Η ψυχαναλυτική ματιά της Ειρήνης καθορίζει το μέλλον τους και η κοινωνιολογική οπτική ενός αγνώστου, γηραιού γείτονα, του Κλεόβουλου με το καλά κρυμμένο μυστικό, δικαιώνει το παρελθόν τους. Και το παρόν;

Ποιο είναι τελικά το τρίτο λάθος που στιγματίζει τις ζωές μας; Πώς μας παρασέρνει στη δίνη του και πώς αποφεύγουμε την καταδικαστική απόφασή του; Ένα μυθιστόρημα για τις σκιερές και τις φωτεινές ψυχές, για τη δύναμη της θέλησης και την αδυναμία της βούλησης.

Λίγα λόγια ακόμα…

Μέσα από «Το τρίτο λάθος», ο Κωνσταντίνος προσπαθεί και καταφέρνει με ιδιαίτερη επιτυχία ομολογώ, να μας κάνει να αναρωτηθούμε αν η ζωή που ο καθένας από εμάς ζει, είναι δική του επιλογή ή επιλογή άλλων. Μας βάζει στη διαδικασία να ψάξουμε μέσα μας για να ανακαλύψουμε τη δική μας αλήθεια και αν αυτή μας κάνει να αισθανόμαστε καλά.

Το λεξιλόγιο που χρησιμοποιεί σε ολόκληρο το έργο, σου δίνει την αίσθηση ενός καλοδουλεμένου υφαντού, με πολύ προσεγμένες λεπτομέρειες. Αυτό, κάνει το έργο μοναδικό και σε κάνει να σκέφτεσαι ότι ευτυχώς, υπάρχουν και έργα που κρατάνε ψηλά τη σημαία της ελληνικής γλώσσας, μιας γλώσσας τόσο πλούσιας και παράλληλα τόσο λησμονημένη στο πέρασμα των γενεών.

Συμπέρασμα

Συμπερασματικά, «Το τρίτο λάθος» του Κωνσταντίνου Μανίκα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ιωλκός, είναι ένα βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί και να κοσμεί την βιβλιοθήκη σας, διότι η αξία του είναι διαχρονική, σαν εκείνα τα βιβλία που γράφονταν κάποτε…