/Βιβλιοκριτική: Τα ψέματα που λέω (Τζούλι Κλαρκ)

Βιβλιοκριτική: Τα ψέματα που λέω (Τζούλι Κλαρκ)

Γράφει ο Νίκος Ναούμης, συγγραφέας – πολιτικός επιστήμονας

Καιρό είχα να διαβάσω ένα πολύ καλογραμμένο βιβλίο. Ένα βιβλίο, που παρά τον φόρτο εργασίας που έχω, θα με αναγκάσει να βρίσκω αφορμές για να το ανοίγω. Ένα τέτοιο βιβλίο, ήταν και το «Τα ψέματα που λέω» της Τζούλι Κλαρκ, το οποίο κυκλοφόρησε φέτος από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Η πλοκή του είναι γρήγορη και η σκιαγράφηση των χαρακτήρων του εξαιρετική.

Η συγγραφέας, πετυχαίνει να ελίσσεται με μαεστρία ανάμεσα στο μυαλό θυτών και θυμάτων στο βιβλίο της, για να μας παραδόσει μια άρτια δομημένη, από κάθε σκοπιά, ιστορία ψυχολογικού θρίλερ,.

Η υπόθεση του βιβλίου, περιστρέφεται γύρω από μια επαγγελματία απατεώνισσα η οποία αλλάζει ονόματα και τον εαυτό της προκειμένου να γίνει αυτή που πρέπει κάθε φορά. Φοιτήτρια. Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης. Κτηματομεσίτρια. Όμως τίποτα πάνω της δεν είναι αληθινό. Σε πλευρίζει και σου λέει αυτό ακριβώς που θέλεις να ακούσεις. Και όταν τελειώσει μαζί σου, έχεις χάσει τα πάντα.

Σε ρόλο πρωταγωνίστριας επίσης, βρίσκεται και μία δεύτερη γυναίκα, η Κατ Ρόμπερτς, η οποία περιμένει δέκα ολόκληρα χρόνια τη γυναίκα που έφερε τα πάνω κάτω στη ζωή της. Και τώρα που εκείνη γύρισε, η Κατ το έχει βάλει σκοπό να την ξεσκεπάσει. Καθώς, όμως, οι δυο τους έρχονται κοντά, αρχίζουν να κλονίζονται όσα πίστευε τόσα χρόνια η Κατ.

Το βιβλίο «Τα ψέματα που λέω» όπως γράψαμε, είναι ένα ανατρεπτικό ψυχολογικό θρίλερ,

το οποίο εμβαθύνει στον ψυχισμό και στα κίνητρα δύο γυναικών, αλλά και στην ακλόνητη αποστολή τους να απονείμουν δικαιοσύνη για το παρελθόν και να γράψουν ξανά το μέλλον.

Είναι το δεύτερο βιβλίο που διαβάζω από την συγκεκριμένη συγγραφέα. Το προηγούμενο, εξίσου εξαιρετικό πόνημα της με τίτλο «Η τελευταία πτήση», με είχε εκπλήξει ευχάριστα, γι’αυτό και αναζήτησα και το νέο της βιβλίο. Δεν το μετάνιωσα. Το επίπεδο και των δύο, είναι εφάμιλλο και αξίζει ο κόπος να τα αναζητήσετε προκειμένου να απολαύσετε το διάβασμα.

Τέλος, για τους φίλους συγγραφείς, τα δύο αυτά βιβλία που προανέφερα, είναι δωρεάν μαθήματα δημιουργικής γραφής σύγχρονης λογοτεχνίας…