/Βιβλιοκριτική: Ο κύριος Χι (Άγγελος Χαριάτης)

Βιβλιοκριτική: Ο κύριος Χι (Άγγελος Χαριάτης)

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μανίκας, Συγγραφέας

Ποδόσφαιρο στην Ελλάδα. Ένας χώρος που λατρεύουμε να αγαπάμε και να μισούμε, ταυτόχρονα. Να παθιαζόμαστε με τη “θρησκεία” της ομάδας και να μουρμουρίζουμε διαρκώς για τη σαθρότητα του συστήματος συνήθως μέσα από το διαθλαστικό φακό των οπαδικών προτιμήσεων μας. Τι γίνεται όμως όταν όλα αυτά μπλέκουν σε μια ιστορία αστυνομικού μυστηρίου;

Ο Άγγελος Χαριάτης δημιουργεί ένα μυθιστόρημα με φόντο το ελληνικό ποδόσφαιρο. Με πρωταγωνιστές διεφθαρμένους μεγαλοπαράγοντες, παίκτες που εκβιάζονται από τα πιόνια ενός καλά κρυμμένου “εγκεφάλου”, ξεπουλημένους δημοσιογράφους, απατεώνες των παράνομων στοιχημάτων, πρώην και νυν αστυνομικούς που ψάχνουν μια νέα αρχή για τη μίζερη ζωή τους.

Λίγες αγωνιστικές πριν τη λήξη του πρωταθλήματος κι ενώ όλα φαντάζουν ειδικά για τον διαφαινόμενο πρωταθλητή. Όμως από το πουθενά, αρχίζουν οι περίεργες συμπεριφορές ποδοσφαιριστών, η μειωμένη απόδοση που κοστίζει νίκες στην ομάδα και θέτει σε κίνδυνο τους ευρύτερους στόχους του συλλόγου.

Αυτό που μοιάζει φαινομενικά ακατανόητο, σταδιακά αποκτά σάρκα και οστά. Ένας αλκοολικός πρώην αστυνομικός και νυν ιδιωτικός ντετέκτιβ ξετυλίγει λίγο, λίγο το κουβάρι της συνωμοσίας. Δολοφονίες αχυρανθρώπων από το κοινωνικό περιθώριο που χρησιμεύουν ως περιστασιακοί εκβιαστές, Ένα σχέδιο αρχίζει να αποκαλύπτεται χωρίς κανείς να μπορεί να φανταστεί την κορύφωση του.

Ένας δημοσιογράφος που υπηρετεί την ομάδα που μισεί κι εύχεται την αποτυχία της για να απελευθερωθεί αλλά καταλήγει ένας ακόμη χειραγωγούμενος κομπάρσος λόγω μιας παλιάς αμαρτίας! Ή μήπως τελικά αυτή είναι η ευκαιρία του να πετάξει από πάνω του όλα τα βάρη του παρελθόντος;

Ένα αστυνομικό μυθιστόρημα που δεν απευθύνεται αποκλειστικά σε ποδοσφαιρόφιλους. Το ποδόσφαιρο είναι ένας καμβάς για να ξετυλιχθούν εγγενείς αδυναμίες της ελληνικής κοινωνίας. Μέσα από ανθρώπους με πυγμή ή ανασφάλειες, δύναμη ή αδυναμίες. Το λογοτεχνικό πείραμα έχει απόλυτη επιτυχία. Άλλωστε το ποδόσφαιρο δεν είναι παρά ο καθρέφτης μας κι αντανακλά όλα τα θετικά και τα αρνητικά που μας χαρακτηρίζουν ως κοινωνία.