/Βιβλιοκριτική: Μέσα από Σένα (συλλογή διηγημάτων)

Βιβλιοκριτική: Μέσα από Σένα (συλλογή διηγημάτων)

Με λέξεις δικές μας

Συλλάβισε λέξεις μέσα από χαμόγελα

Να μείνουν οι λύπες έξω απ’ τις μέρες

«Μέσα από Σένα» ο τίτλος του βιβλίου, από τον ομώνυμο τίτλο της εκπομπής, φιλοξενεί στις σελίδες του μια πολυφωνική δημιουργία. Με λόγο συμπυκνωμένο εκφρασμένο ως απόρροια πλούσιων ιδεών που καταγράφηκαν στο χαρτί.

Όταν πριν από πέντε χρόνια ξεκινούσαμε την ραδιοφωνική εκπομπή «Μέσα από Σένα» στο Symban World Radio, στην Αυστραλία δεν φανταζόμαστε πως θα έφτανε η στιγμή να δημιουργήσουμε ένα συλλογικό βιβλίο με συγγραφείς των οποίων τα έργο είχαμε παρουσιάσει.

Όλα αυτά τα όμορφα ξεκινούν από τον Άγγελο Ματσούκα, διευθυντή του σταθμού, SYMBAN WORLD RADIO, που έχει σταθεί όλα αυτά τα χρόνια και θα συνεχίσει να είναι σοβαρός υποστηρικτής και αρωγός της ελληνικής παροικίας, κρατώντας και προβάλλοντας ζωντανά την πλούσια πολιτιστική κουλτούρα και παράδοση της χώρας μας. Ευχαριστούμε πολύ τους δυο ιθύνοντες τον Άγγελο και την Έλενα Ματσούκα υπεύθυνη προγραμμάτων, που μας έδωσαν την ευκαιρία να προβάλουμε από την εκπομπή Μέσα από Σένα, σπουδαίους εργάτες του λόγου και του πολιτισμού.

Όλα συμβαίνουν για κάποιο σκοπό, λες κι ένα αόρατο χέρι οδηγεί τις μοίρες των ανθρώπων να ενώσουν τις παρουσίες τους, τις φωνές τους, τον πνευματικό λόγο τους.

Φωνές σπουδαίες και ηχηρές στην ελληνική γραμματεία. Πεζογράφοι και ποιητές με πορεία σοβαρή και έργο αποδεκτό από το αναγνωστικό κοινό.

Ακρίβος Κώστας. -Αλεξίου Δημήτρης. -Βαρβαρήγος Δημήτρης. -Βασιλάκου Καίτη. -Γκιμοσούλης Κωστής. -Δεληγιώργη Αλεξάνδρα. -Εξαρχοπούλου Λίλυ. -Ιντζέμπελης Ελπιδοφόρος. -Ιωάννου Νιόβη. -Κοκκινάκη Νένα. -Κοντολέων Κώστια. -Κοντολέων Μάνος. -Κουμπαρέλη Αντωνία-Μπελίκα. -Κουντούρη Ζέτα. -Κρεμμύδας Κώστας. -Κώτσιας Τηλέμαχος. -Μιχαλοπούλου Αμάντα. -Νικοπούλου Ηρώ. -Νούσια Έλενα. -Παπαδημητρίου Μαρία. -Σακελλίου Λιάνα. -Σιαφάκα Ιφιγένεια. -Σκιαδαρέση Μαρία. -Σκιαθάς Αντώνης. -Σταμάτης Αλέξης. -Σταυροπούλου Έρη. -Τσίτας Μάκης. -Φύσσας Δημήτρης. -Χουλιάρας Γιώργος. -Χριστοδούλου Γιώργος.

Επιμέλεια: Δημήτρης Βαρβαρήγος

Η συγγραφή είναι από τις σοβαρότερες δημιουργίες της πνευματικής δραστηριότητας του ανθρώπου. Είναι η δημιουργία που πάντα προβάλει κάτι καινούριο χαρίζοντας στον συγγραφέα τη δυνατότητα να σχηματοποιήσει τις σκέψεις του, να αφυπνίσει συναισθήματα και φαντασία, να δώσει μορφή στο χαοτικό συνονθύλευμα λέξεων, ιδεών και πληροφοριών που έχει στο μυαλό του.

Τριάντα διηγήματα, μικρά κείμενα που ως λογοτεχνικό αφηγηματικό είδος προσφέρουν την αίγλη της ανάγνωσης ενός μύθου, μιας ιστορίας με αρχή μέση και τέλος. Ένα καλό διήγημα βρίσκει καταξίωση στη συνείδηση του αναγνώστη μέσα από τη συγκίνηση που του προκαλεί το κείμενο. Χωροχρόνος – χαρακτήρες – ανατροπές – σχέσεις – συναισθήματα – εκπλήξεις – χιούμορ – ειρωνεία, -στοιχεία αναγκαία, ικανά να μεταφέρουν τον αναγνώστη σε μια άλλη πραγματικότητα-, ενώνονται σε έναν αφηγηματικό κορμό χαρίζοντας ένα πλήρες κι αδιαίρετο σύνολο.

Ως παραγωγοί της εκπομπής «Μέσα από Σένα» προβάλλουμε όλη αυτή την προσπάθεια μέσω του βιβλίου κι ευχόμαστε να συνεχίσουν να ενώνονται οι φωνές μας, στον δύσκολό όσο και όμορφο δρόμο της λογοτεχνίας.

Είμαστε εδώ! Ζωντανοί! Δημιουργικοί! Ελεύθεροι!

Είμαστε εμείς, με κοινό σκοπό, κοινές σκέψεις και κοινή δημιουργική πορεία που μας κάνει να χαιρόμαστε τις στιγμές της ζωής, όπως μας χαρίζονται σε μια αμετάβλητη αλήθεια, στην υπηρεσία του λόγου.

Παραγωγοί εκπομπής, «Μέσα από Σένα»

Δημήτρης Βαρβαρήγος. Νιόβη Ιωάννου