/Βιβλιοκριτική: Η μάγισσα και ο μοναχός (Γιώτα Χουλιάρα)

Βιβλιοκριτική: Η μάγισσα και ο μοναχός (Γιώτα Χουλιάρα)

Γράφει ο Νίκος Ναούμης, Πολιτικός Επιστήμονας, Στγγραφέας

Στην εποχή που τα πάντα γύρω μας αλλάζουν με ρυθμούς ιλιγγιώδεις, δεν θα μπορούσε να μείνει αλώβητη η λογοτεχνία. Το διαδίκτυο έχει συντελέσει σε μεγάλο βαθμό, να αλλάξουν τόσο ο τρόπος που γράφουμε ένα λογοτεχνικό κείμενο αλλά και που διαβάζουμε ένα τέτοιο. Ένα πρώτο δείγμα αυτής της αλλαγής, είναι η εμφάνιση ενός νέου είδους λογοτεχνικού κειμένου, το μικροδιήγημα. Εκείνο που χρειάζεται για να συντάξεις ένα τέτοιο κείμενο εκτός από τη φαντασία σου, είναι να χρησιμοποιήσεις για παράδειγμα μόνο 121 λέξεις!

Ομολογώ πως ακόμα δεν έχω εξοικειωθεί με το είδος αυτό. Ούτε μπορώ να γράψω κάτι τόσο περιορισμένο. Θέλει καλή γνώση στη χρήση της γλώσσας και τεράστια αποθέματα φαντασίας για να το πετύχεις. Όλα αυτά, τα διαθέτει στον υπερθετικό βαθμό η δημοσιογράφος και συγγραφέας, Γιώτα Χουλιάρα.

Κάθε φορά που κρατάω στα χέρια μου ένα νέο της λογοτεχνικό παιδί, οπλίζομαι με θάρρος για το τι θα συναντήσω! Αυτή τη φορά, στα χέρια μου έπεσε το νέο της βιβλίο, το οποίο κυκλοφορεί μόνο σε ηλεκτρονική μορφή από τις εκδόσεις 121words. Ο τίτλος του είναι «η μάγισσα και ο μοναχός» και ανήκει στην κατηγορία του νέου λογοτεχνικού ρεύματος που προανέφερα, το μικροδιήγημα.

Είναι ένα αλληγορικό παραμύθι για μεγάλα παιδιά. Σε αυτό, συγκρούονται το καλό με το κακό, το φως με το σκοτάδι, η ζωή με τον θάνατο. Με λίγα λόγια, σε αυτό, οι δύο όψεις της ζωής δίνουν έναν αγώνα χωρίς έλεος για το ποιος θα επικρατήσει. Ο αναγνώστης, ακολουθεί τα χνάρια που αφήνουν οι ήρωές του, εμβαθύνοντας ο καθένας στον δικό του εσωτερικό κόσμο, προσπαθώντας να ακοκωδικοποιήσουν νοήματα κρυμμένα και ανομολόγητα μυστικά που ο καθένας μας κουβαλάει.

Αν και μικρό σε έκταση, το βιβλίο «Η μάγισσα και ο μοναχός» αφήνει τον αναγνώστη χορτάτο, λες και βγήκε μόλις από ένα βιβλίο χιλίων σελίδων.

Προσωπικά, αυτή την αίσθηση μου άφησε. Η ατμόσφαιρα του, ήταν κάπως απόκοσμη και μυστηριώδης. Το γράψιμο της Γιώτας Χουλιάρα άκρως εντυπωσιακό, κάτι που φανερώνει και τις τεράστιες δυνατότητες που έχει ως συγγραφέας. Είναι τεχνήτης του λόγου και σε καθηλώνει.

Δεν θα ήταν υπερβολή αν έλεγα ότι το βιβλίο «η μάγισσα και ο μοναχός», μου θύμισαν τα έπη του Κεν Φόλετ «οι στυλοβάτες της γης» και «ένας κόσμος δίχως τέλος». Είμαι σίγουρος πως αν της δοθεί η ευκαιρία, μπορεί να ανταγωνιστεί τον Βρετανό κορυφαίο λογοτέχνη της εποχής μας στα ίσα. Επειδή όμως βρισκόμαστε στην Ελλάδα, περιορίζω την φαντασία μου…

Δεν γράφω κάτι άλλο διότι ίσως εκληφθεί ως πλεονασματικό. Συνιστώ όμως ανεπιφύλακτα να αναζητήσετε αυτό το μικρό διαμάντι. Αναζητήστε την κυρία Χουλιάρα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και είμαι σίγουρος ότι ένας καινούργιος λογοτεχνικός Παράδεισος θα ξεδιπλωθεί μπροστά στα μάτια σας.