/Βιβλιοκριτική: Η Κλάρα και ο ήλιος (Καζούο Ισιγκούρο)

Βιβλιοκριτική: Η Κλάρα και ο ήλιος (Καζούο Ισιγκούρο)

Γράφει ο Νίκος Ναούμης, Πολιτικός Επιστήμονας – Συγγραφέας

Προσωπικά, ο Καζούο Ισιγκούρο, είναι ένας από τους αγαπημένους μου συγγραφείς. Η ατμόσφαιρα όσων από τα βιβλία του έχω διαβάσει, μένει χαραγμένη στη μνήμη μου και με βοηθάει να αντιλαμβάνομαι τον κόσμο γύρω μας, τόσο τον τωρινό αλλά, και εκείνον που έρχεται….

Στο πρώτο μυθιστόρημά του μετά τη βράβευσή του με το Νομπέλ (2017), ο Καζούο Ισιγκούρο αφηγείται την ιστορία της Κλάρας, μιας Τεχνητής Φίλης με εκπληκτική παρατηρητικότητα και ιδιαίτερη ευαισθησία, η οποία από τη θέση της στο κατάστημα, όπου πωλείται, παρακολουθεί με προσοχή τη συμπεριφορά όσων έρχονται για να ρίξουν μια ματιά, αλλά και όσων περνούν απ’ έξω, στον δρόμο. Και ελπίζει πως σύντομα κάποιος θα τη διαλέξει.

Η Κλάρα και ο ήλιος, είναι ένα παραμύθι για έναν μοναχικό κόσμο που ψυχορραγεί, ο οποίος φαίνεται να μην απέχει πολύ από την πραγματικότητά μας.

Ένα βαθιά συγκινητικό βιβλίο που μας προσφέρει μια μοναδική άποψη του διαρκώς μεταβαλλόμενου κόσμου μας μέσα από τα μάτια μιας αξέχαστης αφηγήτριας. Η αριστοτεχνικά συγκρατημένη πρόζα του Ισιγκούρο ενισχύει τη συναισθηματική δύναμη και τη σπάνια τρυφερότητα του κειμένου, που διερευνά το πλέον θεμελιώδες ερώτημα: Τι σημαίνει στ’ αλήθεια ν’ αγαπάς.

Όπως και στα υπόλοιπα έργα του Ισιγκούρο, οι εσωτερικοί στοχασμοί των πρωταγωνιστών του μεταδίδουν ηχηρά μηνύματα. Οι χαμηλών τόνων αλλά διεισδυτικές παρατηρήσεις της Κλάρας για την ανθρώπινη φύση διαθέτουν μοναδική βαρύτητα… Αυτό το υπέροχο μυθιστόρημα, που υπερβαίνει κατηγοριοποιήσεις, είναι σκέτη απόλαυση.

Η μελαγχολική ατμόσφαιρα σε όλη τη διάρκεια της αφήγησης, με έκανε να λατρέψω αυτό το βιβλίο.

Ο συγγραφέας του, με απλές λέξεις και μεστά νοήματα, αγγίζει κάθε μόριο της ύπαρξης μας και αποδεικνύει πέρα από κάθε αμφιβολία γιατί είναι ένας από τους κορυφαίους λογοτέχνες του καιρού μας. Ως τέτοιος λοιπόν, κατά την ταπεινή μου άποψη, έχει το χάρισμα να βλέπει μπροστά από την εποχή του. Έχω την αίσθηση δε ότι με το βιβλίο του αυτό, έχει ως στόχο να μας προετοιμάσει ψυχολογικά για αλλαγές που έρχονται και όσο κι αν μας ξενίζουν, οφείλουμε να προσαρμοστούμε σε αυτές.

Θεωρώ ότι όποιος διαβάσει αυτό το υπέροχο κείμενο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός, θα αντιληφθεί πράγματα που ίσως τον τρομάξουν αλλά που σίγουρα, θα τον κάνουν να δει τη ζωή με άλλο μάτι.