/Βιβλιοκριτική: Έγκλημα στο καστανόδασος (Αγγελική Ζούμπου)

Βιβλιοκριτική: Έγκλημα στο καστανόδασος (Αγγελική Ζούμπου)

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μανίκας, συγγραφέας

Ο τίτλος είναι σίγουρο ότι θα σας παραπλανήσει. Ενστικτωδώς θα πιστέψετε ότι θα πρόκειται για ένα μυθιστόρημα για κάποιον κατά συρροή δολοφόνο που περιφέρεται μέσα σε ένα καστανόδασος, αναζητώντας το επόμενο θύμα του. Όμως το βιβλίο της Αγγελικής Ζούμπου, από τις εκδόσεις Πηγή, μόνο αυτό δεν είναι.

Η εξυχνίαση της δολοφονίας μιας γυναίκας, που κινείται ανάμεσα στον αστικό καθωσπρεπισμό και τον μυστικισμό, ξετυλίγει το κουβάρι των ανθρώπινων σχέσεων, των προτεραιοτήτων των ηρώων, της καλά κρυμμένης αλήθειας.

Η ιδιωτική ερευνήτρια που αναλαμβάνει την ευθύνη της έρευνας συνεπικουρούμενη από έναν φίλο της αστυνομικό, καταγράφει βήμα βήμα τις αντιφάσεις, τους νέους στόχους, τους κρυφούς έρωτες, του θύματος.

Μια σειρά από πρόσωπα, καταθέτουν τη δική τους οπτική των γεγονότων και οι εντυπώσεις τους ξεκλειδώνουν σιγά σιγά, όλες τις πτυχές της ζωής της και φωτίζουν τις μύχιες σκέψεις και τα σχέδια της, για να συνθέσουν ένα πλαίσιο εσωτερικής εξερεύνησης, όπου το μεταφυσικό τελικά καθοδηγεί ολοκληρωτικά την πορεία της.

Ο ενοχλημένος σύζυγος, ο διαλυμένος αδερφός, οι συνοδοιπόροι στον κόσμο των Πνευμάτων και τα ψυχότροπα, η ερωτική ζήλια, ο επαγγελματικός φθόνος, το άλυτο μυστήριο της ζωής. Όλα διαπλέκονται και ταυτόχρονα συνθέτουν ένα σκηνικό αντικρουόμενων θεωριών για τον δολοφόνο, με την ερευνήτρια μας να προσεγγίζει με καχυποψία τόσο τις πληροφορίες που συλλέγει, όσο και το διαπροσωπικό μονοπάτι που της ανοίγει αυτή η υπόθεση.

Η Αγγελική Ζούμπου, σε ένα κλασικό κυνήγι του ενόχου, προσδίδει μια σειρά από ενδιαφέροντα λογοτεχνικά στοιχεία.

Οι εσωτερικοί διάλογοι της ερευνήτριας, ο τρόπος που βουβά εξηγεί τις συμπεριφορές των άλλων κι όσα παρατηρεί, προσφέρουν αυτή την κρυφή ματιά σε όσα επεξεργάζεται το μυαλό μας, ως άτυπα νοητικά διλήμματα κι ουδέποτε δηλώνονται. Η φαινομενική αντίθεση με το μυστικισμό που καταλήγει σε μια αχαρτογράφητη σύμπλευση μαζί του. Η ενδόμυχη τάση για ασφάλεια που αντιμάχεται διαρκώς με το ελεύθερο πνεύμα της, σε μια παράλληλη διαδρομή ωρίμανσης με το θύμα.

Για όσους θυμούνται ένα παλιό σήριαλ με πρωταγωνίστρια την Τζένιφερ Λαβ Χιούιτ, που κινούνται στη σφαίρα του μεταφυσικού, θα κατανοήσουν πολύ πιο γρήγορα την φόρμα και τη στόχευση της συγγραφέως. Το σίγουρο είναι ότι θα απολαύσουν μια αστυνομική ιστορία που δεν αναλώνεται σε κοινοτοπίες.