«Χυμευτή αγάπη μου» Β. Τσιαμπούσης Εκδόσεις Εστία 2024 σελ.193
Γράφει ο Κώστας Α. Τραχανάς
Οι χυμευτές εικόνες έχουν στερεωμένη πάνω στην επιφάνειά τους κοσμήματα ή άλλα ημιπολύτιμα πετράδια ή σμαλτώματα, είναι απλώς εκτυπωμένες σε μεταλλικές επιφάνειες δι’ εγχύσεως. Από την εικόνα της Παναγίας Χυμευτής, που βρίσκεται στο μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά, το «Χυμευτή» κατέληξε σπάνιο γυναικείο όνομα, που το έφεραν οι πρόσφυγες στην Ελλάδα. Τελικά το επίθετο «χυμευτή» έφτασε να σημαίνει την πολύ όμορφη γυναίκα.
Ο Κώστας γεννήθηκε και έζησε μέχρι να σπουδάσει σε μια μεγάλη επαρχιακή πόλη. Ο θάνατος της αδελφής του, όταν αυτός ήταν 12 χρονών, σημάδεψε τον ψυχισμό του αλλά και τη μαθητική πορεία του. Τον Οκτώβριο του 1972, δυο χρόνια πριν από την πτώση της δικτατορίας των συνταγματαρχών, o εικοσάχρονος Κώστας έρχεται να φοιτήσει στο Πολυτεχνείο της Θεσσαλονίκης.
Εσωστρεφής χαρακτήρας, με καλλιτεχνική φλέβα, η οποία εκδηλώνεται με τις ζωγραφιές του και την αγάπη του για τον κινηματογράφο και τη μουσική. Απολίτικος από επιλογή και όχι από φόβο για τη χούντα, θα βρεθεί κυνηγημένος από την Ασφάλεια, θα φυλακιστεί και θα του γίνει διακοπή της αναβολής του ως φοιτητής και θα στρατευτεί.
Άβγαλτος στις σχέσεις του με τις γυναίκες, θα αγαπήσει μια συμφοιτήτριά του, τη Χυμευτή, την Γιάννα. Ο έρωτάς τους καταλήγει εκρηκτικός και ξέφρενος, και τα δύο παιδιά πρώτη φορά στη ζωή τους αισθάνονται ελεύθερα κι ευτυχισμένα. Αλλά κάποια απροσδόκητα γεγονότα βάζουν ταφόπλακα στη σχέση τους. Εκείνος, ερωτευμένος μέχρι θανάτου, προσπαθεί απελπισμένα να την ξανακερδίσει…
Μια γεύση ζωής με ειλικρινή και απλή γραφή.
Ένα τολμηρό και τρυφερό κείμενο για τον έρωτα και τον πόνο του χωρισμού, με πλούσιες αναφορές στη μουσική, τη ζωγραφική και την πολιτική κατάσταση της εποχής, που θύμιζε θέατρο του παραλόγου.
Ένα βιβλίο νοσταλγικό, τρυφερό, συγκινητικό, εξαιρετικά καλογραμμένο, περνάει με πολύ ωραίο τρόπο πολιτικά και κοινωνικά μηνύματα.
Ένα πολύ σημαντικό, συγκινητικό και ιδιαίτερο βιβλίο, που διαβάζεται απνευστί.
Πρόκειται για ένα βιβλίο που μέρος της καθηλωτικής σαγήνης του βρίσκεται σε όσα παραμένουν υποφωτισμένα, διφορούμενα, και παίρνουν μορφή κάτω απ’ τον φακό του κάθε αναγνώστη.
Ένα από τα καλύτερα βιβλία που κυκλοφόρησαν το 2024.
Ο Βασίλης Τσιαμπούσης γεννήθηκε στη Δράμα το 1953. Σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο Πολυτεχνείο της Θεσσαλονίκης. Η συλλογή διηγημάτων του Να σ’ αγαπάει η ζωή (2005) τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών με το Βραβείο Πέτρου Χάρη και μεταφράστηκε στα αλβανικά. Το βιβλίο του Ο κήπος των ψυχών έλαβε το Βραβείο Νουβέλας 2022 του περιοδικού O Αναγνώστης. Διηγήματά του μεταφράστηκαν σε πολλές γλώσσες και δημοσιεύτηκαν σε ελληνικά και ξένα περιοδικά. Μια επιλογή διηγημάτων του με τίτλο Antologia de relatos (2019) εκδόθηκε στην Ισπανία. Είναι διευθυντής σύνταξης του περιοδικού Δίοδος 66100, που το 2017 έλαβε τιμητική διάκριση από το Υπουργείο Πολιτισμού. Ζει και εργάζεται στη Δράμα.