/Βιβλιοκριτική: Αναρρούσα (Κωστής Αγγελάκης)

Βιβλιοκριτική: Αναρρούσα (Κωστής Αγγελάκης)

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μανίκας, Συγγραφέας

Αναρρούσα, η οπισθοδρόμηση των κυμάτων που έρχονται με ορμή στην ακτή. Θα μπορούσε να είναι και μια μονολεκτική περιγραφή της ζωής ή έστω του πιο ενδιαφέροντος μέρους της. Γιατί κάπως έτσι προχωρά η ζωή με μια σειρά από απρόσμενα κύματα κι εμείς ως βράχοι τα αντιμετωπίζουμε, τα αντέχουμε, τα αποκρούουμε

Οι ζωές των ηρώων του μυθιστορήματος του Κωστή Αγγελάκη, βασισμένο σε αληθινά γεγονότα, δεν κινούνται σε διαφορετικούς ρυθμούς.

Ένας νεαρός δημοσιογράφος που οι συγκυρίες τον φέρνουν να καλύπτει το πρώτο του μεγάλο θέμα, μια διπλή στυγερή δολοφονία. Κι αυτή η διαδρομή από την έρευνα έως την εξιχνίαση της υπόθεσης γίνεται ο δρόμος για την αυτογνωσία, για την αναζήτηση της αγάπης, του νοήματος της ύπαρξης.

Μια οικογένεια που ξεκληρίζεται κι οι υποψίες πέφτουν αδίκως στον σύζυγο, έναν τυπικό ακάματο αγωνιστή της καθημερινότητας.

Ένας δολοφόνος που αποδεικνύεται μια ακόμη χαρακτηριστική περίπτωση παραστρατημένου νέου, από αυτούς που την κρίσιμη στιγμή κανείς δεν ασχολήθηκε μαζί τους, δεν τους έδωσε μια ευκαιρία παρά τους στιγμάτισε, τους καταδίκασε και τους έστειλε στην αιώνια φυλακή της συλλογικής καχυποψίας.

Αν το μισό βιβλίο πραγματεύεται τις διαδρομές που οδηγούν τους ανθρώπους στο έγκλημα, καταλογίζοντας, πέρα από τις προσωπικές, βασικές ευθύνες σε μια κοινωνία που αδιαφορεί, που τιμωρεί, δεν συνετίζει, δεν διαπαιδαγωγεί και κλείνει την πόρτα σε όσους χαρακτηρίζονται “αποκλεισμένοι”, το άλλο μισό διερευνά τα απαραίτητα στοιχεία για την κατάκτηση της ευτυχίας.

Η σκληρή δουλειά, η καριέρα, η επιτυχία, τα πλούτη, δε αρκούν για έναν ισορροπημένο βίο.

Ο θάνατος παραμονεύει δίπλα μας κι έρχεται σε ανύποπτο χρόνο να σκορπίσει όσα με κόπο κατακτήσαμε αφήνοντας πίσω του μόνο θλίψη, απογοήτευση και μοναξιά. Ο κεντρικός μας ήρωας βιώνει αυτή τη ματαιότητα με τον πιο σκληρό τρόπο, όταν αφού ζήσει τον απόλυτο έρωτα, ένα δυστύχημα έρχεται να του αφαιρέσει την υπέρτατη νότα αισιοδοξίας.

Ένα μυθιστόρημα για το θάνατο μέσα στη ζωή και στη ζωή μετά το θάνατο. Ένα καμπανάκι συνειδητότητας για όσους έχουν τη διάθεση να το ακούσουν πριν να είναι πολύ αργά.