/Βιβλιοκριτική: Αναμνήσεις ενός κοριτσιού (Μαργαρίτα – Ασπασία Θεοδωράκη)

Βιβλιοκριτική: Αναμνήσεις ενός κοριτσιού (Μαργαρίτα – Ασπασία Θεοδωράκη)

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μανίκας, Οικονομολόγος – Ψυχολόγος, Συγγραφέας

Παιδικές αναμνήσεις. Μια αναδρομή σε ευτυχισμένες και στενάχωρες στιγμές. Ένας νοητικός περίπατος στην πρόσφατη ιστορική διαδρομή της χώρας, μέσα από τα μάτια ενός παιδιού που είχε την τύχη να μεγαλώνει δίπλα στον γίγαντα της ελληνικής μουσικής.

Δεν πρόκειται για μια βιογραφική προσέγγιση με στυγνή χρονολογική σειρά και αποστειρωμένη “ορθή” καταγραφή. Τα ιστορικά γεγονότα είναι το όχημα για το ξεδίπλωμα των συναισθημάτων, την οικοδόμηση των σκαλοπατιών προς τη “βίαιη” ωρίμανση.

Η μεταπολεμική Ελλάδα σκληραγωγεί συνειδήσεις, εγκλωβισμένη μέσα στα μετεμφυλιακά αδιέξοδα της, ατσαλώνει χαρακτήρες μέσα από τον στρουθοκαμηλισμό και την αυτοκαταστροφικότητα της, οπλίζει συμπεριφορές για να αντιμετωπιστεί με υπομονή και κατανόηση η ακατανόητη εσωστρέφεια της εποχής.

Μια εσωστρέφεια που την υπερβαίνουν οι δημιουργικές κορυφές, με πλέον εξέχουσα αυτή του Μίκη Θεοδωράκη. Και η μικρή Μαργαρίτα – Ασπασία βρίσκεται παρούσα στο ξεδίπλωμα μιας σημαντικής πλευράς της εθνικής μνήμης και απορροφά τον πόνο και την χαρά, την γλυκύτητα και τη σκληρότητα των εμπειριών και να βιώνει, ταυτόχρονα, το καλλιτεχνικό μεγαλείο και την κρατική αυταρχικότητα.

Ένας πρόωρος γυρολόγος του κόσμου, να ανακαλύπτει νέους και παλαιούς προορισμούς. Να “βουλιάζει” μέσα στη θαλπωρή μιας εντυπωσιακής οικογενειακής παρακαταθήκης που χάνεται στα βάθη του χρόνου και των κοιτίδων του Ελληνισμού. Να μαθαίνει νέους πολιτισμούς και φρέσκα ρεύματα στις τέχνες.

Οι αναμνήσεις ενός κοριτσιού, είναι αυτό ακριβώς που περιγράφει ο τίτλος. Φωτογραφικές εντυπώσεις, θυμικές εξιστορήσεις μια ζωής που αφήνει ανεξίτηλο στίγμα. Ο Μίκης ως στοργικός πατέρας και σύντροφος, ως ανυποχώρητος αγωνιστής και ιδεολόγος, ως αυθεντικός μουσικός και ποιητής.

Με λόγο που γλυκαίνει και δυναμώνει ανάλογα με την περίσταση, με ύφος άλλοτε περιπαικτικό, άλλοτε έμμεσα καταγγελτικό, με γλώσσα “παιδική” ή ενήλικη, με διάθεση αναπόλησης ή συναισθηματικής αναδόμησης κάτω από το βάρος της απόγνωσης. Η αφήγηση καθηλώνει, οι ιστορικές λεπτομέρειες αποκαλύπτουν και ξαφνιάζουν.

Το σίγουρο είναι πρόκειται για ένα βιβλίο, από τις εκδόσεις IANOS, με τεράστιο ενδιαφέρον, που θα συζητηθεί, θα σχολιαστεί και θα δώσει την ευκαιρία για το άνοιγμα ενός εποικοδομητικού διαλόγου πάνω σε γεγονότα που ενίοτε ενοχλούν την εφησυχασμένη μας ύπαρξη.