/Βιβλιοκριιτκή: Παγωμένο νερό (Έλενα Χουσνή)

Βιβλιοκριιτκή: Παγωμένο νερό (Έλενα Χουσνή)

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μανίκας

Τι είναι το “Παγωμένο Νερό”; Το σίγουρο είναι ότι δεν πρόκειται για μια συνηθισμένη ιστορία, ούτε για μια συνηθισμένη γραφή. Μέσα σε περίπου 100 σελίδες, η Έλενα Χουσνή κατορθώνει να προσεγγίσει την ουσία ενός προαιώνιου δίπολου. Η δύναμη κι η αδυναμία. Η αγάπη και το μίσος.

Οι δυο γυναίκες της ιστορίας δεν είναι απλώς δυο λογοτεχνικοί χαρακτήρες. Αντιπροσωπεύουν διαφορετικές αξίες πορείες. Η εσωστρέφεια και η εξωστρέφεια που μάχονται για τη διατήρηση της ισορροπίας. Αναμετρώνται με τα βάθη των ανθρώπινων αντοχών κι αντιδρούν με το δικό τους μοναδικό τρόπο.

Σε μια εποχή που η “παρενόχληση” γίνεται έως και μόδα στο στόμα κάποιων, η συγγραφέας ξεπερνά τα διλήμματα και τονίζει όσα αξίζει να ακουστούν. Η κακοποίηση, η πατριαρχική αντίληψη της κοινωνίας. Όταν η ζωή γίνεται παγωμένο νερό, σχεδόν ξηρός άκαμπτος πάγος ικανός να “ξυρίσει” τις συνειδήσεις μας, τότε αρχίζει η πραγματική αναμέτρηση με τον εαυτό μας.

Κάποιοι λυγίζουν και κάποιοι στέκονται ξανά στα πόδια τους. Κάποιοι συγχωρούν και κάποιοι εκδικούνται. Κάποιοι ξαναβρίσκουν τη μοναχική θέση τους μέσα από την ταπείνωση και κάποιοι χάνονται μέσα στη “φυλακή” της οργής τους. Όποιον δρόμο και να διαλέξεις η λύτρωση δεν είναι δεδομένη.

Ευθύς, με μια όμως σχεδόν ρομαντική ωμότητα. Καταιγιστική, με μια όμως ανεπιτήδευτη επιθετικότητα. Δεν ξέρω αν θα βρείτε όλες τις απαντήσεις που θα αναζητήσετε. Το σίγουρο είναι ότι θα “παγώσετε”, θα αναλογιστείτε τις ευθύνες σας, θα ψάξετε την πηγή του νερού του βίου σας και θ’ αναλογιστείτε για την ψυχική ψυχρότητα με την οποία το περιβάλλουμε.