/Τσάρλι Πάτον: Ο θεμελιωτής των μπλουζ

Τσάρλι Πάτον: Ο θεμελιωτής των μπλουζ

Ο Τσάρλι Πάτον (Charlie Patton, 1891 – 28 Απριλίου 1934) ήταν Αμερικανός μουσικός του μπλουζ, τραγουδιστής και κιθαρίστας, κύριος εκπρόσωπος των μπλουζ του Δέλτα του Μισισιπή και κατά πολλούς ο θεμελιωτής τους.

Γεννήθηκε πιθανότατα το 1891 στην επαρχία του Χιντς, κοντά στην πόλη Έντουαρντς του Μισισιπή, ωστόσο σύντομα μετακόμισε με την πολυμελή οικογένειά του στο Δέλτα, όπου υπήρχαν μεγαλύτερες οικονομικές προοπτικές και εκεί έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του. Το 1912, εγκαταστάθηκε στην περιοχή των φυτειών βαμβακιού (Dockery Plantation), κοντά στην πόλη του Ρούλβιλ, όπου ήρθε σε επαφή με τον μπλουζ μουσικό Χένρι Σλόουν και μαθήτευσε στο πλευρό του. Έδειξε από νεαρή ηλικία ενδιαφέρον στη μουσική αποκτώντας το πρώτο του όργανο κατά τη διάρκεια της εφηβείας του. Στην ηλικία των είκοσι ετών ήταν ήδη ένας από τους πιο γνωστούς μουσικούς του Δέλτα, συμμετέχοντας σε συναυλίες με τους Τόμι Γουίλσον, Γουίλι Μπράουν και άλλους επιφανείς τραγουδιστές της εποχής.

Ο Πάτον αναγνωρίζεται ως αρχετυπική φυσιογνωμία των μπλουζ του Μισισιπή, του οποίου η φήμη ξεπέρασε τα όρια της περιοχής. Περιγράφεται ως σπουδαίος διασκεδαστής επί σκηνής, που συνήθιζε να παίζει την κιθάρα του με ανορθόδοξους τρόπους, ορισμένους από τους οποίους υιοθέτησαν αργότερα οι Τι-Μπόουν Γουόκερ και Τζίμι Χέντριξ. Υπήρξε ο πρώτος μουσικός που ηχογράφησε στο ύφος των μπλουζ του Δέλτα, με τον δίσκο Pony Blues (1929), ενώ ακολούθησαν οι ηχογραφήσεις των Down the Dirt Road (1929) και Moon Going Down (1930). Τα τραγούδια του ήταν συχνά αυτοβιογραφικά, ασκώντας ενίοτε κοινωνική κριτική. Συνέθεσε επίσης μπαλάντες, όπως τα Elder Greene Blues και Frankie and Albert, ράγκταϊμ ή χορευτικά τραγούδια, όπως το A Spoonful Blues, καθώς και σπιρίτσουαλς. Άσκησε επίδραση σε αρκετούς μεταγενέστερους μουσικούς, όπως στον Χάουλιν Γουλφ (Howlin’ Wolf), στον Ρόμπερτ Τζόνσον και στον Μάντι Γουότερς.