/Βιβλιοκριτική: Το Βασίλειο του Γιο Νέσμπο

Βιβλιοκριτική: Το Βασίλειο του Γιο Νέσμπο

Γράφει ο Νίκος Ναούμης, Πολιτικός Επιστήμονας – Συγγραφέας

Η αλήθεια είναι ότι δεν θα έλεγα ότι θεωρώ τον εαυτό μου έναν από τους εκατομμύρια των θαυμαστών του Γιο Νέσμπο. Έχω διαβάσει τα περισσότερα από τα βιβλία του, όμως. Αυτό που με «ενοχλεί» σε εκείνον, είναι ότι σχεδόν όλα του τα βιβλία, έχουν ως κεντρικό ήρωα μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, τον αστυνομικό Χάρι Χόλε.

Αν και διαβάζω αρκετά αστυνομική λογοτεχνία, και ειδικά εκείνη η οποία είναι σε σειρά με έναν κεντρικό ήρωα ντέντεκτιβ, ο ήρωας του Νέσμπο με ενοχλεί.

Με βάση τα δικά μου πρότυπα και τους δικούς μου κώδικες δεοντολογίας, ο μεθύστακας, χασικλής αστυνομικός όσο αποτελεσματικός κι αν είναι, με απωθεί. Έχω την αίσθηση ωστόσο ότι τα γούστα διαφέρουν. Ίσως, αυτή η «αλητεία» του Χόλε, γοητεύει τους περισσότερους και η γνώμη μου αφήνει αδιάφορους όλους αυτούς, κάτι που ασφαλώς είναι αποδεκτό.

Λοιπόν, απέκτησα το νέο βιβλίο του συγγραφέα με τις αμέτρητες πωλήσεις σε όλο τον κόσμο, ακριβώς για τον λόγο που προανέφερα, διότι δεν είχε ως κεντρικό ήρωα τον Χάρι Χόλε! Πραγματικά δεν το μετάνιωσα.

Ο συμπαθής Νορβηγός συγγραφέας που λατρεύει τη χώρα μας και απολαμβάνει συχνά εδώ τις διακοπές του, αν δεν κάνω λάθος, έχει γράψει μόνο ένα βιβλίο ακόμα, το οποίο δεν είναι ενταγμένο στη σειρά με πρωταγωνιστή τον ίδιο ήρωα. Το βιβλίο αυτό είναι το «Κυνηγοί κεφαλών», το οποίο ομοίως με είχε εντυπωσιάσει.

Όμως, «το Βασίλειο» είναι για μένα, το κάτι άλλο. Ίσως, το κορυφαίο βιβλίο της εποχής μας!

Η επιστροφή του μικρού αδερφού στο πατρικό του σπίτι με τη σύζυγο του σε ένα μικρό χωριό της Νορβηγίας από τον Καναδά που είχε μεταναστεύσει δεκαπέντε χρόνια πριν, δίνει το έναυσμα για να ξετυλιχθεί η ιστορία. Εκεί θα βρει τον μεγαλύτερο αδερφό της οικογένειας, ο οποίος βιοπορίζεται από ένα βενζινάδικο και ένα συνεργείο αυτοκινήτων, κληρονομιά από τον θείο του. Οι γονείς των δύο αδερφών έχουν πεθάνει αρκετά χρόνια πριν, σε ένα περίεργο αυτοκινητιστικό δυστύχημα, η έρευνα για το οποίο δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, διότι ο αστυνομικός που χειρίστηκε την υπόθεση, εξαφανίστηκε μυστηριωδώς.

Το όνειρο του μικρού αδερφού και της συζύγου του, είναι να χτίσουν ένα πρότυπο ξενοδοχείο με σπα, για πολύ «δυνατά» πορτοφόλια, το οποίο θα δώσει ζωή στο χωριό που πεθαίνει οικονομικά μέρα με τη μέρα. Το όνειρο αυτό όμως θα γίνει ένας εφιάλτης. Ένοχα μυστικά θα έρθουν στο φως. Οι σχέσεις όλων θα δοκιμαστούν σκληρά και η ηρεμία που χαρακτήριζε μέχρι χθες τη ζωή του χωριού, ανήκει στο παρελθόν. Θα καταφέρει άραγε ποτέ αυτό το ξενοδοχείο να ανοίξει τις πόρτες του;

Αν ξεχάσεις ότι η σκηνή που διαδραματίζονται τα γεγονότα βρίσκεται σε ένα χωριό στην επαρχία της Νορβηγίας και βάλεις στη θέση του το χωριό σου στην ελληνική περιφέρεια, οι ομοιότητες θα σε τρομάξουν στην κυριολεξία

και η σκέψη που θα κάνεις είναι πως αυτούς τους ανθρώπους που συναντάς στο Βασίλειο, κάπου τους ξέρεις, κάπου τους έχεις ξανασυναντήσει.

Ο Νέσμπο, καταφέρνει με τον τρόπο γραφής του να σε παρασύρει με έναν τρόπο μαγικό και να σε «σφηνώσει» στην κυριολεξία στο μυαλό των ηρώων του. Αν κι εσύ σκεφτείς να γίνεις ίσως δολοφόνος αν ήσουν στη θέση ενός ήρωα για παράδειγμα… θα το έβρισκες ως κάτι λογικό και ως τη μόνη φυσιολογική αντίδραση. Με λίγα λόγια, ο Νέσμπο καταφέρνει επιδέξια να σε χειραγωγήσει και να σε κάνει ότι θέλει στην κυριολεξία.

Κάθε αναγνώστης που σέβεται τον εαυτό του, οφείλει να αποκτήσει το συγκεκριμένο βιβλίο. Όταν το διαβάσει, η οπτική του για τη ζωή ίσως αλλάξει για πάντα. Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε ότι «το Βασίλειο» κυκλοφορεί εδώ και ένα μήνα περίπου από τις εκδόσεις «Μεταίχμιο».