/Θανάσης Βούτσας: Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να υπηρετήσω το καλό ελληνικό τραγούδι

Θανάσης Βούτσας: Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να υπηρετήσω το καλό ελληνικό τραγούδι

Ο τραγουδοποιός κι ερμηνευτής Θανάσης Βούτσας απαντά στις 10+1 Ερωτήσεις που του θέτει ο Κωνσταντίνος Μανίκας,, με αφορμή την εκδήλωση Melodies4Life.

 1. Κυριακή 14 Ιανουαρίου στις 20.30 στο θέατρο  Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας» για τη μουσική εκδήλωση με τίτλο «Melodies4Life» αφιερωμένη στο κοινωφελές έργο της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης «Panos & Cressida 4 Life», για την ενίσχυση της φιλανθρωπικής της δραστηριότητας. Ποιος είναι ο σκοπός της εκδήλωσης, “πώς προέκυψε η συμμετοχή σας σε αυτή και πώς αξιολογείται τη δυναμική του εθελοντισμού;

Ο σκοπός είναι να ενισχυθεί η φιλανθρωπική δραστηριότητα της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης «Panos & Cressida 4 Life». Έχουν ήδη κάνει σπουδαία πράγματα, έχοντας περιορισμένους πόρους και αυτή η εκδήλωση είναι μια ευκαιρία να τους δώσουμε τη δυνατότητα να διευρύνουν τη δράση τους και να βοηθήσουν ακόμα περισσότερο ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Στο site τους μπορείτε να δείτε και πιο αναλυτικά τις δράσεις τους. Τη συμμετοχή μου πρότεινε ο πρόεδρος του οργανισμού. Με κάλεσε προσωπικά και τον ευχαριστώ δημόσια. Εννοείται πως αμέσως ανταποκρίθηκα με χαρά. Ως άνθρωπος και ως καλλιτέχνης νιώθω πολύ ευτυχής όταν μπορώ να προσφέρω, με όποιον τρόπο και αν γίνεται. 

 1. Η Μαρία Φαραντούρη επιμελείται καλλιτεχνικά τη συναυλία. Υπήρξε ανταλλαγή απόψεων σε σχέση με την τελική δομή και την επιλογή των κομματιών; Με ποια κριτήρια έγιναν οι τελικές επιλογές; 

Είναι τεράστια η τιμή και η χαρά που η Μαρία Φαραντούρη ανέλαβε την επιμέλεια της συναυλίας. Το βασικό κριτήριο είναι η αισθητική της Μαρίας Φαραντούρη. Γνωρίζει άριστα το υλικό μου και τις δυνατότητές μου. Με την διαχρονική αισθητική της και την μεγάλη εμπειρία της έχει δώσει ένα αποτέλεσμα πραγματικά μοναδικό.

 1. Μαζί σας στη σκηνή η Γιώτα Νέγκα και ο Μιχάλης Κοτσώγιαννης. Πείτε μας για αυτή τη συνύπαρξη. 

Η Γιώτα Νέγκα είναι από τις σπουδαιότερες ελληνίδες ερμηνεύτριες. Ο τρόπος της και η ενέργειά της πάντα με καθηλώνουν. Ανυπομονώ να βρεθώ πάνω στη σκηνή μαζί της. 

Ο Μιχάλης Κωτσόγιαννης είναι ένας νέος, ταλαντούχος τραγουδοποιός με τον οποίο είναι χαρα μου που θα μοιραστώ αυτή την υπέροχη συνθήκη.

 

 1. Είναι οι ζωντανές εμφανίσεις και η επαφή με τον κόσμο, αυτά που καταξιώνουν έναν καλλιτέχνη στη συλλογική συνείδηση; 

 

Φυσικά, αλλά όχι μόνο! Στις ζωντανές εμφανίσεις μας γνωρίζει ουσιαστικά ο κόσμος. Εκεί είναι που θα μας δώσει και τη δύναμη πολλές φορές να συνεχίσουμε. Στις συναυλίες γεννιέται κάτι εκείνη τη στιγμή από τη σχέση αυτή και αυτό είναι κάτι το μαγικό. Η ενέργεια του κόσμου γίνεται μέρος του έργου. Από την άλλη, η εποχή μας δημιούργησε έναν ακόμη τρόπο επικοινωνίας ο οποίος γίνεται μέσω του διαδυκτίου και των social media. Ο τρόπος χρήσης  αυτών των μέσων και η αισθητική μας, διαμορφώνουν και αυτά τη σχέση μας με τον κόσμο. 

Είναι σπουδαία η δουλειά που γίνεται εκτός σκηνής, είτε στην εξάσκηση, είτε στην πρόβα, είτε στο στούντιο και θα έλεγα πως όλα αυτά μαζί, μας δίνουν την ουσία της μουσικής.  

 

 1. Ως τραγουδοποιός θεωρείτε ότι ο στίχος ή η μελωδία, προηγείται στη δημιουργική διαδικασία; 

Κάθε τραγουδοποιός έχει τη δική του δημιουργική διαδικασία. Προσωπικά εργάζομαι και με τους δύο τρόπους, είτε έχοντας ως αρχή μία ωραία μελωδία είτε έναν όμορφο στίχο που μπορεί να με οδηγήσει στην πορεία. 

 

 1. Ποιο είναι το μουσικό στίγμα που θέλετε να αφήσετε στην πορεία σας και πόσο ανοιχτός είστε σε εντελώς διαφορετικές επιρροές; 

Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να υπηρετήσω το καλό ελληνικό τραγούδι. Το τραγούδι που δίνει βάση στο στίχο , το εμπνευσμένο τραγουδι. Αυτό που μας έχουν μάθει οι σπουδαίοι μας δημιουργοί. Ποτέ δεν ένιωσα μέσα μου να περιορίζομαι από ένα μουσικό είδος. Και πιστεύω πως είμαι αρκετά νέος για να ακούσω και άλλα είδη, άγνωστα μέχρι στιγμής σε μένα, και να επηρεαστώ και να διευρύνω τους ορίζοντές μου.   

 

 1. Να περιμένουμε νέο single ή άλμπουμ, μέσα στο επόμενο διάστημα; 

Εννοείται! Η Βιολέτα, σε μουσική του Διονύση Μπουκουβάλα και στίχους της Αθανασίας Γιασουμή, είναι ο προπομπός ενός ολοκληρωμένου album που ετοιμάζω εδώ και πολύ καιρό. Πολύ σύντομα θα παρουσιάσουμε και τα επόμενα τραγούδια και εύχομαι να βρουν ανταπόκριση από τον κόσμο.

 

 1. Πόσο δύσκολο είναι να δοθούν οι ανάλογες ευκαιρίες ανάδειξης σε έναν νέο καλλιτέχνη, ειδικά στη σημερινή ψηφιακή εποχή; 

 

Πάντα ήταν δύσκολο και πάντα ξεχώριζαν λίγοι. Ανάλογα την εποχή αλλάζουν και τα εφόδια. Παλιά ήταν οι δισκογραφικές εταιρίες που είχαν τη δύναμη και τον τρόπο να προτείνουν τους νέους καλλιτέχνες, τώρα η κατάσταση είναι πιο αόριστη αλλά σπουδαίο ρόλο παίζει η τεχνολογία. 

 

 1. Ποια είναι η άποψή σας για τα μουσικά talent shows;

 

Είναι πρώτα από όλα τηλεοπτικό προϊόν και εκεί κυρίως μένω. 

 

 1. Πώς κρίνετε την εξέλιξη της ελληνικής μουσικής τον 21ο αιώνα και τα νέα, εξαιρετικά δημοφιλή στη νεολαία μουσικά ρεύματα; 

 

Χαίρομαι που βλέπω νέους ανθρώπους στις συναυλίες για παράδειγμα του Θανάση Παπακωνσταντίνου ή της Νατάσσας Μποφίλιου. Υπάρχουν εξαιρετικές νέες προτάσεις που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία 20 χρόνια. Μακάρι να υπάρχει και η αντίστοιχη παιδεία που θα μας οδηγήσουν σε καλές επιλογές. 

 

 1. Ενας μήνας “καραντίνα”. Ποιοι είναι οι πέντε δίσκοι που θα θέλατε μαζί σας; 

 

Α) Οδύσσεια – Μαρία Φαραντούρη 

Β) Το χαμόγελο της Τζοκόντα – Μάνος Χατζιδάκις

Γ) Ok Computer – Radiohead 

Δ) Άξιον Εστί – Μίκης Θεοδωράκης

Ε) Στην αγορά του κόσμου – Αλκίνοος Ιωαννίδης, Νίκος Ζούδιαρης