Λίγο πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα επιλέγουμε να σας δώσουμε δυο παραδοσιακές συνταγές μαζί. Μια για κλασικά κουλουράκια και μια για τσουρέκι.
Κουλούρια
Υλικά
12 αυγά
3 συσκευασίες μαργαρίνης
2 γιαούρτια
1 κιλό ζάχαρη
2 φακελάκια αμμωνία
2 βανίλιες
1 μπέκιν πάουντερ
Εκτέλεση
Στα γιαούρτια λιώνουμε την αμμωνία. Στο μίξερ βάζουμετα αυγά, τη μαργαρίνη και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε τη βανίλια και το μπέικιν και συνεχίζουμε το χτύπημα. Στο τέλος προσθέτουμε και τη λιωμένη στο γιαούρτι αμμωνία.
Πλάθουμε το μίγμα μας και το κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Σε ένα ελαφρώς λαδωμένο ταψάκι τοποθετούμε τα κουλουράκια μας και τα αφήνουμε να ψηθούν στους 180 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά μέχρι να ροδίσουν,.
Τσουρέκια
Υλικά
200 γρ. μαγιά νωπή
80 γρ. νερό
3 κουταλιές του γλυκού ζάχαρη
250 γρ. βούτυρο
1 κιλό αλεύρι
3 αυγά
350 ml γάλα
300 γρ. ζάχαρη
μισό κουταλάκι μαχλέπι
Εκτέλεση
Λιώνουμε τη μαγιά στο νερό, προσθέτουμε τις 3 κουτ. ζάχαρη κι αφήνουμε να φουσκώσει.
Λιώνουμε το βούτυρο με τα 300 γρ. ζάχαρη
Προσθέτουμε τα υλικά μέσα στο αλεύρι, καθώς και τα αυγά, το γάλα και το μαχλέπι και τα ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνουν ένα ενιαίο μίγμα.
Κόβουμε το μίγμα σε κομμάτια και τα πλέκουμε σε πλεξούδες. Τα τοποθετούμε σε ένα ελαφρώς λαδωμένο ταψί και τα αφήνουμε να ψηθούν στον αέρα για 45 λεπτά στους 170 βαθμούς.
Καλή σας όρεξη