Οι Spektrvm μια νέα μπάντα στο χώρο του εγχώριου progressive metal, που αξίζει να προσέξουμε, κυκλοφορούν το πρώτο τους single και το ντεμπούτο άλμπουμ τους, σε λίγες ημέρες. Ο Κωνσταντίνος Μανίκας τους θέτει τις 10+1 Ερωτήσεις για να τους γνωρίσουμε καλύτερα και να μας παρουσιάσουν τη δουλειά, τις επιρροές και στους στόχους τους.
1. Πρώτο single από το επερχόμενο ντεμπούτο άλμπουμ, το “Leviathan”. Γιατί επιλέχθηκε αυτό το τραγούδι. Θεωρείτε ότι εκφράζει πιο ολοκληρωμένα το στίγμα του συγκροτήματος κι εμπεριέχει ένα ευρύτερο μήνυμα;
Το Leviathan συνδυάζει μια ήρεμη αρχή, ένα groovy riff, δυναμικό ρεφρέν, ένα σόλο που χωρίζεται σε 2 διαφοροποιημένα μέρη, ένα βαρύ breakdown και τέλος ένα progressive outro. Αυτό το κομμάτι χτίστηκε, εμπλουτίστηκε, και αγαπήθηκε πρώτο από όλα, τόσο από εμάς όσο κι από το κοινό μας. Ήταν φυσικό επόμενο να κυκλοφορήσει πρώτο, συναισθηματικά και μόνο. Όσο για το μήνυμα, όλα τα τραγούδια του άλμπουμ εμπεριέχουν ένα βαθύτερο νόημα. Στην προκειμένη περίπτωση, το Leviathan, μιλάει αλληγορικά για τη ματαιοδοξία που κυριαρχεί στην ψυχοσύνθεση του μέσου, και όχι μόνο, ανθρώπου, και ενθαρρύνει την καταπολέμησή της.
2. Έρχεται τον επόμενο μήνα και ο δίσκος με τίτλο “Blood for heaven”. Ποια μουσικά στοιχεία επιχειρείτε να συνδυάσετε σε αυτόν;
Ο κεντρικός πυλώνας της μουσικής μας, είναι σίγουρα το Heavy Metal, αλλά ταυτόχρονα υπάρχουν πολλές επιρροές, συνειδητές και μη, από διάφορα κοντινά και μη είδη. Progressive, Nu και Folk είναι κάποιες από αυτές, αλλά όσο παρατηρεί κάποιος τους ήχους, θα βρίσκει και στοιχεία που έχουν να κάνουν με την Ελληνική μουσική και με πιο ανατολίτικους ήχους και ρυθμούς. Προσπαθούμε γενικά να μην κλεινόμαστε σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις, και να αφήνουμε τη μουσική μας ανοιχτή σε οποιουδήποτε είδους έμπνευση.
3. Τι θεωρείται μουσικά progressive στις μέρες μας; Πόσο σημαντικό είναι να “σκάβουμε” βαθιά τις ρίζες του metal και να τις επικαιροποιούμε;
Η progressive μουσική οποιουδήποτε είδους, όπως και της Metal, θεωρείται από ορισμό, ως μουσική με στυλιστική ποικιλία. Περιέχει μια εκλεκτικότητα που της επιτρέπει να ενσωματώνει, σε Rock και Metal βάση, στοιχεία Jazz, κλασικής κι ανατολίτικης, μεταξύ άλλων, μουσικής. Πέρα από θέμα ορισμού όμως, είναι κι έκφραση, σε πολλούς διαφορετικούς ρυθμούς και ήχους, περικλείοντας έτσι ένα ευρύτερο φάσμα, από τα υπόλοιπα είδη. Όσων αφορά το “σκάψιμο”, είναι μια ξεκάθαρα προσωπική υπόθεση για τον καθένα, που είναι ταυτόχρονα σημαντικό λόγω μουσικής ιστορίας και κουλτούρας, αλλά ταυτόχρονα παγίδα ώστε να πέσει κανείς σε επανάληψη, και να οριοθετήσει τη δημιουργικότητά του. Αν γίνει σωστά και με μέτρο, τότε σίγουρα το αποτέλεσμα μπορεί να είναι εκπληκτικό.
4. Έχει η ελληνική metal σκηνή την προβολή που της αξίζει και πώς θα μπορούσε να βελτιωθεί αυτό;
Υπάρχουν σίγουρα κάποιες πολύ δυνατές ελληνικές Progressive Metal μπάντες, που δεν λαμβάνουν σε παγκόσμιο επίπεδο, την προσοχή την οποία θα άξιζαν. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να βελτιωθεί αυτό. Η καλύτερη συνεργασία μεταξύ promoters σε Ελλάδα κι εξωτερικό, η μεγαλύτερη και πιο ουσιαστική επένδυση της ίδιας της μπάντας στο να μην μένει “βολεμένη” στα σύνορα της χώρας/έδρας της, όπως και η εξέλιξη της φαντασίας στη μουσική αλλά και το ίδιο το promotion της μπάντας είναι μερικοί από αυτούς. Είναι δύσκολο σε μια χώρα με χαμηλή οικονομία να γίνουν μεγάλες κινήσεις με σκοπό την τέχνη. Πάντα παίζουν ρόλο όμως η τύχη και οι διασυνδέσεις σε οποιαδήποτε σκηνή, τέχνης και μη, και ο χαρακτήρας την ατόμων που απαρτίζουν την εκάστοτε μπάντα, όπως και τον ανθρώπων που τους “διαχειρίζονται”, στο να δημιουργήσεις και τα δύο.
5. Πώς διατηρούνται οι ισορροπίες σε ένα γκρουπ και πώς προκύπτει το τελικό ύφος των κομματιών μέσα από τη διαφορετικότητα των μελών;
Σε ένα γκρουπ, είναι σημαντικό να έχουν όλοι διάθεση και φαντασία, να προσφέρουν ιδέες για τη δημιουργία νέων κομματιών, είτε υπάρχει ένα συγκεκριμένο πλάνο στο ύφος, είτε όχι. Οι ισορροπίες διατηρούνται, όταν ο καθένας, ανάλογα τις δυνατότητές του και την κλίση του, αναλαμβάνει να διαχειριστεί το αντίστοιχο κομμάτι/μέρος του γκρουπ για την ομαλή τους διεξαγωγή. Εναλλακτικά όταν ένα γκρουπ έχει κάποιον (κάποιους) υπεύθυνο/”αρχηγό” επιλεγμένο από όλους, όπου υπάρχει εμπιστοσύνη για να παρθούν οι καλύτερες αποφάσεις προς το συμφέρον του γκρουπ, ως προς το που θα κινηθούν, είτε μουσικά είτε μη. Όπως και να έχει, πρέπει όλοι να είναι διατεθειμένοι να συμβάλουν με τον τρόπο τους, και στο τέλος, όλα αυτά τα στοιχεία να αναμειχθούν και μετά από φιλτράρισμα να καταλήξουν, στο καλύτερο δυνατό διαθέσιμο αποτέλεσμα σε όλους τους τομείς. Σίγουρα θα υπάρξουν εντάσεις, είναι δεδομένο, μιας και ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και δεν μπορεί να συμφωνεί με όλους και όλα. Το θέμα είναι, ακόμα και στην ένταση αυτή να δίνεις παραγωγικό χαρακτήρα και να την αφήνεις να σε οδηγεί σε μια ακόμα πιο σωστή απάντηση.
6. Είναι τελικά οι ζωντανές εμφανίσεις αυτές που καταξιώνουν έναν καλλιτέχνη στη συνείδηση του κοινού;
Οι ζωντανές εμφανίσεις είναι σίγουρα σημαντικές, τόσο στην εικόνα, όσο και στο ηθικό των καλλιτεχνών και των ακροατών τους. Πέρα όμως από αυτές, είναι κυρίως ο χαρακτήρας του καλλιτέχνη, τόσο στη δουλειά που παρουσιάζει, όσο και στη συνολική συμπεριφορά του, που τον καταξιώνει πραγματικά στη συνείδηση του κοινού.
7. Τι ρόλο έχει πλέον η μουσική, στην ψηφιακή εποχή μας, όπου σχεδόν όλα κινούνται μέσω YouTube;
Είναι γεγονός ότι η μουσική έχει εμπορικοποιηθεί περισσότερο στην ψηφιακή εποχή. Ταυτόχρονα με τόση διαθέσιμη πληροφορία και υλικά σε σχέση με το παρελθόν, είναι πολύ πιο εύκολο για οποιονδήποτε να τη δημιουργήσει και να τη διαδώσει. Ο ρόλος της μένει ίδιος όμως, ανεξάρτητα με την εποχή και τις πλατφόρμες. Είναι ένα τρόπος έκφρασης, αναγκαίος στην καθημερινότητα οποιουδήποτε ανθρώπου για τη βελτιστοποίηση της ψυχολογίας του.
8. Ποια είναι η γνώμη σας για τα μουσικά reality shows;
Τα μουσικά Reality Shows έχουν τα θετικά τους και τα αρνητικά τους. Από τη μια είναι ένας τρόπος να αναδείξει κάποιος τη δουλειά του, καθώς γνωρίζει ανθρώπους με κοινό πάθος και στοιχεία, κι ανοίγονται δρόμοι για συνεργασίες και φιλίες με ανθρώπους με κοινά ενδιαφέροντα. Από την άλλη, είναι ακριβώς αυτό, Reality Shows, και πουλάνε περισσότερο την ιστορία του διαγωνιζόμενου, παρά την ίδια τη μουσική που παράγει ή αναπαράγει. Οι συνθήκες είναι κακές, η κούραση πριν την εμφάνιση μεγάλη, και το αποτέλεσμα χαμηλότερο των δυνατοτήτων των διαγωνιζομένων, λόγω των παραπάνω. Είναι ένα καλό μέσο για να υπενθυμίζει την αξία της μουσικής και να προσφέρει hype, σε άτομα που το χρειάζονται ώστε να αποφασίσουν να κυνηγήσουν επίσης το όνειρό τους, αλλά ταυτόχρονα κρίνει τη μουσική, με την ίδια τη μουσική ως δεύτερο γνώμονα.
9. Θα πρέπει ο καλλιτέχνης να αρθρώνει λόγο για τις κοινωνικές εξελίξεις ή οφείλει να παραμένει αφοσιωμένος αποκλειστικά στο δημιουργικό του έργο;
Ένας καλλιτέχνης, είναι ταυτόχρονα και άνθρωπος και θα έπρεπε να έχει άποψη αν ερωτηθεί και θέλει να τη μοιραστεί όπως κι οι υπόλοιποι άνθρωποι. Σίγουρα πρέπει όμως να λαμβάνει κι υπόψιν, ότι ως πρότυπο, τα λόγια του έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα, ειδικά στο νεότερο κοινό που είναι πιο εύκολο να επηρεαστεί. Συνοψίζοντας, ένας οποιοσδήποτε άνθρωπος, του οποίου τα λόγια έχουν βαρύτητα, θα πρέπει να μπορεί να πει τις ιδέες του δημόσια, καθώς ταυτόχρονα προωθεί την κριτική σκέψη, κι όχι τυφλή υπακοή, του κοινού που τον ακούει.
10. Ένας μήνας “καραντίνα”. Ποιοι είναι οι πέντε δίσκοι που θα θέλατε μαζί σας;
Σε αυτή την ερώτηση, για να παραμείνουμε δίκαιοι, θα επιλέξουμε 1 δίσκο για το κάθε μέλος της μπάντας. 1. Pearl Jam – Ten 2. Guns N’ Roses – Appetite for Destruction 3. Born of Osiris – Angel or Alien 4. Avenged Sevenfold – Avenged Sevenfold Και φυσικά δε θα μπορούσε να ολοκληρωθεί η συλλογή, χωρίς το 5. Spektrvm – Blood for Heaven. Μην το χάσετε.
11. Διαλέγετε παρέα για ολιγοήμερη απόδραση. Ποιους καλλιτέχνες, ανεξαρτήτως ιστορικής περιόδου δράσης, θα συμπεριλαμβάνατε;
Πολύ ενδιαφέρουσα ερώτηση, θα μπορούσαμε να ονομάσουμε πραγματικά πάρα πολλούς, οπότε για να κρατήσουμε τα πλαίσια αλλά και την απάντηση σύντομη, θα πούμε πάλι από έναν ο καθένας. 1. Freddie Mercury 2. Jason Richardson 3. Lemmy Kilmister 4. Saul Hudson (Slash) 5. Luke Holland