/Συνέντευξη: 10+1 Ερωτήσεις στους Sidetrack

Συνέντευξη: 10+1 Ερωτήσεις στους Sidetrack

Οι Sidetrack, που μόλις κυκλοφόρησαν το νέο τους τραγούδι “Όλα αλλιώς” από την Ogdoo Music, απαντούν στις 10+1 Ερωτήσεις του Κωνσταντίνου Μανίκα για το CulturePoint.gr

1. Nέο τραγούδι με τίτλο “Όλα αλλιώς”; Ποιο είναι το μήνυμα του τραγουδιού;

Στο “Όλα Αλλιώς” περιγράφουμε ένα ουτοπικό κόσμο χωρίς ανισότητα, βία και πόνο, μέσα στον οποίο θα θέλαμε να ζούμε. Ένα κόσμο που η χαρά νικάει για πάντα τη θλίψη. Γενικότερα, θα λέγαμε ότι με τα τραγούδια μας δεν προσπαθούμε να περάσουμε κάποιο μήνυμα, αλλά να διηγηθούμε μια ιστορία.

2. Τα άμεσα καλλιτεχνικά σας σχέδια, μετά την καραντίνα;

Ολοκληρώσαμε την ηχογράφηση της τρίτης δισκογραφικής μας δουλειάς με τίτλο “ ΟΣΟ ΣΚΕΦΤΕΣΑΙ ΤΟ ΑΥΡΙΟ” που θα κυκλοφορήσει προσεχώς απο το Ogdoo Music Group. Επίσης, δουλεύουμε ως προς την οπτικοποίηση μερικών τραγουδιών του δίσκου. Λόγω της κατάστασης που επικρατεί με την πανδημία, δεν υπάρχει κάποιο άμεσο σχέδιο για εμφανίσεις. Όταν το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες, θα θέλαμε να πραγματοποιήσουμε κάποιες συναυλίες για να τα πούμε απο κοντά. Προτεραιότητα τη δεδομένη στιγμή είναι η υγεία και η ασφάλεια.

3. Θα χαρακτηρίζατε τη μουσική σας περισσότερο ποπ ή ροκ;

Προσπαθούμε να μην βάζουμε ταμπέλες στην μουσική μας. Αν έπρεπε να την χαρακτηρίσουμε με κάποιο τρόπο θα λέγαμε ότι παίζουμε μουσική με ηλεκτρικό ήχο.

Το ροκ ήθος που νιώθουμε ότι μας αφορά είναι μια στάση ζωής γενικότερα που περιλαμβάνει πολλά πράγματα όπως για παράδειγμα ακεραιότητα, συνέπεια και αμεσότητα εκτός όλων των άλλων.

4. Πώς επιτυγχάνεται η χημεία των μελών ενός συγκροτήματος, ώστε να προκύπtει ένα άριστο αποτέλεσμα;

Θεωρούμε ότι εφόσον οι άνθρωποι πορεύονται στο χρόνο κοιτάζοντας προς την ίδια κατεύθυνση και κάνοντας βήματα προς τον ίδιο σκοπό, τα πράγματα δεν μπορεί παρά να είναι ξεκάθαρα, δημιουργικά και κατά κάποιο τρόπο αυτονόητα. Όπως και σε όλες τις σχέσεις των ανθρώπων, σημαντικά στοιχεία είναι ο σεβασμός και η κατανόηση.

5. Ποιο είναι το μεγαλύτερο καλλιτεχνικό όνειρο σας;

Το μεγαλύτερο μας όνειρο είναι να δουλεύουμε προς τη καλύτερη εκδοχή μας τόσο καλλιτεχνικά όσο και ανθρώπινα.
Να συνεχίσουμε να κάνουμε βήματα προς τα εμπρός με σταθερό ρυθμό. Επίσης, να συνεχίσουμε να δημιουργούμε τραγούδια και μουσική.

6. Πόσο σημαντικό ρόλο παίζει πλέον ο ψηφιακός κόσμος (πχ YouTube) στην προσέγγιση του κοινού;

Ο ψηφιακός κόσμος παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην προσέγγιση του κοινού. Σίγουρα, το γεγονός ότι υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση σε έναν τόσο μεγάλο όγκο πληροφορίας αποτελεί κάτι θετικό. Ιδιαίτερα την περίοδο της πανδημίας, είδαμε καλλιτέχνες να κρατάνε συντροφιά στο κοινό τους μέσω livestreams για αμέτρητες ώρες, αξιοποιώντας διάφορες πλατφόρμες. Όμως, το νόμισμα έχει δύο όψεις. Λόγω του όγκου των πληροφοριών δεν μπορείς να αφομοιώσεις μουσικές και να ταυτιστείς εύκολα με καλλιτέχνες. Επίσης, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στην διαχείριση του ψηφιακού κόσμου, τόσο από τις εταιρείες όσο και από το κοινό ώστε να μην χάσει η μουσική την αξία της μέσα σε αυτόν. Να μην γίνει, δηλαδή, ένα ευτελές προϊόν. Η ερώτηση “σηκώνει” μεγάλη συζήτηση…

7. Πώς σχολιάζετε το φαινόμενο των τραγουδιστικών reality shows;

Νομίζουμε ότι η προσφορά είναι πολύ μεγαλύτερη από την ζήτηση. Θεωρούμε ότι η μουσική δεν είναι πρωταθλητισμός και ότι στα τηλεπαιχνίδια δεν υπάρχει χώρος για να εκφραστεί κανείς ουσιαστικά.

Έχουν ημερομηνία λήξης όπως όλα τα προϊόντα και εξυπηρετούν περισσότερο τους τηλεοπτικούς σταθμούς και την εκάστοτε κριτική επιτροπή. Επί της ουσίας, δεν βοηθάνε την εξέλιξη της ίδιας της μουσικής. Συνήθως σε αυτά τα τηλεπαιχνίδια “ακούς” τη μουσική με τα μάτια.

8. Ένας μήνας “καραντίνα”. Ποια είναι οι πέντε δίσκοι που θα θέλατε μαζί σας;

Χωρίς να εξυπηρετεί κάποιο σκοπό η παρακάτω σειρά, θα παίρναμε μαζί μας τα εξής :

Portishead – live at roseland nyc vinyl
Nick Drake – Five leaves left
The Beatles – Rubber Soul
The Coral – Magic and medicine
Gorillaz – Demon Days

9. Διαλέγετε παρέα για ολιγοήμερη απόδραση. Ποιους καλλιτέχνες, ανεξαρτήτως ιστορικής περιόδου δράσης, θα συμπεριλαμβάνατε;

Σε μια ολιγοήμερη απόδραση χρειάζεται να “μπλέξεις” με ανθρώπους που προέρχονται από διαφορετικές συνθήκες, ώστε να μην βαρεθείς αλλά κυρίως για να ρουφήξεις σαν σφουγγάρι όσα περισσότερα μπορείς από αυτούς. Με αυτό το κριτήριο, λοιπόν, και με πολλή σκέψη:

Debbie Harry, Marianne Faithfull, Keith Richards, Andy Warhol, Μάρκος Βαμβακάρης

10. Με ποιο τραγούδι ή και άλμπουμ θα “ντύνατε” μουσικά την πιο σημαντική στιγμή της ζωής σας;

Με το “κινηματογραφικό” αριστούργημα των Doors: Riders on the Storm.
Επιλέγουμε την εμμονή του Jim Morrison με το ρομαντικό concept ενός ανθρώπου που περιφέρεται από πόλη σε πόλη. Είναι ένα υπέροχα στοιχειωμένο σενάριο που βρίσκει τον αφηγητή να ξυπνά μόνος του σε έναν ημιτελή κόσμο.

11. Χρειάζεται περισσότερος ρεαλισμός ή ρομαντισμός, στις ζωές μας;

Χρειάζεται να είμαστε ρεαλιστικά ρομαντικοί.