/Συνέντευξη: 10+1 Ερωτήσεις στους Ρεμπέτ Ασκέρ

Συνέντευξη: 10+1 Ερωτήσεις στους Ρεμπέτ Ασκέρ

Οι Ρεμπέτ Ασκέρ απέναντι στις 10+1 Ερωτήσεις που τους θέτει ο Κωνσταντίνος Μανίκας. (Απαντούν : Γιάννης Κουκουνίτσας, Μαριάννα Λούμα)

Πώς προέκυψε η δημιουργία του συγκροτήματος και τι στίγμα θέλετε να αφήσετε στη μουσική σκηνή ;

Η δημιουργία του σχήματος μας προέκυψε από την αγάπη μας για το ρεμπέτικο και λαϊκό τραγούδι. Βρισκόμασταν συχνά για να παίξουμε αυτά τα κομμάτια, μεθοδικά και με σεβασμό, τις περισσότερες φορές προβάλλοντας και την δική μας αισθητική αλλά με αυστηρό τρόπο. Για κάποιο λόγο τα θεωρούμε μέρος του εαυτού μας ή ίσως παρακαταθήκη. Έτσι αποφασίσαμε, να ονομάσουμε κάπως αυτό που κάνουμε και απλά να κυκλοφορήσουμε ένα βιντεάκι. Στη συνέχεια, το ένα έφερε το άλλο…Όσον αφορά το στίγμα που θέλουμε να αφήσουμε, δεν είναι άλλο από το να κάνουμε τον κόσμο να εκφραστεί μέσα από την ερμηνεία μας και την μουσική εκείνων των μεγάλων συνθετών, πόσο μάλλον να εμπνεύσουμε κάποιον.

Πώς μπορεί να επικαιροποιηθεί το ρεμπέτικο τραγούδι και να αγαπηθεί ξανά, κι από τις νεότερες γενιές ;

Μέσω της διασκευής και της επανεκτέλεσης. Αυτά τα δύο βοηθούν στη διάδοση και τη διάσωση. Είμαστε επιφανειακοί στις μέρες μας και ίσως δεν βλέπουμε την ουσία του κάθε πράγματος, αυτό ακριβώς συμβαίνει και με το ρεμπέτικο. Ζούμε στην εποχή της εικόνας και της ταχύτητας όπου ίσως οι παλιές ηχογραφήσεις κουράζουν τους σύγχρονους ακροατές. Εκεί υπάρχει μια ποιότητα που ίσως δεν την ‘’θέλουμε’’ πλέον. Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του ρεμπέτικου τραγουδιού είναι η αμεσότητα, είναι ένα τόσο επίκαιρο είδος παρόλο που γράφτηκε τόσα χρόνια πριν. Οι νέοι μπορούν να ταυτιστούν αρκεί να φτάσει ο ήχος στα αυτιά τους. Σε αυτό έχουν θέση προφανώς η παιδεία και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο ρόλος ο δικός μας είναι αυτός του διαμεσολαβητή, απλά ενισχύουμε το σήμα των παλιότερων.

Να περιμένουμε σύντομα την κυκλοφορία κάποιου single ή και άλμπουμ;

Στα άμεσα σχέδιά μας είναι η συνέχεια του project μας στο YouTube. Πρόκειται για ένα κύκλο τραγουδιών των σπουδαιότερων Ελλήνων συνθετών της ρεμπέτικης και λαϊκής μουσικής και περιλαμβάνει επανεκτελέσεις και διασκευές μέσα από μια σύγχρονη οπτική, με νέες ιδέες και ενορχηστρώσεις, με σεβασμό πρώτα απ’ όλα στην πρώτη ύλη.

Ενδεχομένως αργότερα να βλέπαμε και την κυκλοφορία ενός single ή ενός album με κάποιες από τις διασκευές αυτές.

Πώς διατηρούνται οι ισορροπίες σε ένα γκρουπ; Η διαφορετικότητα βοηθάει ή διχάζει δημιουργικά;

Σε κάθε ομάδα ή συνεργασία, προκειμένου να διατηρηθούν οι ισορροπίες είναι απαραίτητο εκτός των θεμελιωδών χαρακτηριστικών κάθε σχέσης (εμπιστοσύνη, κατανόηση, σεβασμός, ειλικρίνεια, διαλλακτικότητα κα.) να υπάρχει κοινός στόχος, ήθος και κοινές αξίες ώστε να μπορεί να υπάρξει μια υγιή πορεία. Όσον αφορά τη διαφορετικότητα, θεωρούμε πως δε φέρνει το διχασμό αλλά αντιθέτως είναι απαραίτητη για τη δημιουργική εξέλιξη των ιδεών και της μουσικής, αρκεί να υπάρχει σεβασμός της διαφορετικής άποψης αλλά και των ορίων κάθε ατόμου.

Ποιο είναι το πιο μεγάλο καλλιτεχνικό σας όνειρο;

Πιστεύουμε πως είναι πολύ δύσκολο να βάλει κανείς «ταβάνι» στα όνειρα και τους στόχους αλλά και στην ίδια τη μουσική. Όνειρο για εμάς είναι να αγγίξουμε τις ψυχές όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων μέσω της μουσικής μας αλλά και να υπενθυμίζουμε συνεχώς τις αξίες και την γοητεία των ρεμπέτικων και λαϊκών κομματιών, μέσω όμορφων συνεργασιών , διοργανώσεων, παραστάσεων και μουσικών δημιουργιών.

Είναι τελικά οι ζωντανές εμφανίσεις αυτές που καταξιώνουν έναν καλλιτέχνη στη συνείδηση του κοινού;

Το κοινό επιλέγει να ακολουθεί έναν καλλιτέχνη με βάση ένα σύνολο που περιλαμβάνει το καλλιτεχνικό υλικό, τη δισκογραφία αλλά και τις ζωντανές εμφανίσεις του. Η αγάπη προς τον καλλιτέχνη καλλιεργείται σταδιακά από το υλικό που προβάλλει , την προσωπικότητα του και τις δημιουργίες του. Σίγουρα όμως, η επιβεβαίωση από το κοινό έρχεται σε μια ζωντανή εμφάνιση όπου ο ακροατής μπορεί να αλληλεπιδράσει άμεσα με το υλικό αλλά και τον ίδιο τον καλλιτέχνη.

Τι ρόλο έχει πλέον η μουσική, στην ψηφιακή εποχή μας, όπου σχεδόν όλα κινούνται μέσω YouTube;

Η μουσική δεν αλλάζει ‘’μορφή’’ λόγω της ψηφιακής εποχής, όμως πλέον υπάρχει μεγαλύτερη ποικιλία μέσων για τη μετάδοση, την ακρόαση , την αναζήτηση και τη μελέτη της. Υπάρχουν διαθέσιμες μουσικές πηγές όπως εφαρμογές και πλατφόρμες στις οποίες μπορείς οποιαδήποτε χρονική στιγμή να επιλέξεις ότι μουσική θέλεις. Αυτό φυσικά αποτελεί τεράστιο πλεονέκτημα της εποχής μας, με αρνητικό δεδομένο, το ότι η πληθώρα πληροφοριών πολλές φορές λειτουργεί ως τροχοπέδη για την κατίσχυση κάποιον αξιόλογων καλλιτεχνών.

Ποια είναι η γνώμη σας για τα μουσικά reality shows;

Τα μουσικά reality shows έχουν πλέον γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της τηλεόρασης. Αποτελεί σίγουρα ένα μέσω προβολής και διαφήμισης καλλιτεχνών όπως επίσης από πολλούς θεωρείται ένας δρόμος για την επίτευξη των καλλιτεχνικών ονείρων τους. Είναι υγιές ο καθένας να επιλέγει τον δικό του δρόμο τόσο για τη μουσική δημιουργία όσο και για την προβολή των έργων του. Θεωρούμε πως είτε ο δρόμος είναι ένα μουσικό reality show είτε οποιοσδήποτε άλλος δρόμος , βασικός γνώμονας για την επίτευξη των καλλιτεχνικών στόχων θα πρέπει να είναι η προσωπική μελέτη και η σταδιακή εξέλιξη, προκειμένου να φτιαχτούν γερά θεμέλια για μια πορεία με καλλιτεχνική αξία.

Θα πρέπει ο καλλιτέχνης να αρθρώνει λόγο για τις κοινωνικές εξελίξεις ή οφείλει να παραμένει αφοσιωμένος αποκλειστικά στο δημιουργικό του έργο;

Η μουσική είναι άμεσα συνυφασμένη με κοινωνικά, πολιτικά κα. ζητήματα καθώς αποτελούν πηγή έμπνευσης για μουσική δημιουργία. Ιδιαίτερα η ρεμπέτικη και η λαϊκή μουσική αποτελούν αποτύπωμα της κοινωνίας με όλο το εύρος των αρνητικών και θετικών στοιχείων της. Επομένως ο καλλιτέχνης ως εκπρόσωπός της δεν μπορεί να παραμείνει ουδέτερος. Η επιλογή, η δημιουργία και η ερμηνεία ενός κομματιού αποτελούν τοποθέτηση του καλλιτέχνη επί των ζητημάτων πάσης φύσεως.

Ένας μήνας “καραντίνα”. Ποιοι είναι οι πέντε δίσκοι που θα θέλατε μαζί σας;

  1. Ο σκληρός Απρίλης του ΄45 (Μ.Χατζιδάκις)
  2. Πολιτεία (Μ.Θεοδωράκης)
  3. 50 Χρόνια Ρεμπέτικο Τραγούδι-Γ.Νταλάρας
  4. Τι θέλεις να κάνω-Γ.Πάριος
  5. Ως την άκρη του ουρανού σου-Χ.Αλεξίου

Διαλέγετε παρέα για ολιγοήμερη απόδραση. Ποιους καλλιτέχνες, ανεξαρτήτως ιστορικής περιόδου δράσης, θα συμπεριλαμβάνατε;

  1. Μανώλη Χιώτη
  2. Γιώργο Ζαμπέτα
  3. Στράτο Παγιουμτζή
  4. Γιώργο Νταλάρα
  5. Χάρις Αλεξίου
  6. Μαρινέλλα
  7. Ελένη Βιτάλη
  8. Αντώνη Βαρδή

Και άλλοι, χρειαζόμαστε pullman..!