/Συνέντευξη: 10+1 Ερωτήσεις στους Appalachian Cobra Worshipers

Συνέντευξη: 10+1 Ερωτήσεις στους Appalachian Cobra Worshipers

Οι Appalachian Cobra Worshipers, ένα συγκρότημα που συνδυάζει αρμονικά τα blues, την country και τα gospel, απαντά στις 10 +1 Ερωτήσεις του Κωνσταντίνου Μανίκα.

Στις 3 Ιουνίου θα σας δούμε στoν “Ορφέα” στη Φωκίωνος Νέγρη. Τι να περιμένουμε να ακούσουμε σε αυτή την παράσταση;

Θα ακούσουμε ιστορίες βγαλμένες μέσα από τη ζωή, το θάνατο, τον ξεριζωμό, την σκλαβιά, τους εθισμούς, τον πόνο και την αγάπη. Ιστορίες πάντα επίκαιρες που όσο και αν περνάνε τα χρόνια, δεν γερνάνε ποτέ.

Είναι τελικά οι ζωντανές εμφανίσεις αυτές που καταξιώνουν έναν καλλιτέχνη στη συνείδηση του κοινού;

Ισχύει, γίνεσαι μάρτυρας της πραγματικότητας και αυτό είναι μοναδικό για τον καθένα. Συμβαίνει όμως και το αντίθετο, να απομυθοποιείς όλο αυτό που είχες στο μυαλό σου. Εχουμε πάει σε συναυλίες που πραγματικά απογοητευτήκαμε με αυτό που είδαμε.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον πρώτο σας, ομώνυμο δίσκο; Γιατί κυκλοφόρησε σε 200 αντίτυπα λευκού βινυλίου;

Θα τον χαρακτηρίζαμε ‘’πετυχημένο’’. Ειχε το μουσικό ύφος που θέλαμε, τον ήχο που θέλαμε, όλους τους φίλους μας μαζί (γράφτηκε live), είχε ενέργεια.

Βγήκε σε 200 βινύλια ύστερα από συνεννόηση με την εταιρεία μας, ξεπούλησε σε λίγες μέρες και μετά βγάλαμε άλλα 200.Το λευκό ήταν θέμα αισθητικής. Ηταν όλο το κόνσεπτ ασπρόμαυρο και ταίριαζε. Τα υπόλοιπα 200 βγήκαν σε μαύρο βινύλιο.

Συνδυάζετε με μοναδικό τρόπο blues, country, gospell. Θωρείτε ότι σας ταιριάζει περισσότερο ένα μουσικό ύφος ή είστε ανοιχτοί σε διαφορετικές επιρροές; 

Δεν μπήκαμε ποτέ στη διαδικασία να σκεφτούμε τι μας ταιριάζει και τί όχι. Ηταν ανάγκη μας να διασκευάσουμε τραγούδια που μας αρέσουν. Το ύφος μάλλον το είχαμε όλοι μέσα μας, πάνω κάτω όλοι μας μεγαλώσαμε με τα ίδια ακούσματα. Είναι ένας από τους βασικούς λόγους που γίναμε φίλοι και ταιριάξαμε μουσικά. Οι επιρροές και τα βιώματα ξεδιπλώνονται στη μουσική μας σαν την αναπνοή, δεν το πολυσκεφτόμαστε.

Να αναμένουμε κάποιο νέο single μέσα στο επόμενο διάστημα;

Ειμαστε στη διαδικασία να κυκλοφορήσουμε τη νέα μας δουλειά

Πώς διατηρούνται οι ισορροπίες σε ένα γκρουπ και πώς προκύπτει το τελικό ύφος των κομματιών μέσα από τη διαφορετικότητα των μελών;

Οι ισορροπίες διατηρούνται αν έχεις την θέληση να τις διατηρήσεις. Στη δικιά μας περίπτωση υπάρχει σεβασμός, αγάπη και ειλικρίνεια. Συνυπάρχουμε μουσικά πάνω από 20 χρόνια (Οι A.C.W. είναι μέλη των Illegal Operation) με λάθη, τσακωμούς, αλλαγές, αρνητικά συναισθήματα. Εχουμε προσπαθήσει πολύ για την σχέση μας και την ισορροπία μεταξύ μας. Είναι ανάγκη μας να συνυπάρχουμε και θα κάναμε τα πάντα για να μη χάσουμε αυτό το δώρο.

(το 2ο σκέλος είναι απαντημένο στην ερώτηση 3)

Τι ρόλο έχει πλέον η μουσική, στην ψηφιακή εποχή μας, όπου σχεδόν όλα κινούνται μέσω YouTube; 

Εχεις πιο πολλές δυνατότητες που αφορούν τεχνικά ζητήματα. Μπορείς να παίξεις με ότι ήχο θές , να κάνεις παραγωγή και μίξη από το σπίτι σου, να παίξεις όλα τα όργανα μόνος σου, να κάνεις τη ζωή σου πολύ πιο εύκολη. Η έμπνευση όμως δεν ψηφιοποιείται , η μελέτη και η μουσική συνύπαρξη θέλουν ανθρώπινο κόπο και χρόνο.

Είναι ωραίο να βρίσκεις ότι θες, ότι ώρα θες και να έχεις τη δυνατότητα να ακούσεις πράγματα που ποτέ δεν θα αγόραζες ή που δεν είχες ιδέα ότι υπάρχουν. Για μας παίζει ρόλο η ποιότητα του ήχου πέρα από mp3 και έχουμε επενδύσει οικονομικά σε αυτό το κομμάτι.

Ποια είναι η γνώμη σας για τα μουσικά reality shows;

Ουσιαστικά χειρίζονται και βάζουν τα παιδιά σε μια διαδικασία ονείρου και ταλαιπωρίας για να κερδίσουν χρήματα η παραγωγή, το κανάλι και η ‘’κριτική’’ επιτροπή. 

Θα πρέπει ο καλλιτέχνης να αρθρώνει λόγο για τις κοινωνικές εξελίξεις ή οφείλει να παραμένει αφοσιωμένος αποκλειστικά στο δημιουργικό του έργο;

Δεν υπάρχει πρέπει. Ο καλλιτέχνης νοιώθει ή δεν νοιώθει την ανάγκη να πάρει θέση σε οτιδήποτε συμβαίνει γύρω του. Εχει αυτή τη μοναδική συναισθηματική  σχέση με τους ανθρώπους, τη δύναμη να συμμετέχει, να παρακινήσει, να προβληματίσει, να συνετίσει, να κατευνάσει, όχι απαραίτητα με το λόγο του αλλά με το έργο του

Ένας μήνας “καραντίνα”. Ποιοι είναι οι πέντε δίσκοι που θα θέλατε μαζί σας;

JOE STRUMMER Walker

BEASTS OF BOURBON Axeman’s Jazz

3.CHARLEY PATTON Complete recordings 1929-1934

DAVID BOWIE The rise and fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars

R.L.BURNSIDE Sound machine groove

Διαλέγετε παρέα για ολιγοήμερη απόδραση. Ποιους καλλιτέχνες, ανεξαρτήτως ιστορικής περιόδου δράσης, θα συμπεριλαμβάνατε;

Για ολιγοήμερες διακοπές, μόνο τον Keith Richards.